AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, February 10, 2023

Супер сочни шоколадови кексчета / Super Moist Chocolate Cupcakes

 


Веднъж да реши човек да приготви кето шоколадови мъфини за неделно подслаждане на семейството и ще се окаже, че му трябва скоростен план "Б" за приготвяне и на класически шоколадови кексчета, защото все някой от мъжкта половина на човечеството вкъщи ще възнегодува срещу режимната храна в неделя :)
Или казано накратко, "Като ще е сладко, да е сладко"!
Забърках с леки вариации буквално първата рецепта, която ми поднесе търсачката, за да не изключвам фурната - и случайно или не, резултатът се оказа фан-та-сти-чен.
Скромно и бъзо, без глазури и глезотии, но пък ааадски вкусно!!

Необходими продукти:

100 г брашно 
40 г какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 голяма щипка сол
2 яйца
80 г захар
80 г кафява захар
80 мл олио
100 мл прясно мляко  
1 с.л. ябълков оцет
60 г тъмен шоколад, най-добре!! шоколад за печене, ако искаме да имаме отчетливи парченца

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Поставяме 12 хартиени капсули във форма за мъфини.
Затопляме леко прясното мляко и пресичмае с ябълковия оцет.
Ако не ползваме шоколад за печене, нарязваме шоколада на парченца.
В голяма купа сипваме брашното, какаото, бакпулвера, содата за хляб и солта и разбъркваме, докато се смесят.
В отделна купа разбъркваме на ръка, яйцата, захарта, олиото и ванилията, докато се смесят.
Изсипваме половината от течните съставки към сухите и половината от прясното мляко и разбиваме на ръка за кратко.
Добавяме останалите течни съставки и останалото прясно мляко и разбъркайте отново за кратко - само колкото да се смесят, без да преразбиваме.
Разпределяме тестото равномерно с лъжица за сладолед или голяма супена лъжица, като пълним  капсулите до половината (уили съвсем малко над половината).
Поръсваме с парченца шоколад и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 18-20 минути, или докато клечка за зъби, забита в центъра, излезе чиста.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят за 5-10 минути, преди да поднесем.


Ако решим да ги декорираме, изчакваме напълно да изстинат и едва след това шприцоваме избраната глазура с пош и накрайник (удачни варианти са накрайници #1M, #2А, #2D, #4B на Wilton).
Приготвят се бързо и лесно, за не повече от 30-ина минути, а са страхотни и за десерт, и за закуска :)

No comments:

Post a Comment

Blogging tips