AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, October 22, 2021

Призрачна торта Розово кадифе / Pink Velvet Ghost Cake

 


Призрачно-пастелна торта Розово кадифе - нежно на вид и ефирно на вкус предложение за по-лиричните и романтични почитатели на Хелоуин, което ще покори дори и най-предубедените към празника :)

Можете да намерите рецептата и в сайта на Dr. Oetker Bulgaria :)


Необходими продукти:

За блатовете:
360 г брашно
340 г захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер Dr. Oetker
½ ч.л. сода бикарбонат Dr. Oetker
5 белтъка
120 мл олио
280 мл прясно мляко, затоплено  и пресечено с  1 с.л. оцет
110 г масло, меко
1 с.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
1 ч.л. Червена хранителна боя (течна) 30 ml

За крема:
300 г крем сирене
110 г масло, меко
2 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
200 г захар

За глазурата:
250 г маскарпоне
50 г захар
100 г бял шоколад
50 г масло, меко
1 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
½ ч.л. Червена хранителна боя (течна) 30 ml

За целувчените призраци:
1 белтък
1 щипка сол
80 г захар
½ ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml

За шоколадовите призраци:
100 г бял шоколад
30 г тъмен шоколад
1-2 с.л захарни поръски, или кристална захар (по избор)


Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 170С или 160С с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на 3 форми за печене с пдащо дъно и размер 18-20 см (ако разполагаме само с 1 форма - печем блатовете последователно един след друг).
В купа смесваме брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта и смесваме с миксер на средна скорост и приставка гребло за 10-ина секунди, колкото да се смесят.
В отделна купа смесваме олиото и 1/2 чаша от пресеченото прясно мляко и оставяме настрана.
В друга купа смесваме останалото мляко, белтъците, ванилията и червената боя - разбиваме, докато се разбият белтъците и също оставяме настрана.
Добавяме мекото масло към сухите съставки и разбъркваме на ниска степен, до ситни трохи (1/2 до 1 минута).
Прибавяме смесените олио и мляко и оставяме да се разбърква, докато сухите съставки се навлажнят, след което ускоряваме до средна степен и оставяме да се разбърква за 2 минути.
Изстъргваме стените на купата и намаяваме скоростта до ниска.
Добавяме белтъчната смес на три части, като оставяме тестото да се разбърква за 15 секунди между добавките.
Остъргваме отново стените на купата, разбъркваме с шпатула, за да се уверим, че всичко се е смесило добре и разделяме на три равни части.
Печем в предварително загрята на 170С или 160С с вентилатор фурна за 30-35 минути, или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
Веднага след като извадим формата от фурната тупваме веднъж смело върху плота, за да освободим парата от блата и да предотвартим спадането му му.
Оставяме блатовете да се охладят за 10 минути във формата.
Обръщаме след това върху решетка и оставяме да се охладят напълно.

На крема:
В купа смесваме крем сиренето, маслото и ванилията и разбиваме с миксер на средна скорост, докато стане кремообразно, добре комбинирано и без бучки.
Добавяме постепенно захарта и разбъркваме за 3-4 минути, или докато захарта се усвои напълно.
Покриваме със свежо фолио и съхраняваме в хладилника, докато ни потрябва за сглобяване на тортата.

На глазурата:
Разтопяваме на водна баня шоколада и маслото и оставяме да се охлади.
Разбиваме с миксер на ниска степен маскарпонето, захарта и ванилията за 3-4 минути, или докато се усвои захарта.
Добавяме 1-2 с.л. от сместа към разтопения шоколад и разбъркваме, за да се темперира.
Добавяме темперираната шоколадова смес постепенно към маскарпонето, като разбиваме с миксер на ниска степен, докато се смесят напълно.
Добавяме сладкарския оцветител и отново разбъркваме до хомогенен розов цвят.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне за 10-ина минути.

На целувчените призраци:
Загряваме предварително фурната  до 110С или 100С с вентилатор.
Пикриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
Разбиваме с миксер белтъците, солта и ванилията на сняг за 2-3 минути.
Добавяме бавно и постепено захарта (по 1 ч.л. наведнъж), като след всяко добавяне разбиваме по 3-4 секунди и продължаваме да разбиваме до лъскаво и гладко тесто - около 7-8 минути.
Прехвърляме целувчената смес в пош с кръгъл накрайник, или клъцваме върха на поша до диаметър около 1 см.
Шприцоваме целувките с диаметър около 2-2-5 см, като леко задържаме и изтегляме върховете им.
Печем в предварително загрята до 110С или 100С с вентилатор фурна за 60 минути, или започнат да звучат хрупкаво, при потупване отдолу.
Извадете от фурната и оставете да се охладят напълно върху решетка.

На шоколадовите призраци:
Разтопяваме на водна баня белия шоколад , разбъркваме до гладка смес без бучки и оставяме леко да се охлади.
Прехвърляме в пош с малък кръгъл накрайник, или съвсем леко изрязан връх на поша - не повече от 2-3 мм.
Върху хартия за печене шприцоеаме шоколадови кръгчета с диаметър около 2 см и с помощта на твърда плоска четка или гърба на лъжичка за кафе издърпваме шоколада надолу 2-3 см, докато получим нещокато разтеглена капка, като внимаваме шоколада да не стане прекалено тънък, за да са устойчиви призраците ни.
приготвяме по 3-4 призрака наведнъж, за да не стяга шоколада и да работим по-лесно с него.
Оставяме оформените вече призраци с хартията за печене в хладилника за 10-ина минути.
През това врме разтопяваме на водна баня по същия начин тъмния шоколад и отново прехвърляме в пош с малък кръгъл накрайник, или съвсем леко изрязан връх на поша - не повече от 2-3 мм.
Шприцоваме очички и устички на целувчените и шоколадовите призраци и осатавяме на стайна температура да стегне шоколадът за 10-20 минути.

Сглобяване на тортата:
С дълъг остър нож (за хляб) изравняваме блатовете, като изрязваме загорялата при печенето коричка от всички страни – за равномерен цвят на тортата при разрез :)
Разделяме крема на две равни части.
Поставяме първия блат върху подходящ поднос и стягаме с регулеруем ринг за торти или импровизиран такъв от ацетатна лента или хартия за печене.
Изсипваме първата част от крема и заравняваме.
Похлупваме с втория блат, като леко притискаме и изсипваме отгоре и втората част на крема.
Покриваме с последния блат, като отново леко притискаме.
Покриваме със свежо фолио и оставяметортата в хладилника за 6-8 часа.
Освобождаваме тортата от ринга и измазваме от всички страни с розовата глазура, като изтегляме леко горния ръб над тортата.
Подреждаме отгоре част от целувчените призраци, а отстрани прикрепваме тук-там с малко глазура шоколадови призраци.
Добавяме на места от захарните поръски, ако ползваме - и призрачно розовата ни торта е готова.


Поднасяме с розово шампанско или домашна ягодова или малинова лимонада - за още по-розово пастелно настроение :)

5 comments:

  1. Здравейте, тортата е уникална задължително ще я пробвам. Ако може имам един въпрос относно глазурата. Правила съм подобна без маскарпонето, но при разтопяване на шоколада с маслото се пресече, маслото въобще не се усвой и всичко отиде в коша. Може ли да ми кажете защо се получи така и къде бъркам. Благодаря ви.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Може да е от примеси в маслото, или да е било замразявано - на мен при замразяване ми се е пресичало и без шоколад :) Но аз по-често съм пресичала маскарпонето, добавяйки към него масло, затова предпочитам да смесвам маслото първо с шоколада...
      Бихте могли да добавите маслото, нарязано на кубчета, към вече разтопения шоколад, или да разбиете омекотеното на стайна температура масло с маскарпонето и захарта...
      А ако всичко се пресече - загрявате на водна баня и бъркате до гладка смес :)
      Успех и ще се радвам да споделите, ако решите да опитате тортата!!

      Delete
    2. Благодаря ви!

      Delete
  2. Хей, страхотна кулинарна рецепта! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотен кулинар! Поздрави

    ╰┈➤ Gladni.com

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing such a nice recipe. Well, if you are can write something about Leather company discount code, then that will be helpful. Thanks in advance. The Leather company discount code offers.

    ReplyDelete

Blogging tips