AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, November 23, 2014

Сурова тройно шоколадова торта / Raw Triple Chocolate Cake



Ето и обещаната торта за наскоро отминалия ми имен ден ;) тройно шоколадова и абсолютно здравословна!!


Необходими продукти:

За първия слой:
200 г сурови бадеми, едро смелни
18 фурми, почистени от костилките
100 г стафиди, накиснати предварително във вода и отцедени
6 изсушени кайсии, накиснати предварително във вода, отцедени и нарязани на ситно
6 изсушени смокини, нарязани на ситно
3 с.л. сурово какао
настърганата кора от 1 портокал или 2-3 мандарини
1 с.л. кокосово масло
2 с.л. суров мед или натурален кленов сироп / сироп от агаве за вегани
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2 с. л. портокалов ликьор (или прясно изцеден сок от портокал или мандарини)

За шоколадовия мус:
2 големи или 4 малки зрели плода авокадо
150-200 г суров мед или натурален кленов сироп / сироп от агаве - за вегани (или на вкус)
2 с.л. кокосово масло
6-8 с.л. сурово какао
1 с.л. чист екстракт от ванилия
40 мл портокалов ликьор (или прясно изцеден сок от портокал или мандарини)

За шоколадовата заливка:
4 с.л твърдо какаово масло
2-3 с.л. суров мед или натурален кленов сироп / сироп от агаве за вегани
1 с.л. кокосово масло
3 с.л. сурово какао
2 с.л. портокалов ликьор (или прясно изцеден сок от портокал или мандарини)

За декориране:
златна боичка на прах, или сурово какао и предпочитан шаблон



Начин на приготвяне:

Идеята е заимствана и фриволно интерпретирана и адаптирана за форма с размер 20-22 см.

Застиламе дъното на 20-22 см форма с подвижен борд и намаслявамехартията и стените на формата с кокосово масло.
Добавяме едро смлените бадеми, почистените от костилките фурми и отцедените от водата стафиди и кайсии и нарязаните смокини в блендера и обработваме, докато се смесят.
Добавяме останалите продукти за първия слой и блендираме до получаване на лепкаво тесто.
Изсипваме в подготвената форма,  разстиламе равномерно по дъното и оставяме в хладилника да стегне.
Междувременно блендираме продуктите за муса до гладка хомогенна смес.
Изсипваме върху стегналата основа и оставяме в хладилника да стяга.


В термоустойчив съд разтопяваме на водна баня какаовото масло.
Добавяме кокосовото масло и разбъркваме с помощта на дървена лъжица или силиконова шпатула, докато се разтопи и се смеси разтопеното какаово масло.
Прибавяме меда и оставяме да се разтвори, като не преставаме да разбъркваме.
Добавяме какаото и разбъркваме до хомогенна смес.
Отстраняваме купата от водната баня, поставяме в по-голяма купа с малко студена вода в нея и продължаваме внимателно и бавно да разбърквме, докато шоколада се охлади и започне леко да стяга.
Изсипваме върху стегналия вече мус и накланяме формата в различни посоки, докато получим равномерен и гладък шоколадов слой.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне за поне час.
Слад като тортата е стегнала достатъчно, отстраняваме ринга на формата и прехвърляме тортата в подходяща чиния.
Налагаме шаблона, поръсваме със златната боичка на прах или със сурово какао (през сито), внимателно отстраняваме шаблона и съхраняваме в хладилник максимум ден-два, защото след това авокадото и медът започват доста бързо да ферментират :)


Поднасяме тортата охладена и си похапваме без грам чувство за вина, че злоупотребяваме тройно с шоколад :)




12 comments:

  1. Вълнуващи снимки,заслужени и повлияни може би от вкуса на десерта.....Много добро попадение!Браво и поздравления!

    ReplyDelete
  2. Тройношоколадова, здравословна и ... ювелирна!

    ReplyDelete
  3. Прекрасна е тортата, Мина!

    ReplyDelete
  4. Чудесна торта, здравословна и красиво презентирана! Поздравления!

    ReplyDelete
  5. Love the golden decor on the cake... looks so delicious!

    Have a lovely week :)

    ReplyDelete
  6. Направо ме зашемети с тази гледка! Всичките ми сетива блаженстват освен небцето! :) Комплименти, Мина!

    ReplyDelete
  7. Мога да я излапам цялата,скъпа!
    Невероятно апетитна и креместа изглежда тортичката!
    Да ти е сладко името и живота ,с много успехи и обич да е изпълнен!
    Снимките също са великолепни!
    Прегръдка изпращам на всички у дома!

    ReplyDelete
  8. Има чудесен вид, тази торта а аз като почитател на шоколада няма как да не я опитам. Благодаря за споделената рецепта.

    ReplyDelete
  9. Невероятен разкош! Освен здравословна, но и прекрасно и интересно декорирана!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  10. Изключително елегантна торта! Просто е прекрасна.

    ReplyDelete
  11. Мина, разкошна е!

    ReplyDelete
  12. Голяма красота! А и вкусотия сигурно!

    ReplyDelete

Blogging tips