КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Wednesday, November 11, 2015

Сурова (Веган) Тофифи торта / Raw (Vegan) Toffifee Cake




Честит имен ден ;) на мен!!


Адски вкусна сурова Тофифи торта - шоколад, карамел и удоволствие на макс - но без угризения ;)

Необходими продукти:

За основата:
200 г сурови лешници (леко запечени за аромат, по избор)
12-15 бр фурми, почистени от костилките и накиснати за 1 час във вода и отцедени
2 с.л. сурово какао на прах
2 с.л. течен мед (натурален кленов сироп, или нектар от агаве - за вегани)

За суровата Нутела:
300 г сурови лешници (леко запечени за аромат, по избор)
24-30 бр фурми, почистени от костилките и накиснати за 1 час във вода и отцедени
9 с.л. сурово какао
1 щипка сол
3 с.л. кокосово масло
200 мл вода или предпочитано мляко от ядки
1 с.л. чист екстракт от ванилия

За суровия шоколадов мус:
2 бр авокадо, зряло
2 бр банани, зрели
100 г течен мед (натурален кленов сироп, или нектар от агаве - за вегани)
2 с.л. кокосово масло
6 с.л. сурово какао
1 ч.л. чист екстракт от ванилия

За суровия шоколад:
3 с.л. каково масло
1 с.л.кокосово масло
3 с.л. натурален кленов сироп (течен мед или нектар от агаве - за вегани)
3 с.л. сурово какао
1 ч.л. чист екстракт от ванилия

За соления веган карамел:
Идеята е заимствана от Baking-Ginger и е първопричината за цялата торта ;)
400 мл кокосова сметана (или кокосово мляко)
300 г кафява захар
1/4 ч.л. едро смляна морска или хималйаска сол
1 с.л. кокосово масло

За декориране, по избор:
12 бр фурми или лешници
сурово какао, за поръсване


Начин на приготвяне:

Застиламе с хартия за печене дъното на 22 см форма с подвижен борд и намасляваме хартията и стените на формата с кокосово масло.
В блендер или кухненски робот смиламе лешниците на едро.
Добавяме фурмите, какаото и меда и блендираме до лепкаво тесто (добре е ядките да не са съвсем на прах, за да придават хрупкавост на основата).
Изсипваме в подготвената форма,  разстиламе равномерно по дъното, притискаме (с пръсти, дъното на чаша или лъжиата за дозиране на кафе) и оставяме в хладилника да стегне.
В блендер или кухненски робот смиламе лешниците до лепкава тесто, почти като масло от ядки.
Добавяме фурмите, какаото, солта, меда, кокосовото масло, водата и ванилията и блендираме до гъста и гладка смес (ако сместа е прекалено гъста - добавяме още малко вода, ако е твърде течна - добавяме още няколко фурми и блендираме).
Изсипваме върху охладената основа, разстиламе равномерно и връщаме в хладилника да стегне, докато приготвим муса.
Блендираме съставките за муса до хомогенна смес, изсипваме върхи нутелата и връщаме в хладилника.
На водна (или парна) баня разтопяваме какаовото масло, кокосовото масло и кленовия сироп, като разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Добавяме какаото и ванилията и разбъркаме до хомогенна смес.
Разбъркваме, докато шоколадът започне да стяга - можем да ускорим процеса, като поставим съда в купа с малко студена вода - шоколадът трябва да е охладен, но още течен, за да се разлее равномерно върху муса.
Изсипваме поохладения шоколад върху муса, разливаме равномерно, като накланяме формата на различни страни, или заравняваме с шпатула - и оставяме в хладилника, докато приготвим карамела.
В подходящ съд кипваме кокосовата сметана, добавяме кафявата захар, намаляваме огъня и оставяме сместа да къкри - 10-15 минути - или до желаната гъстота, като непрекъснато разбъркваме.
Отстраняваме, добавяме кокосовото масло и солта и разбъркваме - сместа трябва да е с консистенцията на карамелен сос - аз моя явно го сгъстих прекалено и впоследствие стегна в повечко, което доведе до деформиране на парчетата при рязане... 
Разбъркваме карамела, докато се охлади, но е още течен, за да го разлеем равномерно върху стегналия шоколадов слой .

Ако предпочитате карамела с по-твърда и дъвкателна консистенция - можете да го сгъстите повечко и да го положите като слой преди муса :) така и цветово тортата ще е по-колоритна (аз лично, следващия път ще я приготвя така - сега просто бързах и не се сетих).

Изсипваме охладения, но течен карамел, разстиламе равномерно и връщаме тортата в хладилника да стегне.
След като сме готови да поднесем тортата, отстраняваме подвижния ринг, прехвърляме тортата в поднос или тортена чиния, поръсваме през цедка (сито) със сурово како и декорираме с фурми (които бихме могли да напълним предварително с лешници, сурова нутела или суров шоколад), по избор.
Поднасяме тортата охладена.


Вкусът е наситено шоколадов и плътен, с очарователно карамелен привкус - и дори самите вие няма да повярвате, че в тортата няма и грам готов шоколад!!  :)

22 comments:

  1. Мина,
    Честито да ти е името и весел празник ! Много здраве и успехи занапред.Почитател съм на суровите торти и сладкиши и с нетърпение ще очаквам рецептата.Св.Мина е закрилник на семейството и пази от кражби.Веднъж си загубих ключовете за дома и с молитва към този светец се оправи всичко, намериха се.Така,че много го почитам .
    Поздрави !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Елена!!
      Дано бди над всички ни Свети Мина!!!

      Delete
  2. Честит празник, Мина! Освен много здраве, което е най-важното ти пожелавам и много вдъхновение, за да продължаваш да ни показваш красотите, които създаваш.
    Сърдечни поздрави :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря сърдечно за милите пожелания!!
      Поздрави :)

      Delete
  3. Бъди здрава,Мина!Много сладък живот ти желая,а аз вече съм в очакване на рецептата:))))!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Милена!!! Надявам се рецептата да ти е харесала :)

      Delete
  4. Минче, честит имен ден! Да ти носи само здраве, щастие и любов красивото ти име! Желая ти прекрасен ден! А тортата изглежда тооолкова шоколадово и вкусно. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Гери!!! Тортата е наиситна аааадски вкусна :)

      Delete
  5. Честит имен ден, Мина! Бъди здрава и щастлива! Пожелавам ти красив ден, като името ти.
    Тортата е върховна! Чакам рецептата с нетърпение!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Габи!!! Много е вкусна тортата, горещо препоръчвам рецептата :)

      Delete
  6. Честит имен ден, Мина! Със здраве да си носиш името и все такива красоти да ни показваш! Чакам рецептата с интерес!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Съедвчно благодаря!!! Рецептата е много лесна и вкусна :)

      Delete
  7. Ох, ама с какво вълшебство го отбелязваш само хубавия празник!
    Мина, да ти е живо и здраво името и да ти носи само позитиви! Не спирай да се вдъхновяваш и наслаждаваш на кулинарията, защото очевидно ти се отдава много добре :)

    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за страхотните пожелания и комплименти!!
      Поздрави :)

      Delete
  8. Вярвам ти за вкуса,скъпа,толкова си убедителна,както и кадъра-брилянтен!
    Скоро и аз врътнах в блендера едно авокадо с банан,какао и мед да си подсладим душичките с госпожицата,наистина е чудничко.
    И още веднъж да ти е славно името и винаги споменавано с добро!
    Хиляди прегръдки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси!! И ние често-често си спретваме "диетичен" ;) мус с авокадо, банани и какао - за спокойна съвест...
      Прегръдки и целувки и от мен, мила!!!

      Delete
  9. Мина, тази дата е моя най-специален ден, защото на него е родена дъщеря ми! Когато тя беше на 5 години, разбрах за празника Свети Мина. Да ти е честит имения ден, тортата е чудесна!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!! Да ти е жива и здрава дъщеричката, мила!!! На свят ден е родена и дано Св.Мина я закриля по пътя й!!!

      Delete
  10. Ооо, невероятно изглежда тази торта, Мина! Шоколад, лешници, карамел...просто възхитително! Честит празник и все такива неустоими красоти да ни предлагаш.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Дани!!! все повече и повече се пристрастяваме вкъщи към суровите торти :)

      Delete
  11. Страхотна торта!!! Единствено карамела ми стана много течен и поразвали вида ,но вкуса е божествен! Благодаря ти за рецептата!!

    ReplyDelete
  12. Mexicanfoodmenu Provide Mexican popular food & Mexican popular recipes, traditional food, street food, it's the food Information and recipes web.

    ReplyDelete

Blogging tips