КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Tuesday, February 14, 2012

Портокалова торта с маково семе и портокалов сабайон мус / Orange and Poppy Seed Cake with Orange Sabayon Mousse



Днешният ден е своеобразен троен празник в нашето семейство :)

За виното е ясно :) не знам в него ли е истината, но всички вкъщи го обожаваме сготвено и определено порасналите от нас не бихме отказала чаша готино вино с любимо ястие!!

На Св. Валентин съм фен от подготвителния клас на гимназията, която съм завършила - вероятно заради Джудит Спространова :) фантастичен преподавател и невероятен артист по душа, за която си спомням винаги с усмивка! Та освен размяната на подаръчета, която ни организираше, сладките, които приготвяхме в клас (или предварително) и лакомствата, с които сама ни черпеше - тя ни разказваше и забавни истории за този непознат в онези години за нас празник, но пък много почитан в страната й - и то не по днешния твърде комерсиален начин. Спомням си колко се забавлявахме, като ни разказваше един пикантен начин за почитане "Деня на влюбените" - как девойките от селото си поставяли :))) гащите в една голяма торба, а младежите бъркали със затворени очи в торбата - и на чиято девойка интимния атрибут си извадели от торбата, с тази девойка изкарвали вечерта на празника :)))

Сами се досещате колко и какви бяха предположенията ни за начините за изтегляне на желаното бельо и за последващото изкарване на вечерта, за което никакси и не повярвахме, че се свежда само до танците в кръчмата...
Та затова и до днес приемам този привнесен за нас празник с едно такова :) носталгично умиление и никакси не го усещам чужд!

И най-вече, защото на днешния ден имаме годишнина от сватбата :) ле-леееее :)) как си минаха 14 години?!

Та въпросните тройно празнични торта и мъфинки бяха замислени във съвсем друг вариант, но претърпяха многократни промени в движение. Рецептата е адаптирана от не помня кой миналогодишен брой на сп. GoodFood България, а добавките ;) са си от мен...

И ето го и крайният резултат :))



Необходими продукти:
за една 3 пластова торта 12 см и 12 мъфинки.


За блатовете:

настърганата кора от 2 портокала
30 г маково семе, леко запечено
100 мл мляко
200 г масло, на стайна температура
175 г пудра захар
3 яйца
300 г брашно
10 г (1 пакетче) бакпулвер


За сиропиране на блатовете, по избор:

около 100 мл прясно изцеден портокалов сок
2 ч.л. ром



За Сабайона:

6 жълтъка
175 г пудра захар
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
50 мл тъмен ром
100 мл прясно изцеден портокалов сок
есенция ром, по избор
300 мл сладкарска сметана
1 ч.л. настъргани портокалови кори, за поръсване



Начин на приготвяне:

Покриваме дъното на три 12 см форми за торта с  подвижен ринг с хартия за печене и напръскваме с противозалепващ спрей или намасляваме. Или печем блатовете един по един.
Ако формичките за мъфини не са силиконови, напръскваме или намасляваме.

Загряваме фурната на 160C с вентилатор (или 180С без вентилатор).
Настърваме кората на портокалите (само жълтия повърхностен слой)
Разбърквайме маковите семена и млякото в купа.
Разбиваме маслото, портокаловите кори и пудрата захар с електрически миксер, до светъл крем.
Постепенно добавяме яйцата - едно по едно, като разбиваме след всяко добавяне до пълното му усвояване.
Пресяваме брашното и бакпулвера и добавяме поетапно, като редуваме с млякото и маковото семе.
Отделями от тестото три части от по 200 г приблизително всяка за блатовете, а останалото разпределяме с лъжица по формите за мъфини
Изсипваме първата доза тесто в подготвената форма и печем  20-25 минути, или докато  тест клечка забодена в средата излиза чиста.
Изваждаме от фурната и охлаждаме около 3 мин във формата, след което отстраняваме ринга и охлаждаме блата върху решетка.
Ако разполагаме сами с 1 форма - печем останалите 2 блата.

Печем мъфинките около 20-25 минути, или докато  тест клечка забодена в средата излиза чиста.
Изваждаме мъфинките от фурната и охлаждаме около 3 мин във формите, след което отстраняваме ринга и охлаждаме блата върху решетка.


Разбиваме с миксер на средна степен жълтъците и пудрата захар на крем.
Добавяме ванилията и рома и отново разбиваме.
Прибавяме портокаловия сок и разбиваме.
Сгъстяваме сабайона на водна баня за около 10-12 минути (или до сгъстяване), като разбъркваме непрекъснато.
Отстраняваме и оставяме да се охлади.
Отделяме около 150-200 г от сос сабайона (или около 2/3 до 1 чаена чаша)

Разбиваме сметаната до "остри връхчета" (за да държи муса по-стегнат)
Прибавяме постепенно и разбитата сметана към останалия сос сабайон и разбъркваме до хомогенен крем.

*** Можем да приготвим блатовете, мъфинките  и муса от предния ден и да съхраняваме покрити с фолио в хладилник - и да сглобим и декорираме тортата и мъфинките непосредствено преди поднасяне.

Сглобяване на тортата:

Смесваме портокаловия сок и рома и сиропираме всеки от блатовете с по 3-4 с.л. от "коктейла".
Разделяме муса на 3 равни части.
С 1/3 слепваме блатовете.
Следващата 1/3 нанасяме равномерно върху тортата.
Декорираме тортата по избор - моята "декорация" са две сладки марципанови мечета, слепени едно за друго, че да докарат ;) 3D ефект - и оставяме в хладилника да стегне, докато се занимаваме с мъфинките.

С пош и накрайник за еклери пълним  мъфинките с малко количество от оставения сос сабайон.
Нанасяме останалата 1/3 от муса върху мъфинките и поръсваме с настъргана кора от портокал, по избор.

Поднасяме с усмивка и удоволствие :)




П.П.  Не се вредих да снимам мъфинка в разрез, но нищо :) някой следващ път, защото рецептата се оказа по-вкусна, дори отколкото очакавахме :))



No comments:

Post a Comment

Blogging tips