КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Friday, December 5, 2014

Златни рибки с бутер тесто и пушена сьомга / Smoked Salmon Goldfish Shaped Puffs


По традиция за Никулден на трапезата се поднасят ястия с риба, най-често рибник - пълнен шаран с ориз и орехи, приготвен в тесто... Но ако и за вас в забързаното ежедневие времето е дефицит, а ви се иска да почетете традицията и да зарадвате семейството или гостите си с празнично рибно ястие, ви предлагам елегантно и вкусно решение за ценители!

Кокетните хапки със запечено до златиста хрупкава коричка бутер тесто и фино пушено филе от сьомга са радост за очите и небцето.

Рецептата е специалното ми Никулденско предложение за La Vita e Bella 



Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр)
100 г пушена сьомга
100 г крем сирене
сол и пипер на вкус
прясно изцеден лимонов сок на вкус
2-3 стръка свеж копър
1 яйце
1 с.л. вода


Подготовката отнема около 15 минути, а приготвянето на рибките - около 15-20 минути.

Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка тава с хартия за печене.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.
Овкусете крем сиренето със сол и пипер на вку, добавете няколко капки лимонов сок и ситно нарязан копър и разбъркайте до хомогенна смес.
Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на резец изрежете четен брой рибки.
В половината от рибките изрежете център с по-малък рецец - кръг, овал или друга подходяща форма.


Намажете целите рибки с разбито яйце и наложете отгоре рибките с изрязан център.
Подредете на разстояние в застланата с хартия за печене тава и печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато бутер тестото се разлисти и се запече до златисто.
Извадете и оставете да се охладят върху решетка.


С помощта на пош и накрайник (или коктейлна лъжичка) шприцовайте крем сирене във всяка от рибките.
Нарежете пушеното филе от сьомга на дълги ленти с ширина 2-3 сантиметра, навийте на руло и оформете като розички.
Гарнирайте всяка от рибките с филе от сьомга и стръкче пресен копър.


Поднесете като предястие или коктейлни хапки със сухо бяло вино.





9 comments:

  1. жестоки рибки! И с любима за мен комбинация :) Мина, никак няма да стигна до рибките да ти кажа, ще станат и на воловани ми се струва :)
    Поздрави на теб и хубав празник утре!

    ReplyDelete
  2. Мина, обичам традиционния пълнен шаран, но май твоето предложение повече би ми се усладило. :) Чудни рибки!
    Поздрави и весели празници!

    ReplyDelete
  3. Много оригинално, семпло, красиво, вкусно!
    Поздравления, Мина!

    ReplyDelete
  4. Прекрасни, изискани и сигурна съм много вкусни хапки си направила Мина, само една чаша хубаво сухо бяло вино ми липсва, друго не искам :)

    ReplyDelete
  5. These look beautiful and delicious. xo Catherine

    ReplyDelete
  6. Еееееееееее, страхотни са, Мина! Страхотни!

    ReplyDelete
  7. Бомба са, Мина!
    Не знам колко са златни, но ние нали сме на тема русалката Ариел и ми напомнят на онова жълтото балонче от филмчето - така са се надули. ;) Не пречи обаче да схрускам едно екзотично рибе с огроооооомно удоволствие. :))))

    ReplyDelete
  8. Ехе, ама много готини тези рибки, ако изпълняват и желания да знаеш, че всичките ще ги отмъкна:))) Честит Никулден, здраве и благополучие!

    ReplyDelete
  9. Я,без малко да я пропусна тази фантазия,Мина,пак брилянтна идея и изпълнение!Много,много вкусно и ефектно предястие,поздравления!Хубава нова седмица с много поводи за усмивки,скъпа!

    ReplyDelete

Blogging tips