КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, January 20, 2013

Глазирано свинско филе / Glazed Pork Tenderloin



Идеята за Глазирано свинско филе грабна всички вкъщи още щом им показах изкусителната снимка на страницата на Crock-Pot Bulgaria и днес успях да я реализирам със съвсем малки изменения, защото се оказа, че салвията ми е негодна за ползване и наоколо в квартала в неделя сутрин никъде не може да се намери...

Необходими продукти:


Около 1 кг свинско филе
¼ ч.л. суха мащерка
½ ч.л. сол
¼ ч.л. смлян черен пипер
1 скилидка чесън, счукана
½ ч.ч. вода

За глазиране:
½ ч.ч. мед
1 с.л. нишесте
¼ ч.ч. балсамов оцет
½ ч.ч. вода
2 с.л. соев сос

За картофеното пюре (по желание):
3-4 големи картофа обелени и нарязани на едри кубчета
30-40 г масло, на кубчета
40-50 мл прясно мляко
50 г настърган кашкавал
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:


Смесваме мащерката, солта, черния пипер и чесъна и намазваме с тях месото.
Поставяме го в съда на Крок-Пот с ½ ч.ч. вода.
Смесваме добре всички съставки за глазиране на месот и в малък съд загряваме на котлона и бъркаме докато се сгъсти.
Намазваме  с част от глазурата месото, а с остатъка от нея на финала сгъстяваме прецедения сос от печенето и поднасяме като сос към готовото месо (по желание).
Готвим на I I степен за 4 часа или на I степен за 7-8 часа.
Около 30 минути преди месото да е готово, приготвяме картофеното пюре, като сваряваме картофите, изцеждаме водата и размачкваме с вилица. Добавяме маслото и рабъркваме, докато се разтопи. Добавяме постепенно прясното мляко и енергично разбъркваме. Подправяме на вкус и разбъркваме.
След като месото е готово, отстраняваме капака на съда и запичаме (по желание) във фурната на горен грил на 200С за около 5 минути.
Похлупваме отново с капака за 4-5 минути, след което изваждаме и нарязваме на филийки.



Соковете от печенето прецеждаме и сгъстяваме с остатъка от глазурата.
Сервираме върху канапе от картофено пюре (което, ако е необходимо, затопляме преди сервиране) и поръсваме със сгъстения сос.

Ароматно, крехко и неустоимо вкусно филе, което дори синът ми, който не обича да смесва сладки и солени вкусове, оцени като превъзходно!!!
Лаконичният му коментар беше "Те китайците не били глупави хора!!!"
А ако се чудите защо китайците :)) вероятно заради сладко-киселя сос, с който той не престана да полива месото си...



7 comments:

  1. Чудесно предложение! Изглеждат толкова апетитно
    с картофеното пюре, глазурата и сосчето!
    Лека вечер и успешна седмица!

    ReplyDelete
  2. И на мен би ми харесало с този сос...

    ReplyDelete
  3. Значи все пак каузата не е изгубена напълно,Мина?!Ето,че вкусовете се менят в правилната посока и младежа привиква към любимата ти кобминация,но то с това изкусително,сочно и ароматно филе няма как иначе,кой би му се дърпал не знам! :)
    Разкошна неделна глезотийка!
    Сърдечни и топли прегръдки изпращам на цялата дружина!

    ReplyDelete
  4. Просто изглежда приказно!Ше изям монитора!Със сигурност тази рецепта ще присъства в тефтера ми!Поздрави и Успехи!Чао : )

    ReplyDelete
  5. Разкошно е станало това месце Мина! Такъв блясък има само..Поздравления!

    ReplyDelete
  6. Мина, филенцето изглежда фантастично. Правила съм пилешки пържоли, глазирани с мед, а сега ще опитам и свинско. Благодаря, че ми напомни.
    С поздрав от кулата!

    ReplyDelete
  7. наистина прекрасна рецепта - изглежда наистина чудесно и невероятно - мерси че я споделихте тази рецепта с всички нас задължително ще я пробвам - поздрави и до скоро

    ReplyDelete

Blogging tips