Агнешкото не е сред любимите за приготвяне меса вкъщи, но точно тази рецепта на Ким я приготвям всеки път, когато успея да намеря подходящи агнешки котлети, което май се случва само около Великден... Винаги присъстват и на Великденската ни трапеза, но или не съм успявала да се класирам да ги снимам, или снимките не са ми харесвали достатъчно, че да ги споделя :))
И този път не успях да ги снимам читаво :) не и на висотата на тази уникално лесна и вкусна рецепта, но след като се добрах вече до кадрите, от котлетите не беше останала и следа - затова хубави-лоши - показвам ги :))
Необходими продукти:
За ментовия сос:
връзка мента
щипка сол
4 с.л. вряла вода
4 с.л. бял винен оцет
1 равна с.л. фина кристална захар, заменяме за КЕТО с капка стевия или 1 с.л. стевиола на прах
За котлетите:
8-12 агнешки котлета
1/2 чаша пресни трохи, заменяме за КЕТО със 100 г бадеми, леко запечени за аромат и ситно смлени
40 г (около 1/4 чаша) настърган пармезан
50 г (около 1/4 чаша) филирани бадеми, леко запечени
6-7 големи листа пресен босилек (около 1/4 чаша), ситно нарязани к
2 скилидки (1 ч. л.) чесън, ситно нарязан
настърганата кора от половин лимон
2 с.л. ментов сос
4 + 1 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
листа свежа салата, за сервиране
Начин на приготвяне:
Можем да си приготвим ментовия сос предварително и да си го съхраняваме в затворена съдинка в хладилника.
Смъкваме листата на ментата от клонките, поръсваме със сол и нарязваме на ситно.
В блендер смесваме нарязаните ментови листа, захарта, врялата вода и оцета и блендираме.
Опитваме и ако е необходимо, подправяме с допълнително вода, оцет или захар, на вкус.
Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Застиламе дъното на плитка тава с хартия за печене и оставяме настрани.
Измиваме и подсушаваме котлетите върху кухненска хартия - аз лично преди това отстранявам повърхностната мазнина от месото, без това да е задължително...
В купа смесваме пресните трохи, настъргания пармезан, запечените бадеми, босилека, чесъна, настърганата лимонова кора, ментовия сос и 4 с.л. от зехтина.
Подправяме леко със сол и пипер и разбъркваме добре.
Нагряваме тиган с тежко дъно и поръсваме с малко зехтин.
Запечатваме агнешките котлети за около 1 минута от всяка страна (ако са по-тънки - за около минута от двете страни общо).
Подреждаме агнешките котлетите върху хартия за печене и с лъжица разпределяме подправените трохи между котлетите - по купчинка върху всеки котлет.
Печем на предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за около 6 - 8 минути, или докато трохите се запекат до златисто.
*** У нас никой не е фен на розовеещото месо, затова леееко препичаме котлетите :), но за любителите на класическите агнешки котлети 5-6 минути във фурната е идеалното време за приготвянето им...
Сервираме върху легло от листа свежа салата.
Изключително лесно за приготвяне, бързо и вкусно ястие, което може да спечели и най-върлите нелюбители на агнешкото месо :) получава се невероятно сочно, ароматно и вкусно!!!
Мина,чудесна рецепта,а и резултата е впечатляващ!
ReplyDeleteМного апетитни са станали котлетчетата и елегантно си ги поднесла!
Някой ден като се сдобия с котлетчета ще прабвам.
Поздрави!
Благодаря, Мира!! Ще се радвам да споделиш дали са се харесали, ако дойде ред да ги пробваш :)
DeleteПоздрави!!
Прекрасни, не, а съвършени са, Мина! Ще ми се да се пресегна и грабна пълната чиния... Прегръдки! ;)
ReplyDeleteБлагодаря, Ева!!! Те са мънички и пълната чиния си е точно като за лек обяд за двама :)
DeleteПоздрави и прегръдки и от мен!!
Чудесни са,Мина!
ReplyDeleteИ както съм любител на мента...
Прегръдка и много усмивки!
Дани, много нежен вкус им придава ментовия сос, без да се натрапва :)
DeleteХубав ден ти желая!!!
Невероятно сочни и ароматни! Любители сме на агнешкото, друг е въпроса джобът дали е любител ! :)
ReplyDeleteМина, много красиво и апетитно поднасяне! Чудесни снимки!
Усмихната вечер!
Благодаря, Тили!! На нас си признавам, че ни убягва ценовия шок при агнешкото, но вероятно защото твърде рядко го приготвяме :)
DeleteУсмихнат ден и на теб!
с ментов сос е просто божествено :) съгласна съм
ReplyDeleteТака е, Зори :) и ние се прехласнахме по ефекта на сосчето, още щом за първи път го пробвахме с агнешко.
DeleteУспешен и усмихнат ден ти желая!!!
Мина, много си самокритична. Което е хубаво де, ама да знаеш, че се подценяваш в случая. =) И рецептата, и снимките са чудесни. Много оригинална идея за ментов сос към агнешкото.
ReplyDeleteПоздрави!
Гери, благодаря!! Горещо препоръчвам и соса, и рецептата :)
DeleteПоздрави и хубав ден!
Е, тази средната снимка е просто уникална, как са подредени тези котлетчета, а и как ги обичам!!! В каква рецепта са главни участници днес!!! Страхотна рецепта, съвсем непозната за мен. Поздрави и прекрасен ден!
ReplyDeleteКате, ако си любител на агнешки котлети, непременно пробвай рецептата - няма начин да не ти хареса :))
DeleteУсмихнат ден от мен!
Ну, спосибо!!
ReplyDeleteМина,ти на това ли му казваш не добри снимки,леле,милост нямаш,та те са покъртително категорични,че е паднало примлясване придружено с мъркане и облизване!Нали?! :)
ReplyDeleteНяма как да е друго,това агнешко е направо божествено!Ах,защо моите не го обичат това месо да му се не види....все пак ако ми се изпречат едни такива котлетчета на някой щанд няма да им се размине,а рецептата е ясна....
Месалчето е много яко!
Прегръдка за всички у вас,мила!
Роси, не ги докарвам, както на мен ми се иска, снимките, но :) нали знаеш - няма пълно щастие...
ReplyDeleteА щом твоите хора недолюбват агнешко - спретни си нещо само за себе си - да видим, дали ще успееш да си го опиташ от тях - като те знам какъв изкусителен майстор си - и на приготвянето, и на поднасянето - обзалагам се, че няма да успееш да се класираш ;))
Месалчето ми е от "чеиза" на мама и много ме кефи, знаеш колко много обичам такива...
Поздрави и прегръдки, мила - и целувки за Дани!!!
Какви апетитни снимки :) Невероятно се впечатлих от соса,който ще пробвам.
ReplyDeleteпоздрави
Мина, отново чудесно предложение -
ReplyDeleteвеликолепно съчетание на вкус, аромат и визия!
Изглежда красиво, пролетно и празнично...
Сърдечни поздрави, усмивки и пролетно настроение, Диана