За рождения ден на баща ми :) да ни е жив и здрав и мнооого щастлив!!!
Като върл любител на шоколада, не съм и допускала, че домашно приготвена сурова шоколадова торта може толкова да ми хареса...
Е, божествена е!!!
Рецептата е адаптирана за форма с размер 20-22 см.
Необходими продукти:
За суровия домашен шоколад:
20 г какаово масло
1 с.л. твърдо кокосово масло
1 с.л. течен подсладител по избор - суров мед, агаве, кленов сироп...
4-5 супени лъжици какао на прах
За основата на тортата:
200 г сурови бадеми, едро смелни
12 фурми, почистени от костилките
120 г стафиди, накиснати предварително във вода и отцедени
За суровата домашна Нутела:
300 г сурови лешници
24 фурми, почистени от костилките
9 с.л. какао на прах
200 мл вода (или мляко от ядки, по избор)
1 щипка едро смляна морска сол
3 с.л. кокосово масло
1 ч.л. ванилия
За плънката:
Приготвената сурова домашна нутела
200 г малини, измити и подсушени върху кухненска хартия
За топинга:
Шоколадови стърготини от суровия домашен шоколад
200 г малини, измити и подсушени върху кухненска хартия
Начин на приготвяне:
На суровия домашен шоколад:
Добавяме какаовото масло за домашния шоколад в термоустойчива купа на водна баня и оставяме да се разтопи бавно.
Добавяме кокосовото масло и оставяме да се разтопи.
Разбъркваме с помощта на дървена лъжица или силиконова шпатула, докато се смесят.
Добавяме меда и оставяме да се разтвори, като се разбъркваме.
Добавяме какаото и разбъркваме до хомогенна смес.
Отстраняваме купата от водната баня и поставяме в по-голяма купа с малко студена вода в нея.
Продължаваме внимателно и бавно да разбърквме течния все още шоколад, докато се охлади и започне да се сгъстява.
След като се позгъсти, но все още може да се работи с него, изсипваме в предварително приготвен молд за шоколад или подходящ по форма съд, застлан с хартия за печене за по-лесното му отделяне.
Оставяме в хладилника да стегне в продължение на 20-30 минути.
Прехвърляме във фризера за около 30-ина минути преди да го настържем върху тортата.
На основата на тортата:
Застиламе дъното на 20-22 см форма с подвижен борд и намасляваме леко хартията и стените на формата с кокосово масло.
Прибавяме едро смлените бадеми за основата на тортата, почистените от костилките фурми и отжедените от водата стафиди в блендера и обработваме за кратко, докато се смесят.
Изсипваме сместа в подготвената форма. разстиламе на равномерен слой по дуното и оставяме в хладилника да стегне.
На домашната "Нутела":
Изсипваме лешниците в блендера и смиламе, докато получим лепкава тесто, почти като масло от ядки.
Добавяме останалите съставки за нутелата в блендера и обработваме, докато получим гладък кремообразен и гъст течен шоколад.
*** За по-наситн аромат можем леко да запечем лешниците, преди да ги смелим.
Сглобяване на тортата:
Изсипваме около 1/2 от нутелата върху стегналата вече основа на тортата и разнасяме на равномерен слой.
Разпределяме отгоре малините за плънката, покриваме с остналата домашна нутела, заглаждаме и оставяме в хладилника да стегне за час-два.
След като тортата е готова. изваждаме от хладилника, отстраняваме ринга на формата и прехвърляме тортата в подходящ поднос или тортена чиния.
Настъргваме отгоре от суровия шоколад и поръсваме с измитите и добре подсушени малини - колкото повече малини :) толкова по-добре...
Вкусът е плътен, наситен и неотразим - истинска здравословна шоколадова нирвана за сетивата :)
Чакам с нетърпение рецептата, след като видях тази красавица и вече си представих прелестния шоколадов вкус и любимите ми малини мммм, прелест! Парчето иска да излезе от екрана, сигурно при мен иска да дойде :)
ReplyDeleteДа ти е жив и здрав рожденика и много да го слушате :)
Поздрави, Мина!
Мина, прекрасна торта, и аз ще тръпна в очакване. :)
ReplyDeleteА татко да ви е жив и здрав, много горд с всички ви и безкрайно щастлив! Весел празник!
Мина, да е жив и здрав татко ти, бащите са стълба на семейството.
ReplyDeleteТортата, която си му направила е фантастична, ще чакам с огромен интерес!!!
Тортата изглежда невероятно!
ReplyDeleteДа ви е жив и здрав татко ти!
Тортата изглежда сташнооо!
ReplyDeleteНаправо ми потекоха лигите!
Поздрави!!! :)
Страхотна е тази торта!! Само като чета описа и всяка клетка на тялото ми започва да крещи за парченце :)
ReplyDeleteДа ти е жив и здрав таткото, Мина! Много усмивки и сладости като тази да ви събират заедно :)
Слънчев ден ти желая.
Браво!! Ще се възползвам от рецептата!!
ReplyDeleteОх прекрасна е, ама сега как ми се прияде....Отивам до близката сладкарница да си купя нещо сладичко...
ReplyDeleteСтрахотно изглежда, а съм сигурна, че и е невероятна на вкус!
ReplyDeleteНапоследък все по - честно си правя сурови десерти, използвайки фурми вместо захар :)
Поздрави!
Честит рожден ден да кажа още веднъж и да пожелая на татко ти крепко здраве и дълги години да опитва от кулинарните ти вълшебства,скъпа!Страхотни снимки и много провокативна торта!Съблазнителна е несъмнено,особено щом е и толкова здравословна!Прегръдка от мен за всички у дома и специални поздрави на рожденика!Силно се надявам вече да е много по-добре!
ReplyDeleteСтрахотно изглежда, мириса на малини и шоколад ме влудява
ReplyDelete