КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Friday, July 1, 2011

Чийзкейк с круши и първите ми 100 / Pear Cheesecake and My First 100



Една бърза и непретенциозна почерпка за първите ми 100 :)

A quick and unassuming treat for my first 100 :) 


И така - макар и само след 100 - съм благословена с вас, приятели - които винаги си оставате най-силното ми вдъхновение и най-надеждното ми упование!!!

And so - even after only 100 - I'm blessed with you, my friends - who have always remain as my most powerful inspiration and my most reliable confidence!



А колкото до чийзкейка с круши - рецептата е бърза, лесна и  лека и позволява всякакви волности и адаптации откъм съставки и гарниране :)

As for the cheesecake with pears - the recipe is quick, easy and light and takes any liberties and adaptations with the ingredients and garnish :)


Необходими продукти:

За подложката:

12 бр. (около 100 г) бишкоти
60-80 г масло, разтопено
1 с.л. масло, за намазване на формата

За чийзкрема:

400 г крем сирене
3/4 до 1 чаша пудра захар
200 г пюре от круши ( или 1 голяма зряла круша - обелена, почистена от семките и пюрирана)
1 ч.л. есенция ванилия
15 г. желатин
1/4 чаша студена вода
50 мл прясно мляко
200 мл подсладена течна сметана, разбита

За декориране:

1/2 круша, почистена от семките, но небелена и по възможност с дръжката :)
1/2 чаша филирани бадеми, леко запечени
2-3 супени лъжици мед

Ingredients:

For the Biscuit:

12 pcs. (100 g) biscotti
60-80 g butter, melted
1 tablespoon butter, for spreading

For the Cheese Cream:

400 g cream cheese
3 / 4 to 1 cup powdered sugar
200 g of mashed pears (or 1 large ripe pear - peeled, cored and blended)
1 teaspoon vanilla extract
15 g gelatin
1 / 4 cup cold water
50 ml milk
Sugar 200 ml whipping cream, whipped

For the Topping:

1 / 2 pear, cored, but unpeeled
1 / 2 cup sliced almonds, lightly toasted
2-3 tablespoons honey


Начин на приготвяне:

На подложката:

Блендираме, или нароняваме на ситно с чук за месо или точилка през хартия или фолио, бишкотите.
Покриваме дънотона 22 см форма за торти с подвижни стени с хартия за печене и намазваме  хартията и стените на форматас масло.
Смесваме в купа с разтопеното масло и разбъркваме, докато се смесят добре.
Изсипваме в подготвената форма.
С лъжица или кухненска шпатула разнасяме сместа - да покрие дъното равномерно.
Покриваме формата с еластично фолио и замразяваме за 20-30 минути.

На чийзкрема:

Накисваме желатина в 1/4 чаша студената вода за около 5 минути.
В голяма купа разбиваме крем сиренето и пудрата захар до хомогенна смес.
Добавяме пюрето от круши и отново разбъркваме.
Загряваме прясното мляко, като не позволяваме да завира, прибавяме есенцията ванилия и с разбъркване добавяме ароматизираното мляко към накиснатия желатин. Разбъркваме, докато желатинът се разтвори напълно и оставяме леко да се охлади.
Прибавяме охладената желираща смес към крем сиренето с крушите и разбъркаме добре.
В отделна купа разбиваме с миксер на максимална степен течната сметана до пухкав крем и на 2-3 пъти прибавяме към сместа с крем сиренето, разбърквайки с дървена лъжица или кухненска шпатула до пълно хомогенизиране.


Сглобяване на чийзкейка:

Изсипваме чийз крема върху охладената подложка от бишкоти и заравняваме добре.
Покриваме формата с еластично фолио и охлаждаме в хладилника поне 4 часа.
Преди сервиране поръсваме с филирани бадеми по периферията на кайка.
Върху кухненска дъска, с остър нож нарязваме половината (почистена, но небелена) круша на 8-12 тънки филийки, без разрезите да стигат до края - целта е да се получи нещо като разтворено ветрило.
Поставяме  разрязаната на ветрило круша върху кейка и поръсваме обилно крушата и леко бадемите с мед.

Method:

The Biscuit:

Blend or ground finely with a pounder or rolling pin under baking paper or foil the biscotti.
Line 22 cm spring form pan with baking paper and grease.
Mix the biscotti in a bowl with the melted butter and stir until mixed completely.
Pour the mixture into the prepared form.
With a spoon or kitchen spatula spread the mixture - to cover the bottom evenly.
Cover the spring form with a wrapping foil and freeze for 20-30 minutes.

The Cheese Cream:

Soak the gelatin in 1 / 4 cup cold water for about 5 minutes.
In a large bowl, beat cream cheese and powdered sugar until homogeneous.
Add the pear puree and mix again.
Warm the milk without bringing it into a boil, add vanilla extract and add the flavored milk to the soaked gelatin, stirring constantly. Keep stirring until gelatin is completely dissolved and leave to cool slightly.
Add the cooled gelling mixture to the cream cheese mixture and stir well.
In a separate bowl, whip with mixer on high speed the wiping cream until light and fluffy and gently fold into the cream cheese mixture, stirring with a wooden spoon or kitchen spatula to complete homogenization.


Assembling the Cheesecake:

Pour the cheese cream mixture over the chilled biscuit and flatten it well.
Cover the spring form with wrapping foil and refrigerate for at least 4 hours.
Before serving the cake,  sprinkle with sliced almonds on the periphery.
With sharp knife, slice - without cutting to the end – the half (cored but unpeeled) pear into 8-12 thin slices - the idea is to get something like а fan.
Place the fan-like sliced pear on the top of the cake and sprinkle the  pear and almonds with honey.






Разрязваме с остър нож, предварително потопен в гореща вода и сервираме чийзкейка охладен.

Cut the cheesecake with a sharp knife dipped in boiling water and serve chilled.



Върху всяко от парчетата кейк, можем при сервиране да поставим и парченце от нарязаната круша...

Each piece of cheesecake, can be served with  a slice of pear from the topping...


...и да поръсим допълнително с бадеми и/или мед :)

...and sprinkled with additional almonds and / or honey :)



Свеж и лек десерт - идеален за лятото, който спокойно можем да замразим (без аранжираната круша) и да сервираме като сладоледена торта :))

This is such a fresh and light dessert - perfect for the summer, which could also be freezed and served as an ice cream cake :))




No comments:

Post a Comment

Blogging tips