AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, February 14, 2011

Торта Червено Кадифе / Red Velvet Cake



На Жени

To Jeny

Заимствана и адаптирана от идеята на Heather...  

Borrowed and adapted from Heather's idea...
Необходими продукти:

За блатовете:

2 1/2 чаши брашно
1 ч. л. сол
2 чаши захар
1 чаша масло, размекнато
2 яйца
1 с.л. какао на прах
сладкарска червена гел боя (добавяме 
по малко с помощта на шишче за барбекю или клечка за зъби до желания цвят)
1 чаша пълномаслено прясно мляко, пресечено с 1 ч.л. ябълков оцет
1 с.л. (2-3 капки концентрирана есенция, или 2-3 прахчета) есенция ванилия
1/2 ч.л. сода за хляб
1 супена лъжица ябълков оцет


За крема:

Искаше ме се нещо по-леко и въздушно като пълнеж, затова използвах различни съставки за крема...

175 г крем сирене Philadelphia
1 чаша фина пудра захар, пресята
500 г крем Маскарпоне
1 чаша млечна сметана
2 прахчета ванилия

За плънката:

340 г (1 бурканче) конфитюр от малини
250 г замразени малини, отцедени - или пресни

Ingredients:

Cake:

2 1/2 cups all purpose flour
1 tsp salt
2 cups sugar
1 cup butter, softened
2 eggs
1 tbsp cocoa powder
1 1/2 tbsp liquid red food coloring
1 cup buttermilk
1 tsp pure Vanilla extract
1/2 tsp baking soda
1 tbsp cider vinegar

Cream and Frosting:

I've wanted some light and fluffy cram, so I've used some different ingredients...

175 g cream cheese
1 cup icing sugar, sifted
500 g  Mascarpone cheese
1 cup sweetened whipping cream
1/2 tsp pure vanilla extract

Filling:

340 g raspberry jam
250 g frozen raspberries, drained - or fresh


Начин на приготвяне:

На блатовете:


Загряваме предварително фурната до 170 С.

Намасляваме и поръсваме леко с брашно 2 или 3 форми за торта с подвижен ринг  от 22 см, или печем блатовете един след друг в една съща форма.

Към леко затопленото прясно мляко добавяме 1 ч.л. ябълков оцет, разбъркваме и оставяме настрани.

Пресяваме брашното и солта заедно и оставяме настрани.

В купата на стенд миксер или по-голяма купа смесваме маслото и захарта и разбиваме, докато се получи пухкав бял крем.

Добавяме яйцата - едно по едно - и разбъркваме добре след всяко добавяне.

Добавяме поетапно към маслената смес брашното със солта и получената от прясното мляко и оцета мътеница, като започваме и завършваме с брашняната смес.

Добавяме ванилията.

Добавяме какаото към маслената смес и разбъркваме добре.

С помощта на дървено шишче за барбекю или клечка за зъби добавяме от сладкарската гел боя по малко до желания цвят, или една идея по-тъмно, защото при печенето цветът лееееко изсветлява.

В малка купа или чаша, разбъркваме заедно содата за хляб и ябълковия оцет.  Сместа кипва веднага, затова трябва бързо да ги добавим към тестото и отново да разбъркаме добре, докато се получи хомогенно тесто.



Разделяме тестото на 3 равни части, изсипваме в намаслените и набрашнени форми и заравняваме.


Печем всеки от блатовете в предварително загрята на 170С фурна около 25-30 минути, или докато блатът възвръща първоначалната си форма при натискане в центъра.

Изваждаме и охлаждаме около 10 минути заедно с формата за печене, след което освобождаваме от формата и охлаждаме напълно върху решетка.


На крема:


В голяма купа разбиваме крем сиренето и пудрата захар. Добавяме постепенно маскарпонето и разбиваме, докато се смесят напълно.


В отделна купа разбиваме млечната сметана до меки връхчета, прибавяме ванилията и разбиваме още половин минута. Добавяме сметаната към разбитите вече съставки. Разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се получи лек и пухкав крем. Ако кремът е по-твърд от желаното, добавяме малко течна сметана, за да се отпусне, а ако е твърде течен - добавяме още малко пудра захар и разбиваме до желаната гъстота, или оставяме в хладилник да стегне.

Method:

Cake:

Preheat oven to 350 F degrees.  Grease and lightly flour 2 or 3 round 9" spring cake pans, or bake the layers one at a time.

Sift flour and salt together, set aside.
 
In the bowl of a stand mixer, combine the butter and sugar.  Mix until light and fluffy.  Add the eggs one at a time.  Mix well after each addition.  Add the flour mixture to the bowl alternately with the buttermilk, beginning and ending with flour mixture.  Blend in vanilla.

In a small bowl, mix the 1 1/2 tbsp red food coloring and 1 tbsp cocoa powder until a paste forms.  Add to the sugar and butter mixture.  Mix well.

In a small bowl or condiment cup, stir together the baking soda and cider vinegar.  This will foam and should be put into the batter immediately after well mixed.  After adding the foam mixture, blend on medium-high speed until batter is consistent.

Spoon batter evenly into pans - batter will be very thick!  Level  top of batter with an offset spatula. 

Bake for 25-30 minutes, or until cake springs back when pressed in the center. 

Remove and let rest within the pans on wire rack for about 10 minutes and afterwards turn out on wire racks and cool completely.

Cream Cheese Frosting:

In a mixing bowl whip the sweetened whipping cream and vanilla until light and fluffy.

In a large mixing bowl, beat the cream cheese and vanilla together with the mixer on low, gradually pouring in the confectioners sugar until smooth. Add gradually the mascarpone cheese and beat again until blended completely.  Increase the speed to high and beat until light and fluffy.  Gently fold the whipped cream. If mixture is too thick, add a little cream to loosen it.  If it is too thin, add additional powdered sugar or put in the refrigerator to firm up.
 
*** If carving cake and coating with crumbs, be sure to put the crumbs on when the icing is fresh and still sticky.





Сглобяване на тортата:


От хартия за печене или алуминиево фолио изрязваме кръг с диаметъра на съда за печене. Прегъваме на две и изрязваме шаблон с формата на сърце. Налагаме шаблона върху всеки от охладените блатове и с остър нож изрязваме излишното количество блат, докато получим желаната форма на сърце - блатовете са достатъчно пухкави и позволяват подобно моделиране.

От изрезките нароняваме трохите, с които впоследствие покриваме тортата, но подбираме само непрегорели и нетвърди трохи, тоест само най-нежните и добре оцветените.


Поставяме първия блат върху поднос за торта или тортена чиния, намазваме с 1/3 от малиновото сладко и върху него нанасяме слой от крема. Върху крема поръсваме 1/2 от отцедените замразени малини. Поставяме отгоре втория блат и повтаряме процедурата - сладко, крем, малини. Поставяме третия блат, намазваме с последната част от малиновото сладко и покриваме цялата торта с равномерен слой крем - от всички страни.

Обкантваме с ленти от фолио или хартия за печене подноса окло тортата. Първо поръсваме равномерно с трохи тортата отгоре. Покриваме с трохи лентите фолио или хартия, обкантващи тортата, и внимателно притискаме лентите с трохи към страничните части на тортата... Където е необходимо донанасяме трохи с кухненска шпатула, по широк нож или ръка. Добре е да нанесем трохите, докато кремът е още прясно нанесен върхо тортата.

След като сме покрили цялата торта с трохи, почистваме подноса с влажна кухненска хартия или навлажнена кърпа.

Оставяме тортата да стегне в хладилника поне за 2 часа

След което сме готови да поднесем най-вкусната валентинка. 

Assemble:

For the heart template, trace the bottom of a cake pan on wax paper, cut out the 9" circle. Fold it in half and cut into a heart shape.  Lay the paper heart on the cake and trim it down if it doesn't comfortably fit inside the cake's circumference.

Red velvet cake is dense, so it carves easily with a serrated knife.

To make the crumb coating, crumble the cake scraps with your fingers.  Discard any crusty, hard or discolored crumbs. You only want the best and softest crumbs for coating. 

Place the first heart shaped layer onto the serving plate, spread 1/3 part of the raspberry jam first and afterwards spread a thick layer of cream cheese and sprinkle 1/2 part of the frozen raspberries. Repeat with the second layer. Place the last layer, spread the last 1/3 part of jam and coat the cake all over with the rest of the Cream Cheese frosting.

My best way to apply the crumbs is to place the frosted cake onto the serving plate, lined with wax paper strips. Crumb the top of the cake first. Crumb the wax paper strips and gently press the paper strips with the crumbs to the sides of the cake. Remove the wax paper and remove the excess crumbs or add some more where necessary. Do a little clean-up around the cake edges with a damp paper towel.

Chill for at least 2 hours.

And most delicious Valentine is ready.






31 comments:

  1. Looks great! I made red velvet cupcakes over the weekend! We must be on the same page :-)

    ReplyDelete
  2. Изглежда фантастично! Много подходяща за днешния празник :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ReplyDelete
  3. Ах, какво съвпадение, Мина! Чудна е!

    Червеното кадифе наистина е прекрасна и страшно вкусна идея за днешния празник :-)

    Нежна и уютна вечер!

    ReplyDelete
  4. Mina, now this is the real heart cake it is beautiful....fantastic:)

    ReplyDelete
  5. What a gorgeous cake!!! The redness, the shape, the decadence...perfect for your Valentine! I think your addition of raspberries must be delicious, Mina...great idea <3

    ReplyDelete
  6. It really looks like a beautiful flower! What an amazing color contrast! Love it Mina, just love it! Wish you Happy Valentine's Day

    ReplyDelete
  7. This is a beautiful cake and so appropriate for today. Wonderful job!

    ReplyDelete
  8. Мина, очите ми останаха в тортата :)
    Би ли ми казала откъде купуваш бои?
    ПОздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
  9. Невероятна торта! Предполагам е била толкова вкусна,колкото и красива:)

    ReplyDelete
  10. Мина здравей тортата е страхотна. Нежна и красива и това сърце абсолютно подходяща за деня на влюбените. Поздравления... :))))

    ReplyDelete
  11. Чудесна е тортата ти , Мина ! :)

    ReplyDelete
  12. This looks incredible and oh so yummy...beautiful job. I love the color.

    ReplyDelete
  13. Now that's a cake that truly says "I Heart You!" - beautiful job, Mina, as always!

    ReplyDelete
  14. Sorry, I lost my post comment. Will try again.
    I love your gorgeous Valenine's heart shape cake, Mina.
    A beatiful work of art. Perfect Valentine gift, and treat for that special "someone"
    So sinfully decadent!

    ReplyDelete
  15. What a wonderful heart! Can anybody ask for more love? Suppose not! Love all the rasberries in the filling, thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  16. Страхотна торта! Поздравления за изпълнението!

    ReplyDelete
  17. Зори, благодаря ти!!

    @ravienomnoms - thank you!! :) red velvet is a great treat for the V day :))

    Благодаря Милена!! :)беше замислена като валентинка и за 13-тата годишнина от сватбата ни :)) ветерани ;)

    Дими, благодаря - твоето червено кадифе е просто омагьосващо - не мога да му се нагледам!

    Irena - thank you :) that's planned as my V card for the family :)

    Thank you Lizzy - I've loved Heather's idea immediately :) just have wanted to spoil my family even a bit more :)) with the respberiies...

    Sandra - thank you girlie!! That's been one tasty V card indeed :))

    Thanks Sandra :) it's even a lazy one - the crumb coating saves lots of efforts :))

    Дани, извинявай мила, че чак сега ти отговарям... Този път боичките ми бяха от магазинчето на Три Уши в София - червено "ягода", но се оказа, че нямам 1 и 1/2 с.л. от него и добавих малко червена гел боя - някаква немска е - ще проверя довечера как се казва :) и ще ти пиша... Но според мен добрият цвят се получи от начина, по който добавих боята - не с мътеницата, а с какаото...

    Бенита - благодаря :) малинките много приятено киселееха на фона на иначе плътния вкус на червеното кадифе...

    Елана - благодаря, и на мен ми харесва как се получи :)

    Благодаря Сабина!!!

    @ briarrose - thank you!! I love it too - it is the very first time I've succeeded to get it so bright :))

    Траяна - благодаря!!!

    Kate - thank you!! That has meant to be a special cake :)

    Elisabeth - thank you!! I think "Sinfully" perfectly describes it :)) that's the word

    Танита - благодаря ти!!

    Mateja - thank you!! I trully enjoyed the raspberries myself too ;)

    Лулу - благодаря!! наистина беше една от най-лесните за оформяне торти :)топинга с трохите си беше благословия...

    ReplyDelete
  18. That cake is such a gorgeous red color. How perfect for a day celebrating love!

    ReplyDelete
  19. Мноооого ефектна и оригинална торта!Много старание си вложила за да стане празника още по-неповторим!

    ReplyDelete
  20. Еликсирче :) благодаря!! Беше лесна, но готина торта... Всъщност - и първото ми червено кадифе, което успявам да докарам на цвят :))

    ReplyDelete
  21. Мина, много ефектна е тортата, поздравления!
    Цвета е просто убиец!

    ReplyDelete
  22. Много и красива! Заповядай при мен за една награда :))http://kokosharnik.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

    ReplyDelete
  23. Страхотна торта, тази торта е и в моя списък с чакащи рецепти :) Само чакам повод :)))

    ReplyDelete
  24. what a beautiful cake!! you really outdid yourself with that delicious cream and raspberries
    You took red velvet cake to a whole other level
    Cheers
    Dennis

    ReplyDelete
  25. Angelloves, в рецептата за блата си написала 1 чаша мляко, пресечено с 1 чаена лъжица оцет, а по-надолу още една супена лъжица оцет - тя къде се слага?

    ReplyDelete
  26. в рецептата за блата си написала 1 чаша мляко, пресечено с 1 чаена лъжица оцет, Мноооого ефектна и оригинална торта!Много старание си вложила за да стане празника още по-неповторим!

    ReplyDelete
  27. Здравей! Много ми хареса, но имам въпросче за блатовете. Видях, че си направила и друг вариант на тортата със син цвят, може ли също така да се направи с зелена, жълта, оранжева и лилава боя(като торта Дъга) и проблем ли ще е ако пропусна какаото?(може би ако направя пастата с брашно вместо какао?) Благодаря ти предварително :)

    ReplyDelete

Blogging tips