КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, December 1, 2014

Камембер с малини и бадеми в хрупкава бутер коричка / Baked Camembert in Puff Pastry with Raspberries and Almonds



На всички ни се е налагало да приготвим бързо, ефектно и вкусно предястие или дори десерт за специален случай или семеен празник - и всички знаем, че задачата не е от най-леките.
Колкото и изпитани рецепти да имаме за подобни случаи, желанието да изненадаме гостите и семейството си с нещо ново, различно и неустоимо естествено надделява :)

От опит знам, че с качествено меко сирене, запечено в хрупкава бутер коричка и с акомпанимента на леко запечени ядки и уханно домашно сладко, успявам да очаровам всички на масата.

Запеченият Камембер е отличен парти ордьовър, който можете да сервирате с шампанско, друго пенливо вино или червено вино от сорта на Мерло, или да поднесете като десерт със сладко десертно вино.

Рецептата е публикувана в кулинарния блог La Vita e Bella


Подготовката на продуктите отнема от 10 до 15 минути, а приготвянето на запечения Камембер - около 25 минути.

Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр.)
1 питка Камембер (250 гр.)
150 гр. домашно сладко от малини
50 гр. филирани бадеми, леко запечени
1 яйце
1 с.л. вода
свежи малини или сладко от малини, за сервиране


Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка тава с хартия за печене.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.
Разстелете първата кора бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на основа от форма за торта с диаметър 25 см и остър нож или нож за пица изрежете кръг със същия размер.
Разстелете част от сладкото в средата на изрязаната кора, като оставите около 5 см. ненамазан борд и поръсете с филираните бадеми.


Извадете сиренето от опаковката, обелете хартията и поставете в центъра на намазаната със сладко от малини кора (запазете капака на кутията за изрязването на "капачето" от бутер тесто).
Разстелете равномерен слой сладко върху сиренето и поръсете с филирани бадеми.
Намажете с разбитото яйце борда на кората, който не е покрит със сладко от малини.
Завийте кората на стегнато вързопче около сиренето.
Изрежете с помощта на капака на кутията от втората кора бутер тесто кръг, намажете с разбито яйце, похлупете отгоре като капаче и притиснете, за да се запечата.
Изрежете от останалото бутер тесто фигурки и декорирайте, по избор.
Прехвърлете в застланата с хартия за печене тава и намажете от всички страни с разбито яйце.
Печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 20-25 минути, или до златисто-кафяво.
Извадете и оставете 10-ина минути да се охлади.

Сервирайте със свежи малини или сладко от малини и кракери.


От останалото бутер тесто можете да приготвите бутер кракери като го нарежете на квадратчета или ромбчета, набодете с вилица равномерно, намажете с разбито яйце, поръсите с едро смляна морска сол и печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 10-12 минути, или до златисто-кафяво. 


Можете да поднесете бутер кракерите заедно със запечения Камембер и сладко от малини...






6 comments:

  1. Леле,какъв разкош....

    ReplyDelete
  2. Разтапящо удоволствие, Мина, направо ми изтекоха очите по него...

    ReplyDelete
  3. Неземен разкош и божествени кадри,скъпа!Уникална рецепта,оформление,съчетание и несъмнено велика експлозия от вкусове!
    Благодаря ти за несравнимата виртуална наслада,Мина, и искрени овации за представянето!
    Прегръдка за всички у дома с пожелание за лека и успешна седмица! :))

    ReplyDelete
  4. Страхотно!!! Чак ми се пииска да си сипя чаша вино :)

    ReplyDelete
  5. ЕхАаааа стрХоттно предястие , Мина! М ного хора да го предстАвяли, но юалко с такъв финес!

    ReplyDelete
  6. Снощи, като видях този разкош...все пак успях да си приготвя нещо подобно, налях си чаша розе и се наслаждавах на вечерта. Ще пробвам и с камембер, подстрекателка такава! ;) Хубав ден!

    ReplyDelete

Blogging tips