AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, November 30, 2015

Наложена баница с яйца и сирене / Banitsa - Traditional Egg and Cheese Phyllo Pie




Баницата неизменно присъства на всяка българска трапеза - и в делник, и в празник - разнообразна и многолика, но винаги невероятно вкусна :)
Неизменно присъства и на нашата Коледна или  Новогодишна трапеза. Не можем да изпратим старата и да посрещнем Новата година без богатата на вкус и традиционна за нашите географски ширини наложена баница - с яйца, масло и много сирене, с късмети или без - винаги събира всички около масата!!

Необходими продукти:

1 пакет (400 г ) точени кори Bella
300 г твърдо сирене
200 г извара
125 г масло
3 яйца
500 мл прясно мляко


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната предварително до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на подходяща тава или предпочитана форма за печене (ако формата е с падащо дъно застиламе с алуминиево фолио дъното и стените и намасляваме).
Разбиваме в купа яйцата и прясното мляко и оставяме настрани.
Отделяме две от корите, като ги покриваме с хартия за печене и чиста памучна кърпа, за да не изсъхват.
Застиламе дъното на тавата с първите две кори, като оставяме краищата да висят извън тавата и поръсваме със сирене и извара.
Покриваме със следващите две кори, като прегъваме краищата им навътре и отново поръсваме със сирене и извара.
Повтаряме с останалите кори, като ръсим през две със сирене и извара.
Прегъваме навътре оставените да висят краища, като завиваме с тях баницата.
Покриваме със заделените две кори, като внимателно подгъваме крайщата им под тях.
Разтопяваме маслото.
С остър нож нарязваме баницата на квадрати и поливаме с лъжица маслото - първо между нарезите и по ръба на тавата, а след това и цялата баница.
Поливаме баницата с разбитите яйца и мляко и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 35-45 минути, или до златисто - ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря.
Изваждаме от фурната и покриваме за кратко с памучна кърпа - да отпочине.
Ако приготвяме баницата за Коледната или Новогодишната трапеза - можем да я украсим с предварително изрязани от краищата на корите снежинки или звездички, които да намажем с масло и леко да запечем за 4-5 минути във фурната и веднага след това да поръсим обилно с пудра захар.
Или да поднесем всяко от парчетата украсено със снежинки :)



И ако ще е баница - с Белла да е!! :)


И нека подготовката за Коледните и Новогодишните празници започне ... СЕГА!! ;)


6 comments:

  1. Чудесна баница, Мина!
    ХуУбав ден от мен :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Дани!!
      Прекрасен месец декември ти желая :)

      Delete
  2. Прекрасна баница. Ще пробвам и твоя начин, Мина :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Илианка, благодаря!! Надявам се да ви хареса, колкото и на нас :)

      Delete
  3. Голяма красавица е баницата ти,скъпа,очите ми напълни!Прекрасна,сочна,пухкава и без съмнение разкошна на вкус!А снимките-уникални!Голям майстор си и на двете-кулинария и фотография!Прегръдки за цялото семейство!

    ReplyDelete

Blogging tips