КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, January 6, 2013

Шоколадова куки торта и Честит Рожден Ден на мен ;) / Chocolate Cookie Cake and Happy Birthday to Me :)



Тази торта беше планувана за рождения ден на сина ми, точно преди един месец, но така и не успях да я приготвя :) нито за рождения му ден, нито за имения... Та в крайна сметка сколасах да я стъкмя за моя си рожден ден, въпреки че идеята беше за една чисто "мъжка торта", заимствана от Half Baked и адаптирана изцяло по негов вкус :))

Необходими продукти:

За куки блатовете:
2 1/2 чаши  брашно
1 ч.л. бакпулвер ( в оригиналната рецепта е сода за хляб, но аз нещо не й понасям миризмата в сладкиши и я замених)
1/2 ч.л. сол
250 г масло, на стайна температура
3/4 ч захар
3/4 ч. кафява захар
1 ч.л. екстракт ванилия
2 големи яйца
2 ч натурален шоколадов дропс
1 ч орехи, нарязани на ситно

За крема:
200 г бял шоколад за топене
60 г масло
1/2 ч сладкарска сметана
500 г маскарпоне
400 г сладкарска сметана, за разбиваме

За глазурата:

1/3 ч сладкарска сметана
100 г тъмен шоколад (над 70%)
120 г  масло
40 мл сок Grenadine


А, и да се изфръцкам :) страхотният поднос ми е подарък за Коледа от скъпата ми Роси :) можете да си представите с какво нетърпение очаквах момента да ви се похваля - и ето ме сега: ФРЪЦ-ФРЪЦ :))


Благодаря ти, мило другарче!!!!!!!!!!! Слънчице сладко и мило си ми ти!!!!! :)



Начин на приготвяне:

На бисквитките:
Загряваме фурната до 190С.
Смесваме брашното, бакпулвера и солта в малка купа.
Разбиваме маслото, захарта, кафявата захар и ванилията в голяма купа с миксер до пухкав крем. Добавяме яйцата, едно по едно, разбивайки добре след всяко добавяне.
Постепенно добавяме сместа с брашното.
Добавяме шоколадови я дропс и ядките и разбъркваме.

С помощта на лъжица за сладолед дозираме тестото за отделните бисквитки-блатове върху лист хартия за печене. Големината на блатовете зависи от размера на лъжицата - моята е по-малка и затова използвах по 3 лъжици за блат с диаметър около 22 см, като от сместа се получиха 9 блата.

Поставяме втори лист хартия за печене върху тестото и натискаме с ръка, като постепенно разстиламе тестото с кръгови кръгови движения навън, докато оформим тънък кръгъл диск - с дебелината на шоколадовия дропс (около 0.5 см).

Отстраняваме горния лист хартия и печем в загрята до 190С фурна за 8 до 9 минути, или до  леко златисто кафяво по ръбовете.

Изваждаме от фурната и оставяме бисквитката да се охлади.
Отстраняваме от тавата и оставяме настрани.
Повтаряме с останалото тесто.

На крема:

Разтопяваме на водна баня начупения на парченца бял шоколад и маслото.
Добавяме 1/3 чаша сметана и разбъркваме до гладка кремообразна смес.
Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине.

Разбиваме отделената за разбиване сметана с миксер на висока степен до пухкава маса.
Към охладената шоколадова смес добавяме постепенно маскарпонето и разбъркваме до пълното му усвояване.
Добавяме постепенно и разбитата сметана и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Ако не използваме крема веднага, покриваме съда с фолио и съхраняваме в хладилника.

На глазурата:
Приготвяме глазурата след като тортата е вече сглобена.

Кипваме сметаната в малка тенджера.
Отстраняваме тенджерата от котлона и малко по малко добавяме шоколада, като внимателно разбъркване сместа със силиконова шпатула или дървена лъжица - започваме да бъркаме от центъра на съда и бъркаме бавно в малък кръг.
Добавяме следващата доза шоколад, продължаваме да разбъркваме леко в кръг, като постепенно увеличаване размера на кръга.
Към готовата смес добавяме постепенно маслото и дока, разбъркваме внимателно и оставяме настрани леко да стегне.


Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат-бисквитка, напълно охладен директно върху подноса за сервиране.
Покриваме с тънък слой от крема.
Поставяме отгоре със следващия блат и отново намазваме крем.
Продължаваме, редувайки блатове и крем, докато всички блатове са вече подредени, като не покриваме последния блат с крем.

Изсипваме глазурата в центъра на тортата и оставяме сама да се разлее - аз я оставих да покапе отстрани на тортата, но го впоследствие отчетох, че е било груба грешка - заради неравномерния размер на куки-блатовете...
Декорираме по избор :)

Сервираме веднага, или я оставяме в хладилника за около 20-30 минути да стегне глазурата.


През първите няколко часа блатовете са очарователно "крънчи" :) и перфектно си кореспондират с кадифения шоколадов вкус на муса и ароматния шоколад от глазурата, докато на следващия ден блатовете вече са поели от крема, но вкусът е сякаш още по-неусотим :))



32 comments:

  1. Хиляди целувки за моята мила дружка по случай рождения й ден!
    Скъпа Мина,бъди жива и здрава,усмихната,успешна,
    и все така творяща разкошества!
    Тортата обещава да е невероятно вкусна с изобилие от кукита и пластове,очаквам да прочета рецептата!
    Специални поздрави на семейството,весело празнуване ,вкусно хапване и наздраве от мен!
    Веднага ще изтърча да си налея един Бейлис в твоя чест и за твое здраве!
    Много те прегръщам! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси!!! Прегръдки и целувки и за теб, мила!!!! Тортата, въпреки първоначалния ми скептицизъм, се получи наистина вкусна ;) има явно вкус на мама момчето и колкото пъти съм се доверила на избора му - не ме е подвеждал...
      Хубав ден ти желая :) и поздрави на Дани и половинката!!!!

      Delete
  2. Честит рожден ден, Мина! Родена си на прекрасен празник.
    От сърце пожелавам много здраве, щастие, благополучие - на теб и твоето семейство! Нека творческото вдъхновение никога не те напуска!
    Тортата изглежда греховно вкусна, с нетърпение чакам рецептата!
    Сърдечни поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Мариетка!!!
      Аз така и не успях да реша, дали тортата ми хареса повече прясна-прясна :), или вече отлежала - на по-следващия ден, затова детенце предложи някой път да я повторим :))

      Delete
  3. Chestit rozden den! Badi zdrava,siyaina, usmihnata i radvasta se na kasmet i uspeh vav vsichko, s koeto se zahvanesh! Vesel praznik! I se izviniavam za latinicata no niamam kirilica dnes!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Игличе!!!!! :)

      Delete
  4. Честит Рожден ден, Мина! Много здраве и обич ти пожелавам! Очаквам рецептата!

    ReplyDelete
  5. Честит Рожден Ден, Мина! Много здраве и щастие за теб и хората, които обичаш! Нека животът ти става все по-пъстър, сладък и неповторим!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Сърдечно благодаря, Пламена!!! :)

      Delete
  6. Мина,
    Честит РОжден Ден!
    Направила си страхотна торта!
    Желая ти много радостни мигове, здраве, късмет и вдъхновение!
    Бъди обичана и благословена!
    Сърдечен поздрав и страхотен празник днес!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Бети!!! Ласкаеш ме :), но пък ми харесва!!!

      Delete
  7. На патеирци, но от сърце ти желая здраве, дълголетие, нестихващо вдъхновение и безброй успехи, Мина! Тортата е истински разкош! Прегръдки! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ева, благодаря ти!!!
      Прегръдки и от мен :)

      Delete
  8. Честит рожден ден, Мина,
    с пожелания за здраве и хубав късмет, много усмивки и щастие!
    Тортата е страхотна - оригинална, фина и елегантна,
    а може би е трябвало да бъде за твоя ден.
    Сърдечни поздрави, Диана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Дианка :) явно наистина е била моята торта :)

      Delete
  9. Честит Рожден ден и от мен на патерици но от сърце Мина!
    С най добри пожелания да ти се сбъднат всички желания :)
    Прекрасна и елегантна торта и красив подарък, да си го ползваш със здраве!
    Сърдечен поздрав с прегръдка!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много благодаря :)!!! Подаръкът ми е суперски, нали?!

      Delete
  10. Трети път влизам да изчета до финала продуктите и рецептата и пак оплакнах око по тази съвършена торта!Много ги харесвам такива леко небрежни,някак ми създават домашен уют още с визията си и ми напомнят за почивен ден по пижама,чаша кафе в леглото,книжка в ръка и едно доволно парче торта като това,което само ти умееш да отрежеш така щедро!
    Радвам се,че сефтоса подноса точно по този повод и нека винаги на него да е полегнало подобно блажено творение!
    По-често да правиш на детенце торта,че гледай колко дати си отложила :) !
    Още веднъж-много,много прегръдки от мен,слънце!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Страхотен си ми е подносът, мила - не можеш да си представиш с какво нетърпение чаках да си го покажа :) да си призная - ако не беше той - не знам дали пак нямаше да отложа тортата - тоя път за на мама рождения ден ;)

      Delete
  11. Защо в продуктите пише че трябва да се замеси тестото с бакпулвер, а в начина на приготвяне е спомената сода, кое от двете трябва да се използва или и с двете ще се получи един и същи резултат

    ReplyDelete
    Replies
    1. Опс, моя грешка при превода :) сори!! - бакпулвер е - сега ще го оправя и благодаря за зоркия поглед!!!

      Delete
  12. Честит рожден ден! Разкошна торта!

    ReplyDelete
  13. Мина, рецептата е разкошна, подобен крем съм правила - чудесен е, а тези блатове са много впечатляващи, ще ги пробвам непременно!
    Поздрави за красивия подарък, да си го ползваш със здраве!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Марианка, благодаря ти!! У нас тортата много се хареса :)

      Delete
  14. Ехаааааааааааааа! Страхотна торта!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Като от списание е .... Браво, поздравления! :)
    Ако искаш се присъедини и към моя блог...все още съм нова тук, както и в готвенето, но се уча от такива като теб! :)

    http://wwwbirthhouse.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Ан Ди :) непременно ще намина при теб!

      Delete
  15. Леле Мина, няма такава торта! Шедьовър направо! Уникална! Поздравявам те мила!

    ReplyDelete
  16. Много хубава торта, в крема пише два вида сметана едната е сладкарска сметана за разбиване а другат сладкарска сметана , каква е разликата между двете ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :)
      Когато ползвам животинска сметана - част от сметаната използвам директно, без да я разбивам (например при разтопяването на шоколада), а друга част разбивам до меки връхчета (например за добавяне към кремове, мусове и др...)
      Дано да съм била полезна с обясненията :)

      Delete

Blogging tips