КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Friday, June 24, 2016

Френски сладкиш Париж-Брест с бутер тесто / Puff Pastry Paris-Brest



Френският десерт Париж - Брест е създаден през 1910 г в чест на колоездачното състезание Париж - Брест - Париж, което е стартирало през 1891 г и е най-старото колоездачно събитие, активно и до днес. А специфичната кръгла форма на популярното лакомство символизира велосипедно колело.
Днес, легендарният Париж-Брест може да се намери във всички френски сладкарници по света и е един от най-популярните десерти във Франция.


Моето предложение е олекотено като вкус и не така времеемко и можете да изненадате гостите или любимите си хора по всяко време с неустоим и ефектен френски десерт - хрупкаво многолистно тесто със запечени бадеми, гарнирано с лек крем и свежи сезонни плодове :)

Рецептата можете да намерите и в кулинарния блог La Vita e Bella


Необходими продукти:

1 опаковка (800 г) бутер тесто Белла
1 яйце
30 г филирани бадеми
1-2 с.л. пудра захар, за поръсване
200 г свежи ягоди, за декориране

За крема:
60 г меко масло
120 г пудра захар
400 г крем сирене (или 200 г крем сирене + 200 г заквасена сметана)
1 ч.л. чист екстракт от ванилия (или 2-3 прахчета)


Начин на приготвяне:

Размразяваме бутер тестото, като го прехвърлим от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Разбиваме маслото с пудрата захар и ванилията до пухкав бял крем.
Постепенно добавяме крем сиренето, като не преставаме да разбиваме, до получаването на гладък крем, покриваме със свежо фолио и съхраняваме в хладилника.
Загряваме предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор и покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
Разстиламе бутер тестото върху леко набрашнена работна повърхност (или листа, в който са опаковани) и с резец или тънкостенна купа изрязваме четен брой кръгове с диаметър около 10 см (или по избор).
С по-малък резец или тънкостенна чаша (5-6 см) изрязваме центъра на вече изрязаните кръгове, за да се получи нещо като поничка.
Намазваме с разбито яйце половината от бутер ринговете и ги похлупваме с останалите, като притискаме по краищата на тестото, за да не се отделят при печене.
Намазваме отново с разбито яйце и поръсваме с филирани бадеми.


Печем в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна около 20 минути, или до златисто кафяво.
Оставяме изпечените бутер рингове да се охладят напълно върху решетка и разрязваме с остър нож надлъжно през средата.


Прехвърляме крема в пош с накрайник и шприцоваме, или нанасяме с лъжичка, върху долната половина от разрязания бутер ринг, гарнираме с резенчета ягоди и похлупваме с горната половина.
Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар.









5 comments:

  1. Прекрасен сладкиш, прекрасни снимки, прекрасно изпълнение!
    Поздравления, Мина! :)

    ReplyDelete
  2. Дори и от този продукт правиш изкуство, Мина! Не мога да направя нищо друго, освен да ти се поклоня!

    ReplyDelete
  3. Уникален десерт, разкошни снимки и една наистина добра рецепта! Поздрави и успех:)))

    ReplyDelete
  4. Уникални са станали и то от бутер тесто!Както винаги си майстор на десертите,идеята ти е прекрасна,а изпълнението-безупречно и толкова красиво!

    ReplyDelete
  5. Мина,
    много красив, превъзходен десерт с бутер - тесто.Много красиво изпълнение.
    Поздрави !

    ReplyDelete

Blogging tips