AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, February 26, 2023

Бадемова халва / Badam Halwa


Лука 6:37
Не съдете и няма да бъдете съдени. Не осъждайте и няма да бъдете осъждани. Простете, и ще ви бъде простено.

Прошка моля и прошка давам!!

И ви предлагам една малко по-различна халва, наред с традиционната бяла нуга халва, за днешния празник - бадемова паста, подсладено мляко и шафран - истински десерт за владетели :) 

Произходът ѝ се корени около 200 години назад в арабския свят,  откъдето е привнесена най-напред в крайбрежни градове като Карачи и Кожикоде в Индия, за да поеме по всички посоки на света и да спечели сърцата на хората с кралската си текстура и неустоим вкус.

Необходими продукти:
200 г бадемово брашно
200 мл вода
400 г подсладено кондензирано мляко, или на вкус
15 г (1 с.л.) гхи 
1/4 ч.л. до 1 ч.л. шафран
1 ч.л. екстракт ванилия, по избор
2-3 капки есенция бадем, по избор
2-3 с.л. филирани, или нарязани бадеми, леко запечени

Начин на приготвяне:
Покриваме дъното и стените на правоъгълна форма за хляб с размер около 21 х 11 см с хартия за печене или свежо фолио.
В тиган с незалепващо покритие смесваме бадемовото брашно и водата и оставяме да се накисне за 30 минути.
Добавяме кондензираното мляко и гхито и готвим на среден огън за 20 минути, като разбъркваме, докато халвата започне да се отдели от тигана и придобие еластична текстура.
Добавяме шафрана и готвим още 10 минути, като не преставаме да разбъркваме, докато халвата запчне да се събира като гладко еластично тесто.
Изсипваме в подготвената форма, притискаме и заравняваме.
Покриваме с хартия за печене или свежо фолио и оставяме да се охлади.
Обръщаме върху кухненска дъска или подходящ съд, поръсваме със запечените бадеми и нарязваме с остър нож на резенчета, кубчета или с формички за бисквитки.
Само една хапка е достатъчна да се почувстваме щастливи :)



No comments:

Post a Comment

Blogging tips