AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, June 2, 2013

Свински врат на фурна / Roasted Pork Neck




Необходими продукти:

За врата:
1.5 кг свински врат без кост
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 прясно смлян пипер, или на вкус
50 мл зехтин
2 с.л. кимион на зърна
1 ч бира (200 мл)
1 до 2 ч вода (200 до 400 мл), в зависимост от размера на съда за печене

За пикантните картофи - пропускаме при КЕТО и заменяме с гриловани гъби с чесън ;)
1 кг пресни картофи
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян пипер, на вкус
1 голяма щипка лют червен пипер
2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

На врата:
Загряваме предварително фурната на 200С горен грил, или 180С горен грил с вентилатор.
Намазваме свинския врат с около 2 с. л. зехтин и натриваме добре с едро смляната морска сол и пипера.
В тиган с незалепващо покритие загряваме 1 с.л. зехтин и запечатваме врата от всички страни - по около 2 минути от всяка страна (около 6-8 минути общо).
Прехвърляме в плитка тава и поръсваме с останалия зехтин и кимиона на зърна, като притискаме с пръсти кимиона - да полепне по месото.
Доливаме отстрани бирата и водата (без да отмиваме семената от месото).
Печем врата на най-ниска скара около 20 минути.
Намаляваме температурата на 180С горен грил, или 160С горен грил с вентилатор и печем още 2 ч и 10 минути.
Изваждаме от фурната и покриваме с алуминиево фолио за около 10-15 минути, преди да нарежем.

На картофите:
Измиваме пресните картофи с четка (без да ги белим), като по-едрите разрязваме на 2.
Поръсваме с подправките и зехтина и около 35 минути преди месото да е готово, подреждаме в тавата около него и връщаме обратно във фурната.
Сервираме като гарнитура към нарязания на филийки свински врат и поръсени със соса от печенето (по избор).
.




12 comments:

  1. Прекрасен!
    Хубава неделя, Мина!

    ReplyDelete
  2. Определено изглежда много вкусно приготвено и сочно. Поздрави, Мина!

    ReplyDelete
  3. Мина, много апетитно! И с пресните картофки ...
    Поздрави и лека вечер!

    ReplyDelete
  4. Аххххх,ах,ах,ах,направо да ти проговори тази трапеза!Милост нямаш,ама никаква!Страхотна коричка изкара това вратле,де да имаше сега порция и за мен,макар и в късен час,пристърга ми!Отивам за нещо спасително :) да потършувам.
    Пожелавам ти все така вкусна и успешна нова седмица,мила моя!
    Прегръдка за всички ви!

    ReplyDelete
  5. Мина, отново перфектна вечеря или обяд,сочно и със страхотна коричка месце! Пожелавам ти прекрасна нова седмица!

    ReplyDelete
  6. Аууу, неустоим е, просто! И месцето и картофките ме карат да преглъщам... Страхотна снимка, невероятна! Прекрасна нова седмица!

    ReplyDelete
  7. О, перфектно приготвен, а в компанията и на печени пресни картофки е неустоим! Спорна нова седмица, Мина! ;)

    ReplyDelete
  8. Много апетитно и сочно изглежда! С тази ароматна препечена коричка скача директно в моята чинийка :) Поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
  9. Прекрасен е, Мина! Рядко може да се каже тази дума за един врат, но в случая е така :)
    Лека нощ на теб, а аз ще си го посънувам този печен свински врат....

    ReplyDelete
  10. Невероятно апетитно и сочно печено свинско, с препечена коричка, в компанията на неустоими картофки! Тук без чашка ароматно винце няма да мине! :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  11. Ух, колко вкусно изглежда!!! :) :) Поздрави :)

    ReplyDelete
  12. Разкош!
    Винаги съм харесвала твоите месни произведения с примамващи снимки :)
    Това направо е неустоимо :)

    ReplyDelete

Blogging tips