КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Saturday, March 19, 2011

Пиле с мед, Френско козе сирене и бадеми / Chicken with Honey, French Goat Cheese and Almonds





Kaкто Еликсир правилно беше забелязала,  :) не обичам да приготвям самотни салатки - а и не мога да си позволя лукса (освен може би през лятото) да ги оставя без по-питателно другарче, имайки предвид вечно гладния растящ човек вкъщи...

Та :) позволете ми да ви предсртавя другарчето на Салатата със запечено Френско козе сирене с мед и ягоди, което все не успявах да въведа в обществото до сега :))

Идеята за медената марината заимствах от рецептата за Свински пържоли с мед и масло на Еликсир - съвсем по мой вкус :) готви това момиче - и се получи фантастично ястие!!

As Elixir has properly noticed before, :) I do not like to prepare salads lonely - and I cannot afford the luxury (except maybe in the summer) to leave them without their more nutritious companion, having in mind our always hungry growing up man at home ...

So :)) please meet the Roasted French Goat Cheese Salad with Honey and Strawberries companion, that I’ve never managed to introduce into society up to now now:))

The idea for the honey marinade has been inspired by Elixir’s  pork chops with honey and butter recipe – this girl is cooking :) absolutely to my taste - and we’ve got a fantastic dish!
 


Необходими продукти:
( за 4 порции)

600 гр пилешки гърди
1/2 до 1 чаша вода
150 г френско козе сирене (или нашенско си, но накиснато предварително във вода - да поомекне)
1/3 чаша филирани бадеми
1/2 ч.л. едро смляна морска сол
1/2 ч.л. едро смлени пипери меланж (или черен пипер)
2 с.л. зехтин 
1 с.л. мед (по желание)

За марината:

4 с.л. мед
2 с.л. зехтин
1 ч.л. универсална зеленчукова подправка
1/4 ч.л. едро смлени пипери меланж (или черен пипер)
1-2 щипка суха мащерка
щипка ердо смлян лют червен пипер (по желание)

Ingredients:
(For 4 servings)

600 g chicken breasts
1/2 to 1 cup water
150 g French goat cheese (or any other kind of goat cheese, but soaked in water - to softens)
1/3 cup sliced almonds
1/2 tsp coarsely ground sea salt
1/2 tsp coarsely ground pepper mixture (or black pepper)
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon honey (optional)

For marinade:

4 tablespoons honey
2 tablespoons olive oil
1 tsp Universal vegetable seasoning
1/4 tsp coarsely ground pepper mixture (or black pepper)
1-2 pinch of dried thyme
pinch coarsely ground cayenne pepper (optional)


Начин на приготвяне:

В малка купа разбъркваме добре зехтина, меда, зеленчуковата подправка, пиперите меланж, сухата мащерка и лютия червен пипер за марината.

Разделяме пилешките гърди на порции и леко начукваме месото. Мариноваме и оставяме да престои поне 2 часа в хладилника, покрито с фолио.

Преди печене, загряваме предварително фурната до 180С.

Подреждаме маринованото месото в подходящ за печене съд и доливаме внимателно отстрани в съда водата. Настъргваме отгоре козето сирене, така че да покрие месото равномерно и поръсваме с филираните бадеми. Поръсваме с едро смляната  морска сол и със зехтина и по желание напръскваме равномерно с 1 с.л. мед - да придадем лек карамелен вкус на бадемите и сиренето... Покриваме съда с алуминиево фолио и печем в предварително загрята до 180С фурна около 20-25 минути. След 20-25-тата минута, отстраняваме внимателно фолиото и печем още 15-ина минути, като наблюдаваме сиренето и бадемите да не прегорят.

Изваждаме от фурната и поръсваме с едро смлените пипери меланж (или черен пипер). Оставяме върху решетка 3- 4 минути - да си "отдъхне" от печенето.

Method:
 
In a small bowl mix well olive oil, honey, vegetable seasoning, pepper mixture, dry thyme and cayenne pepper for marinade.

Divide the chicken breasts into portions and gently Treat the meat with your meat pounder. Marinate and leave to rest for at least 2 hours in the refrigerator, covered with foil.

Before roasting, preheatheat oven to 180C.

Arrange marinated meat in a suitable baking tray and carefully add water in. Grat over goat cheese to cover the meat evenly and sprinkle with sliced almonds. Sprinkle with coarsely ground sea salt and the olive oil and optionally drizzle evenly with 1 tablespoon honey - to give a slight caramel taste of almonds and cheese... Cover the tray with aluminum foil and bake in preheated to 180C oven for about 20-25 minutes. After the 20th – 25th minute carefully remove foil and keep baking for another 15 minutes, checking the cheese and almonds to prevent burning.

Remove from oven and sprinkle with coarsely ground pepper mixture (or black pepper). Leave on wire rack for  3-4 minutes - to rest.


Сервираме със свежа салата, както вече споменах в началото :) при нас беше със Салатата със запечено Френско козе сирене с мед и ягоди, или сервираме с предпочитана гарнитура... като със соса от печенето :) ако е останал такъв - напръскваме и месото, и гарнитурата - или сервираме отделно - много е вкусен :))

Serve with fresh salad, as I’ve mentioned before :) we’ve got it with Roasted French Goat Cheese Salad with Honey and Strawberries or serve with preferred side dish ... Slightly sprinkle the salad and the meat with the sauce of the baking :) if any has left - or serve the sauce separately – it is very yummy:))


Комбинацията от запечено козе сирене с бадеми и нежно загатнат меден карамел придава уникален вкус на месото - то е леко, ароматно, крехко и сякаш се топи в устата...

The combination of roasted goat cheese with almonds and gently implied honey caramel adds an unique flavor to the meat – it is just melting into mouth…


А подправките деликатно внасят допълнителна нотка пикантност...

And the spices delicately bring some extra savoury note ...  


Blogging tips