КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Thursday, January 26, 2012

Торта Тирамису с дулсе де лече и бадемов крокан / Tiramisu Cake with Dulce de Leche and Almond Crocant



Ето я и обещаната торта за рождения ден на мама :) пак набързо приготвена и снимана, но пък ОТ СЪРЦЕ!!!


Необходими продукти:

Около 24 бр бишкоти
Около 400 г (1 кутия) дулсе де лече
200 мл силно еспресо, студено
50 г тъмен шоколад, настърган на ситно - по избор
50 г какао на прах, за поръсване

За крема:

6 големи жълтъка
150 г пудра захар
1 ч.л. чист екстракт от Ванилия
80 мл ликьор Амарето
50 мл. силно еспресо, ледено студено

500 г Маскарпоне
1 ч.л. чист екстракт от Ванилия
200 мл сладкарска сметана
2-3 с.л. пудра захар

За бадемовия крокан:

150 г захар
20 мл. студена вода
50 г флирани бадеми


Начин на приготвяне:

Карамелизираме захарта и водата до златист карамел.
Добавяме бадемите и разбъркваме за около половин минута.
Отстраняваме от огъня и изсипваме върху хартия за печене, под която сме подложили работна дъска.
След като карамелът изстине напълно, начупваме на дребно и блендираме до едри трохи.

Разбиваме с миксер на средна степен жълтъците и пудрата захар на крем.
Добавяме ванилията и ликьора и отново разбиваме.
Прибавяме и ледено студеното кафе и разбиваме.
Сгъстяваме крема на водна баня за около 8-12 минути (или до сгъстяване), като разбъркваме непрекъснато.
Отстраняваме и оставяме да се охлади.

Разбиваме сметаната и 2-3 с.л. пудра захар до "остри връхчета" (за да държи крема по-стегнат)
Разбъркваме маскарпонето и ванилията и постепенно добавяме охладения крем.
Прибавяме постепенно и разбитата сметана и разбъркваме до хомогенен крем.

Потапяме бишкотите в стил Гордън Рамзи в студеното кафе - потапяме, обръщаме, изваждаме :), една по една и подреждаме плътно на дъното на 22 см. форма за торта с подвижен борд.
Покриваме равномерно с 1/2 от дулце де лече-то, поръсваме с 1/4 от крокана, 1/4 част от настъргания шоколад и 1/4 част от какаото на прах.
Изсипваме половината от крема и заравняваме.
Подреждаме 2 ред бишкоти, потопени по същия начин в кафе, и повтаряме процедурата в същите пропорции - 1/2 дулсе де лече, 1/4 крокан, 1/4 шоколад, 1/4 какао, 1/2 крем.
Покриваме формата със стреч фолио и оставяме в хладилника да стегне за поне 2 часа.
Преди сервиране, пъхваме тортата за 10-15 минути във фризера - за по-лесно оформяне и разрязване :)
Изваждаме от фризера и отстраняваме внимателно ринга на формата.
Поръсваме с останалата 1/2 част от крокана, 1/2 чат от настъргания шоколад и останалото какао.
Разрязваме с остър нож и сервираме .



Няма по-вкусно тирамису!!!! :)



No comments:

Post a Comment

Blogging tips