КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, January 27, 2014

Патешко магре със сос от круши и червено вино / Duck Breast with Pear and Red Wine Sauce



Необходими продукти:

За патешките гърди:
2 бр патешки гърди с кожата
1 с.л. пипер, едро смлян или счукан
1 с.л. едро смляна морска сол

За крушите:
1 круша - обелена, разполовена и почистена от семките
200 мл вода
75 г захар
настърганата кора от 1/2 лимон

За винения сос
200 мл червено вино
сол и пипер на вкус
200 мл пилешки бульон
1-2 ч.л. мед
20 г масло, на кубчета

Картофено пюре или сотирани картофки - за сервиране - за предпочитане :) отделно!!

Но преди да продължа :) искам да се похваля с футуристичните мелнички за сол и пипер, които така кокетно позират, наред с патешкото магре - подарък са ми от Роси и са ни вече абсолютно любими!!! Не са ли прекрасни?!!!


Благодаря ти, мило другарче!! Така си и всеки път на масата с нас :) и подправяш с настроение менюто ни!!!

А сега за рецептата, която фриволно адаптирах от предложение на Гордън Рамзи за приготяне на патешки гърди - изключително бързо и лесно за приготвяне и невероятно вкусно!!

Начин на приготвяне:

На патешките гърди:
Загряваме фурната на 200С.
С остър нож нарязваме кожата на патешките гърди на "каре".
Поръсваме със сол и пипер и втриваме подправките, все едно масажираме магрето.
Поставяме гърдите с кожата надолу в подходящ за фурна тиган и на слаб огън оставяме за 10-15 минути, да се отдели мазнината.
Отцеждаме отделената мазнина, превключваме на по-силен огън и запържваме, докато кожата стане хрупкава.
Обръщаме гърдите и запържваме за около 2 минути.
Прехвърляме тигана в предварително загрята до 200С фурна и печем 8-10 минути (аз удължих печенето до 12 минути ;) за по-сигурно - и магрето определено беше започнало да поизсъхва, затова понякога е добре човек да се вслушва в препоръките на експертите!!)
Изваждаме от фурната и оставяме за 3-4 минути да "отпочинат".


На крушите:
В подходящ съд смесваме захарта и водата.
Оставяме да закъкри, като разбъркваме, за да се разтопи захарта.
Добавяме настърганата лимонова кора и разбъркваме.
Кипваме за няколко минути - докато сиропът започне да се сгъстява.
Прибавяме крушите и пошираме за около 2-3 минути от всяка страна.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охладят.

На червеното вино:
Сипваме виното в подходящ съд и подправяме със сол и пипер.
Кипваме и оставяме да поври около 3-4 минути, или докато се редуцира наполовина.
Добавяме пилешкия бульон и отново оставяме да изври наполовина.
Прибавяме меда и разбъркваме.
Отстраняваме от огъня и добавяме нарязаното на кубчета масло, което придава приятен блясък на соса.
Прибавяме крушите и добавяме от захарния сироп постепенно, като опитваме - докато сосът се получи по наш вкус.

Нарязваме всяко от магреата  "под наклон" на 3-4 парчета и сервираме с половинка круша (цяла или нарязана на ветрило), като поливаме с винения сос


Ето и порцията на младежа, който не обича да смесва вкусове, и обикновено си получава гарнитурата отделно ;)


Аз освен, че попрепекох магрето, някакси успях и да удавя другата порция в сос (все едно сипвам яхния :@!!!) и тотално да убия цвета на месото :D, но въпреки това вкусът на ястието е неповторим и определено влиза в топ рецептите ни!!

Наздраве ;)



11 comments:

  1. Excelelnt recipe and well done you! Gordon Ramsey is my favorite too

    ReplyDelete
  2. Чудесно предложение, Мина!
    Нищо, че с повечко сос е, щом е винен - приема се :)
    И мелничките са чудесни, Роси и мен изненада с тях :)
    Поздрави и хубава снежна седмица!

    ReplyDelete
  3. Страхотно предложение, Мина, със здраве да си ползвате мелничките!

    ReplyDelete
  4. Щастлива съм,че ползвате комплекта полезно,с желание и настроение!
    Благодаря ти за споделените чувства и внимание,много ме зарадва,скъпа!
    Ястието е невероятно съчетание и соса е божествено уханен!Представям си хапка магре,топната в топъл винен сос и резен круша-е не е ли това перфектната хапка?!
    И аз така удавих онова пилешко филе с бадемите по твоята рецепта,обаче пък друго си е с повече сос,особено щом има и пюренце.
    Все така красиво,ароматно и задушевно да бъде на трапезата ви,мила!
    Много,много прегръдки за тримата от мен!

    ReplyDelete
  5. Абсолютно гурме изживяване предизвикваш у мен! Истинска наслада е тази рецепта, презентацията й и тези кокетни мелнички:). Със здраве да си ги ползвате, много са красиви! Аз самата имам удоволствие да се радвам на подарък от Роси и други кулинарни приятелчета и знам каква емоция носи всичко това. Прекрасна нова седмица!

    ReplyDelete
  6. Много вкусно и ароматно! И това съчетание с крушата, сосът и пюрето!
    Хубава нова седмица!

    ReplyDelete
  7. Прекрасна рецепта!Мелничките са страхотни!Някаква идея откъде мога да се закупят?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Извинявайте за забавения отговор, но тия дни нещо не успявам да пиша коментари в блога си :( дано сега се получи... Мелничките са ми подарък, затова съм помолила Роси да намине като й остане време някой път и да сподели откъде можете да сдобиете с подобни :)

      Delete
    2. Мелничките са от Метро.

      Delete
  8. Всеки път се заигравам с мацето и забравям да пиша :) Веднъж даже го поканих в моя сайт, но блокира менютата и се наложи да го отпратя...
    Много изискана гозба при теб, Мина! И прекрасен подарък от Роси! Да си го ползваш със здраве! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ама, много е готино мацето, нали??!! И аз току се заигравам с него :) нищо чудно и да ми бави блога, ама сърце не ми дава да се разделя с него...

      Delete

Blogging tips