СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, October 20, 2017

Суши за двама с Philadelphia, пушена сьомга и червен хайвер / Philadelphia Sushi Roll with Smoked Salmon and Caviar


Домашно приготвеното суши е чуесен начин да поглезим любимите си хора с повод и без повод, особено ако имат афинитет към нови вкусове и екзотични ястия :)


Но и при най-малкото притеснение за екстравагантност на вкуса е добре да заложим на позната нотка, около която да построим цялостната композиция на ястието, без да разваляме основната му вкусова линия.

Затова и суши с Philadelphia класик за мен беше най-логичния избор при първото ми приготвяне на домашно суши – проверен и любим вкус, който гали сетивата с обещания за неповторимо кулинарно изживяване :)


Необходими продукти:

Бамбукова подложка за оформяне на суши
150 г ориз за суши (моят беше в торбичка за варене)
3-4 чаши вода
30 мл оцет за суши
2 листа нори
1 ч.л. черен сусам, по избор
1 опаковка Philadelphia класик
¼ авокадо
¼ краставица
50 г пушена сьомга
50 г филе от пушена сьомга, по избор
4-5 ч.л. червен хайвер
Соев сос и паста уасаби за гарниране
Гари - маринован джинджифил за суши



Начин на приготвяне:

Поставяме торбичката с ориза в средно голяма тенджера и добавяме 3-4 чаши вода – да се покрие торбичката равномерно – и похлупваме с капака.
Поставяме на котлона и включваме на максимална степен, само докато заври.
Веднага намаляваме на минимална степен и оставяме да къкри 11-12 минути, без да отхлупваме капака.



Изключваме котлона, отстраняваме ориза и веднага отцеждаме водата с помощта на гевгир.
Връщаме ориза в тенджерата, похлупваме с капака и оставяме така за 25-30 минути, без да отваряме капака!
Изсипваме след това ориза от торбичката в голяма купа, като внимаваме да не се попарим :)
Овкусяваме с оцета, като внимателно разбъркваме от долу нагоре, без да мачкаме ориза.
Оставяме да се охлади до стайна температура, преди да започнем да навиваме сушито.



Докато оризът се готви приготвяме плънката.
Обръщаме опаковката Philadelphia върху дъска за рязане и с остър нож разделяме на ленти с дебелина 1-2 см.
Нарязваме авокадото, краставицата и сьомгата на ленти с дебелина 1-2 см.



За да завием сушито на руло, поставяме лист нори върху бамбуковата подложка с лъскавата страна надолу – по-грапвата да остане обърната към нас.
Разнасяме половината от ориза на максимално равномерен слой върху листа нори, като оставяме по един сантиметър от двата края на листа непокрити, за да запечатаме впоследствие сушито.
Подреждаме в по-близката към нас страна резенчета авокадо и сьомга и добавяме лента Philadelphia, като си помагаме с ножа.
С помощта на бамбуковата подложка започваме да навиваме сушито от нас навън, внимателно и стегнато около плънката.
Дооформяме рулото, като внимателно го разточваме напред-назад няколко пъти  през подложката.

След като рулото е готово, притискаме и фиксираме през подложката, за да запази формата си.



Прехвърляме готовото суши от бамбуковата подложка върху суха дъска за рязане.
С много остър нож разрязваме сушито на две през средата.
Разрязваме двете половинки на 4 равни части всяка – и получаваме общо 8 суши рулца.
След всеки разрез измиваме ножа, за да избегнем слепването на ориза и деформирането на рулцата.



При втория лист нори, след като разнесем ориза, поръсваме черен сусам и обръщаме с помощта на дъска за рязане и бамбуковата подложка листа нори с ориза навън – листът нори трябва да остане обърнат към нас.
Подреждаме директно върху листа нори плънката от краставица, лента Philadelphia и хайвер и навиваме и оформяме по познатия ни вече начин и второто руло.
Нарязваме като предишния път на 8 равномерни суши рулца.



Поднасяме със соев сос  и паста уасаби, като между суши рулцата пречистваме вкуса си, похапвайки по резенче маринован джинджифил.


1 comment:

  1. Мина,
    чудесно си се справила със сушито.Изглежда прекрасно.Все още не съм пробвала да го правя и аз.Никой у дома не е любител на корите - нори и това е основната причина да не го приготвям.Но твоето наистина е впечатляващо и интересно.
    Поздрави и прегръдки !

    ReplyDelete

Blogging tips