КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, October 5, 2014

Сурова Шоколадова торта с домашна Нутела и малини / Raw Chocolate Cake with Homemade Nutella and Raspberries



За рождения ден на баща ми :) да ни е жив и здрав и мнооого щастлив!!!


Като върл любител на шоколада, не съм и допускала, че домашно приготвена сурова шоколадова торта може толкова да ми хареса...
Е, божествена е!!!


Рецептата е адаптирана за форма с размер 20-22 см.

Необходими продукти:

За суровия домашен шоколад:
20 г какаово масло
1 с.л. твърдо кокосово масло
1 с.л. течен подсладител по избор - суров мед, агаве, кленов сироп...
4-5 супени лъжици какао на прах

За основата на тортата:
200 г сурови бадеми, едро смелни
12 фурми, почистени от костилките
120 г стафиди, накиснати предварително във вода и отцедени

За суровата домашна Нутела:
300 г сурови лешници
24 фурми, почистени от костилките
9 с.л. какао на прах
200 мл вода (или мляко от ядки, по избор)
1 щипка едро смляна морска сол
3 с.л. кокосово масло
1 ч.л. ванилия

За плънката:
Приготвената сурова домашна нутела
200 г малини, измити и подсушени върху кухненска хартия

За топинга:
Шоколадови стърготини от суровия домашен шоколад
200 г малини, измити и подсушени върху кухненска хартия



Начин на приготвяне:

На суровия домашен шоколад:
Добавяме какаовото масло за домашния шоколад в термоустойчива купа на водна баня и оставяме да се разтопи бавно.
Добавяме кокосовото масло и оставяме да се разтопи.
Разбъркваме с помощта на дървена лъжица или силиконова шпатула, докато се смесят.
Добавяме меда и оставяме да се разтвори, като се разбъркваме.
Добавяме какаото и разбъркваме до хомогенна смес.
Отстраняваме купата от водната баня и поставяме в по-голяма купа с малко студена вода в нея.
Продължаваме внимателно и бавно да разбърквме течния все още шоколад, докато се охлади и започне да се сгъстява.
След като се позгъсти, но все още може да се работи с него, изсипваме в предварително приготвен молд за шоколад или подходящ по форма съд, застлан с хартия за печене за по-лесното му отделяне.
Оставяме в хладилника да стегне в продължение на 20-30 минути.
Прехвърляме във фризера за около 30-ина  минути преди да го настържем върху тортата.

На основата на тортата:
Застиламе дъното на 20-22 см форма с подвижен борд и намасляваме леко хартията и стените на формата с кокосово масло.
Прибавяме едро смлените бадеми за основата на тортата, почистените от костилките фурми и отжедените от водата стафиди в блендера и обработваме за кратко, докато се смесят.
Изсипваме сместа в подготвената форма. разстиламе на равномерен слой по дуното и оставяме в хладилника да стегне.

На домашната "Нутела":
Изсипваме лешниците в блендера и смиламе, докато получим лепкава тесто, почти като масло от ядки.
Добавяме останалите съставки за нутелата в блендера и обработваме, докато получим гладък кремообразен и гъст течен шоколад.
*** За по-наситн аромат можем леко да запечем лешниците, преди да ги смелим.

Сглобяване на тортата:
Изсипваме около 1/2 от нутелата върху стегналата вече основа на тортата и разнасяме на равномерен слой.
Разпределяме отгоре малините за плънката, покриваме с остналата домашна нутела, заглаждаме и оставяме в хладилника да стегне за час-два.
След като тортата е готова. изваждаме от хладилника, отстраняваме ринга на формата и прехвърляме тортата в подходящ поднос или тортена чиния.
Настъргваме отгоре от суровия шоколад и поръсваме с измитите и добре подсушени малини - колкото повече малини :) толкова по-добре...


Вкусът е плътен, наситен и неотразим - истинска здравословна шоколадова нирвана за сетивата :)


11 comments:

  1. Чакам с нетърпение рецептата, след като видях тази красавица и вече си представих прелестния шоколадов вкус и любимите ми малини мммм, прелест! Парчето иска да излезе от екрана, сигурно при мен иска да дойде :)
    Да ти е жив и здрав рожденика и много да го слушате :)
    Поздрави, Мина!

    ReplyDelete
  2. Мина, прекрасна торта, и аз ще тръпна в очакване. :)
    А татко да ви е жив и здрав, много горд с всички ви и безкрайно щастлив! Весел празник!

    ReplyDelete
  3. Мина, да е жив и здрав татко ти, бащите са стълба на семейството.
    Тортата, която си му направила е фантастична, ще чакам с огромен интерес!!!

    ReplyDelete
  4. Тортата изглежда невероятно!
    Да ви е жив и здрав татко ти!

    ReplyDelete
  5. Тортата изглежда сташнооо!
    Направо ми потекоха лигите!
    Поздрави!!! :)

    ReplyDelete
  6. Страхотна е тази торта!! Само като чета описа и всяка клетка на тялото ми започва да крещи за парченце :)
    Да ти е жив и здрав таткото, Мина! Много усмивки и сладости като тази да ви събират заедно :)
    Слънчев ден ти желая.

    ReplyDelete
  7. Браво!! Ще се възползвам от рецептата!!

    ReplyDelete
  8. Ох прекрасна е, ама сега как ми се прияде....Отивам до близката сладкарница да си купя нещо сладичко...

    ReplyDelete
  9. Страхотно изглежда, а съм сигурна, че и е невероятна на вкус!
    Напоследък все по - честно си правя сурови десерти, използвайки фурми вместо захар :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  10. Честит рожден ден да кажа още веднъж и да пожелая на татко ти крепко здраве и дълги години да опитва от кулинарните ти вълшебства,скъпа!Страхотни снимки и много провокативна торта!Съблазнителна е несъмнено,особено щом е и толкова здравословна!Прегръдка от мен за всички у дома и специални поздрави на рожденика!Силно се надявам вече да е много по-добре!

    ReplyDelete
  11. Страхотно изглежда, мириса на малини и шоколад ме влудява

    ReplyDelete

Blogging tips