КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, June 20, 2016

Домашно сладко от череши / Homemade Cheery Jam



И тази година продължавам със серията домашни сладка на мама, защото са неустоими :))

Необходими продукти:

2 кг череши
2 кг кристална захар, или на вкус :)
2 ч.л. пектин
2 ч.л. лимонена киселина
при необходимост - по 200 мл вода на всеки кг захар - ако черешите не пуснат сок

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме бурканчетата за сладкото.
Измиваме черешите и почистваме от дръжките и костилките.
Оставяме в хладилника чинийка за проверка гъстотата на сладкото.
В голяма тенджера редуваме на слоеве череши и захар, като завършваме със захар и оставяме за през нощта в хладилника - да пуснат черешите сок.
Ако черешите не пуснат сок, добавяме по 200 мл вода на всеки килограм захар.
След като  сладкото да заври, добавяме пектина, разбъркваме и оставяме да къкри на среден огън, докато капка изсипана върху охладената чинийка вече не се разтича.
Добавяме лимонената киселина, разбъркваме и оставяме да поври още 1-2 минутие.
Отстраняваме, разтърсваме леко съда - да се събере пяната в средата и отстраняваме насъбраната пяна със суха решетъчна лъжица.
Разсипваме сладкото в сухите бурканчета, затваряме и обръщаме с главата надолу, за да се запечатат.








4 comments:

  1. Ей на това му се вика празнична закуска!

    ReplyDelete
  2. Много, много обичам домашно приготвени сладка! Прекрасна рецепта, поздрави:)))

    ReplyDelete
  3. Какъв цвят само-уааау,неустоим,рубиненочервен!Поздравления на майсторката за разкошното сладко!
    Сърдечни поздрави и прегръдки от нас и щастливо лято на цялото семейство!

    ReplyDelete

Blogging tips