КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Thursday, October 2, 2014

Бонбони от фини кори с Бри и боровинки / Brie Blueberry Phyllo Bites


Има нещо необяснимо специално и вкусно в домашно приготвените лакомства – сякаш попиват от настроението и желанието, с което забъркваме съставките, за да откроят готовото ястие като индивидуално и неповторимо! Затова и вероятно ги предпочитам пред готовите :)

А най-любими са ми рецептите като тази за бонбони от фини кори с Бри и боровинки, които освен че ми дават предимството да се съобразя с различните вкусове и предпочитания на хората, за които ги приготвям, ми позволяват да засвидетелствам и личното си внимание и отношение с всяка хапка, която поднасям.

Рецептата е и поредното ми участие в кулинарния блог La Vita e Bella


Подготовката на бонбоните отнема от 10 до 15 минути, а приготвянето им - от 8 до 10 минути.

Необходими продукти:
за 24 бонбона

3 листа точени кори Белла
150 г сирене Бри, обелено от кората
100 - 150 г сладко от боровинки
30 г масло, разтопено
30 г филирани бадеми
настърганата кора от 1/2 лимон
пресни боровинки и свежи листа мента, за сервиране


Начин на приготвяне:

Загрeйте предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Намаслете форма за мини мъфини и оставете настрани.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене или алуминиево фолио и оставете настрани.
Разстелете първия лист фини кори върху равна работна повърхност и намажете равномерно с масло с помощта на четка.
Наложете отгоре втория лист и намажете с масло.
Наложете и последния лист и отново намажете равномерно с масло.
С помощта на метален резец изрежете кръгове с размер 8-9 см (с около 2-3 см по-голям диаметър от диаметъра на формата).
Поставете  кръгчетата върху гнездата за мъфини на формата и притиснете към дъното с помощта на чукало от хаванче (или увита в свежо фолио дръжка на чук за пържоли).


Печете в предварително загрятата до 200С или 180С с вентилатор фурна за 8-10 минути, или до бледо златисто, като наблюдавате да не прегорят на финала.
Извадете готовите чашки за бонбони и оставете да се охладят върху решетка, като оставите фурната включена за последващото запичане на бонбоните.


Междувременно нарежете обеленото от кората Бри на кубчета.
С лъжичка сипете на дъното на всяка от чашките сладко от боровинки, поръсете с мака щипка настъргана кора от лимон, покрийте с кубче Бри и поръсете с филирани бадеми.
Подредете бонбоните в покритата с хартия за печене тава и запечете за 8-10 минути, или докато сиренето започне да се топи а краищата на филираните бадеми да порозовяват.


Гарнирайте всеки от запечените бонбони със свежа боровинка и листенце мента и сервирайте веднага.


*** Ако предпочитате бонбоните подсилено сладки, можете да поръсите пудра захар между корите, след като намажете с масло.




*** Можете да приготвите чашките от фини кори от предния ден, или няколко дни предварително, като ги съхранявате в херметически затворен контейнер.







13 comments:

  1. уаууу, Мина, прекрасни са! Вече 10 мин. си ги скролвам нагоре-надолу и се чудя какъв повод да намеря, да си ги направим :)
    Прекрасни снимки, поздравления!

    ReplyDelete
  2. Лелее, Мина......всичко това в тази комбинация е зашеметяващо! Този деликатес не търпи отлагане, скоро ще го приготвя!
    Пепи Деликостова

    ReplyDelete
  3. Чудесни са, Мина!

    ReplyDelete
  4. Уау, изглеждат страхотно! Много добра идея за впечатляване на гости :)
    Поздрави, Мина :)

    ReplyDelete
  5. И тук да кажа, че са фантазия, Мина! Много, много ми харесват!

    ReplyDelete
  6. Оригинално, красиво и вкусно!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  7. Such a beautiful post. These are perfection!! They are also perfect for appetizers at the holidays. ~ Catherine

    ReplyDelete
  8. Невероятна си! Толкова е хубаво, че не мога да откъсна поглед! И през цялото време си мисля дали мога да ги направя?! :) Прекрасни са, Мина! Поздравления!

    ReplyDelete
  9. Мина, какви малки вълшебства си създала... Прекрасни са, аз също искам да го кажа. :) И си права за готвенето - по-вкусно е от готовото, но избягвам да го правя, ако нямам желание. Храната наистина "усеща" настроенията ни. Поздрави сърдечни от мен!

    ReplyDelete
  10. Видях ги преди дни във Фейсбук, но не мога да не мина от тук с коментар :)
    Поздравления, Мина! Вълшебни "бонбонки" - лесни за направа, красиви, хрупкави и с неустоим вкус! Прелест просто! Една хапка и забравяш къде си. :)))
    Прегръдка и прекрасни есенни дни!

    ReplyDelete
  11. ооооо,ето това без малко щях да изпусна и щеше да е непростимо от моя страна.....разконцентрирана съм тотално от кадрите,скъпа!Толкова са красиви снимките,че е удоволствие да ги разглеждаш една по една и от разни ъгли да попитав това блаженство на подноса!Велики са тези кошнички и аз като Пепи си обещавам,че трябва да се опитат непременно!Комбинацията бри и боровинки е невероятна,истинско гурме!Прегръдка!

    ReplyDelete

Blogging tips