AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, January 14, 2013

Пита Коледно дърво / Christmas Tree Bread



Бях обещала, че ще пробвам тази идея за коледната пита и си спазих обещанието с маааалки изменения във визията от оригиналното предложение :) и по любимата ни домашна рецепта за хляб, която след много проби и грешки единодушно сме определили като "нашата рецепта" - уникално сполучлива и вкусна между другото - хлябът става пухкав и на конци като кроасан и дори изстинал запазва вкуса си и не се рони...

Необходими продукти:


1/2 ч топла вода
2 с.л. захар
40 г (1 кубч) жива мая (или 4 ч.л. суха ная)
1 чаша затоплено прясно мляко
1/3 чаша зехтин
2 големи яйца (или 3 малки), леко разбити
2 ч. л. сол
800 г брашно (около 6 ч), плюс допълнително за доомесване – ако е необходимо
30 г разтопено масло, за подмазване
2-3 с.л. сусам, леко запечен - за поръсване
1 малко яйце, разбито - за намазване



Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 40С.
В малка купа смесваме топлата вода, захарта, около 1/2 чаша брашно и наронената жива мая. Разбъркваме и оставяме настрани за 5-6 минути да втаса.
В голяма купа или купата на миксер добавяме затопленото прясно мляко, зехтина,  разбитите яйца и солта и разбъркваме с миксера на средна скорост, докато се смесят.
Добавяме втасалата смес с маята и разбъркваме отново с миксера на средна скорост.
Сменяме приставките с тези за размесване на тесто и започваме постепенно да добавяме останалата част от брашното, докато се получи меко тесто.
Размесваме за около 7-8 до 10 минути,  докато тестото стане гладко и еластично.
Изсипваме тестото върху леко набрашнена работна повърхност и доомесваме ако е необходимо.

Прехвърляме в голяма купа, намаслена с 2-3 с.л. зехтин и обръщаме, докато се покрие с тънък филм зехтин от всички страни.

ИЗКЛЮЧВАМЕ фурната, покриваме купата с тестото с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в затоплената  до 40С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна да втасва за 10-15 минути, или докато удвои обема си.
Размесваме втасалото тесто върху леко набрашнена работна повърхност за 2-3 минути.
Разделяме на 2 равни части, като връщаме едната в намаслената купа и покриваме с кърпата, докато работим с другата кора.
Загряваме отново фурната до до 40С.
От едната част на тестото разточваме овална кора с размери на сечението около 60х40 см и около 1 см дебелина и прехвърляме върху хартия за печене.
Намазваме с разтопено масло и поръсваме обилно с леко запечен сусам.
Разточваме и другата част на тестото по същия начин и налагаме втората кора върху първата.
С остър нож нарязваме симетрично кората и от двете страни, за да получим равномерни ивици с ширина около 5 см , като запазваме по средата  около 7-8 см неразрязана ивица.
Намазваме най-долната ивица тесто, която ще ни служи за "пънче" с масло и поръсваме със сусам.




Завиваме дясната страна навътре, отново намазваме с масло и поръсваме със сусам.


Завиваме отгоре с лявата страна на ивицата тесто, като леко подпъхваме и притискаме крайчето отдолу, за да не се развали формата при печенето.


Започваме след това от първите 2 най-горни ивици тесто, като ги изтегляме и усукваме, една по една - симетрично, и подпъхваме крайчетата им под "стъблото" на Коледното ни дърво.
Повтаряме със следващите 2 симетрични ивици тесто - изтегляме и усукваме, една по една - и подпъхваме крайчетата им този под предните 2 усукани ивицци.


Продължаваме да изтегляме и усукваме и останалите ивици тесто и да ги подпъхваме под горните.


Докато и последната двойка е вече готова.
ИЗКЛЮЧВАМЕ фурната, прехвърляме оформената вече пита с хартията за печене в подходяща тава и оставяме в затоплената  до 40С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна да втаса отново за 10-15 минути, или докато удвои обема си.
След като питката е вече втасала, намазваме с разбито яйце.


Превключваме фурната на 180С или 160С с вентилатор, връщаме намазаната вече пита във фурната и печем около 35-40 минути, или до златисто кафяв загар, като след 20-25 минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря.
Изваждаме от фурната и оставяме за 3-4 минути върху решетка.


И имаме най-вкусната питка - пухкава и вкусна (дори и след 2 дни!)
Съхраняваме в хартиен плик, или увита в памучна кърпа.


А последната снимка е от Новогодишната ни пита :) оформена по същия начин и по същата рецепта, но замесена в машината за хляб, от което бог знае защо тестото някакси се накъсваше при оформянето, но може и маслото, с което подмазвах между корите да ми е било по-топло и неща да е поомазало пеизажа...
Което обаче никакси не промени вкуса на питката :))



22 comments:

  1. Чудесна пита,много красива!
    Хареса ми рецептата ,а оформянето си го представила много добре!
    Благодаря за споделеното!
    Хубава седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Мира!!! Обикновено залагам на традиционно оформените пити за Коледа, но за тази бях решила, че сигурно усуканите крайчета ще се получат като гевречета ;) та затова я спретнах...

      Delete
  2. Страхотна идея! Браво!
    Много ми хареса!
    Вече си я "заплюх" за приготвяне!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че ти е харесала, Мария :) ние вкъщи още се прихласваме по твоята баклава.

      Delete
  3. Аха….значи такъв бил начина на оформяне! Не изглежда да е трудно след прекрасните ти постъпкови снимки !
    Изглежда чудесно и това е показателно че ще е и много вкусна*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Абсолютно лесно е оформянето :) и понеже наложих две кори си стана обемна и пухкава като питка...

      Delete
  4. Идеята е прекрасна-благодаря ,че я сподели!
    Успешна нова седмица!

    ReplyDelete
  5. Мина,определено влизаш в старото темпо,което страшно положително ме изненадва и много ти се радвам,че си пак така активна и както винаги идейна,креативна и с приятна доза хумор заредена!
    Питката е пореден шедьовър,непременно я сложи да я има в темата за оформяне на питки,защото подозирам,че за следващата Коледа ще се изпекат много такива!Включително и у нас,даже може да я тествам още преди празника да й хвана цаката.Страшно ми хареса питката ти и добре,че я представи постъпково,представях си го по-различно,а то било супер лесно и дяволски ефектно!
    Прегръщам те и хубава седмица и на теб,мила!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Имах повече време покрай празниците, мила - та затова ;) нали виждаш, че всичко което напоследък качвам е от Коледно-Новогодишната колекция...
      Питката се получи добре и основната екстра на оформлението според всички вкъщи е комбинацията между пухкава основа и хрупкави връхчета - радвам се, че ти е харесала... А темата за питки май не я знам къде е :))
      Прегръдки и целувки и от мен!!!

      Delete
  6. Много оригинално и красиво -
    страхотна идея и изпълнение,Мина!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Ди!!! Сърдечни поздрави и от мен :)

      Delete
  7. Мина, това тесто е едно от любимите ми :)
    Чудесна идея и оформяне!
    Усмихната седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дани, благодаря за доверието!!! Това тесто точно е вариация някаква на онова, за което говориш и вкъщи го намираме ;) за още по-хубаво...

      Delete
  8. Прекрасно предложение, Мина!

    ReplyDelete
  9. А аз така и не успях да стигна до тази елхичка...но нищо, времето е пред нас.
    Твоята пита е станала разкошна, Мина, дощя ми се да си чупна...
    Поздрави и пожелания за прекрасна вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Мариетка!!! Аз пък се прехласнах по твоите Дядо Коледовци :) много сладко стояха и опаковани!!!!
      Хубав ден ти желая!!

      Delete
  10. Страхотна идея, реализация и поднасяне, Мина! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ева, благодаря ти!!!
      Хубава вечер от мен :)

      Delete
  11. Записвам си я, за следващата Коледа непременно ще пробвам. Аз си имам неизменна рецепта за празнична пита, но формата ми е дерт винаги. Чудесен пост!

    ReplyDelete
  12. И аз! Сега я разпечатвам за следващата Коледа, жалко, че я видях само сега!
    Комплименти!

    ReplyDelete

Blogging tips