КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Friday, February 11, 2011

Лимонов пай с целувчена коричка / Lemon Meringue Pie


Обожавам плодов пай! Обожавам и целувки!! А лимонов крем - ааадски обожавам!!!! Но винаги съм се съмнявала, че комбинацията от трите може в действителност да се получи... Някакси не смеех да се захвана да приготвям лимонов пай с целувчена коричка, защото винаги съм си представяла недопечени кишави блатове, течащ или пресечен лимонов крем и слепнало, мокро целувчено тесто... Тоест – три от лакомствата които обожавам – взаимно провалени :)

В крайна сметка реших, че нищо по-страшно от провален лимонов пай не може да се случи, но пък ще съм опитала! Разгледах доста рецепти, но те или бяха за по-малки форми за пай от моята, или не бяха с достатъчно според мен ;) лимонов крем, или не бях пробвала съставките за целувковото тесто... 

Затова затворих очи и :)) запретнах ръкави... Резултатът - мечтаният пай с приличен слой лимонов пълнеж и плътен целувчен топинг :) 


I adore fruit pies! I adore meringue also!!! And I terribly adore lemon curd!!! But I have always doubt the combination of all these three together could work in real… Somehow I’ve never been daring to start making lemon meringue pie, as I’ve always been picturing half baked soggy pastry, liquid or curdled lemon curd and sticky wet meringue dough… In short – all the three delicacies I adore spoiling one another :)

And I’ve finally decided that nothing more terrible than a spoiled lemon meringue pie wouldn’t happen, but I would at least have tried! I’ve checked pretty much recipes, but they have been for smaller pie pan than mine, or the lemon curd hasn’t been enough ;) according to me, or I haven’t been trying the meringue ingredients up to now..

So I closed my eyes :)) and jumped… The result - my dream pie with pretty  enough lemon curd filling and thick smooth meringue topping :)


Необходими продукти:

Тесто:

2 чаши брашно
1/2 ч.л. сол
200 г безсолно масло, охладено и нарязано на кубчета
1 голям яйчен жълтък
2 с.л. захар
1 с.л. лимонова кора, ситно настъргана
3-5 с.л. студена вода
1 ампула лимонова есенция или ванилия (или 2-3 прахчета ванилия)

Лимонова плънка:

1 чаша захар
1/2 чаша царевично нишесте
1/4 ч.л. сол
4 големи яйчени жълтъка, на стайна температура
2/3 чаша пресен лимонов сок (от 3 големи лимона)
2 чаши студена вода
1 с.л. лимонова кора, ситно настъргана
50 г безсолно масло

Целувчена коричка:

5 големи яйчени белтъка, на стайна температура
1/4 ч.л. сол
1-2 прахчета ванилия
2/3 чаша захар


Ingredients

Dough:

2 cups all purpose flour
1/2 teaspoon salt
200 g unsalted butter, chilled and cut
1 egg yolk
2 tablespoons sugar
1 tablespoon lemon zest, finely grated
3-5 tablespoons ice water
1 teaspoon lemon or vanilla extract

Filling:

1 cup sugar
1/2 cup cornstarch
1/4 teaspoon salt
4 large egg yolks, at room temperature
2/3 cup fresh lemon juice (of 3 lemons)
2 cups cold water
1 tablespoon lemon zest, finely grated
50 g  unsalted butter

Meringue:

5 large egg whites, at room temperature
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon vanilla extract
2/3 cup sugar 






Начин на приготвяне:

 
В голяма купа смесваме брашното и солта. Добавяме нарязаното студено масло и претриваме през пръсти, докато сместа стане „на трохи”.

Добавяме захарта, жълтъка, настърганата лимонова кора, есенцията и водата и замесваме грубо тесто. Оформяме го на питка, овиваме го в еластично фолио и го оставяме да отлежи в хладилника поне 30 минути.

След като тестото е вече готово, изваждаме от хладилника и оставяме 3-5 минути на стайна температура.

Загряваме предварително фурната на 200С.

Намасляваме 26-28 см форма за пай, или подходящ съд за печене.

През фолио разточваме от тестото кръгла кора с диаметър около 35-36 см и я прехвърляме в намасленината форма. Притискаме спръсти тестото добре по дъното и стените на формата, а стърчащите крайчета тесто подвиваме навътре и дооформяме ръба.

Покриваме дъното и стените на кората  за пая с хартия за печене или фолио и изсипваме отгоре бобени зърна или ориз, за да предпазим  тестото от деформация.

Печем в предварително загрятата на 200С фурна около 10 минути, или докато ръбчетата на кората  се запекат леко (порозовеят).

Отстраняваме хартията с боба и печем кората още около 5 минути, или докато дъното добие златист цвят.

Изваждаме от фурната и охлаждаме върху решетка. След като кората е напълно охладена, отстраняваме внимателно от формата за печене, но можем да печем пая и  и директно във формата.

След като сме се убедили, че кората е напълно изстинала, приготвяме лимоновия пълнеж, който трябва да е по-гъст от обикновения лимонов крем, за да не се разича впоследствие.

В съд с двойно дъно (или термоустойчив съд за водна баня) смесваме 1 чаша захар, 1/2 чаша царевично нишесте, 1/4 ч.л.  сол, жълтъците и лимоновия сок и разбъркваме добре. Добавяме 2 чаши вода и разбиваме, най-добре с миксер, докато съставките се смесят напълно. Сгъстяваме на средно силен огън - в съд с двойно дъно илина водна баня, бъркайки непрекъснато, за да не загори сместа, докато се получи гъст крем. Добавяме настърганата лимонова кора и маслото  и бъркаме, докато се разтопи. Увеличаваме котлона и бъркаме крема непрекъснато, докато „клокне”.  Отстраняваме и оставяме за 3-4 минути да се охлади, като отново бъркаме непрекъснато.

Изсипваме крема в кората за пая докато е още топъл и покриваме с еластично фолио, за да не хваща коричка, докато приготвим целувченото тесто.

Загряваме фурната на 170 С.

В голяма суха купа изсипваме белтъците и 1/4 ч.л. сол и разбиваме с миксер на средна скорост, докато стане на пяна. Добавяме ванилията и постепенно добавяме 2/3 чаша захар. Разбиваме на максимална скорост с миксер около 10-15 минути, или докато се получи плътно тесто за целувки.

Отстраняваме от лимоновия  пълнеж еластичното фолиото и внимателно изсипваме отгоре целувченото тесто. Разнасяме внимателно сместа на равномерен слой, като леко препокриваме ръба на кората и „запечатваме” отстрани, за да не се събере впоследствие целувчената коричка върху пълнежа.  По желание, с помощта на лъжица, „натаралежваме”  :) целувковия слой.

Печем на средна скара в предварително загрятата на 170С фурна, докато целувчената коричка добие леко златист цвят, а натаралежените връхчета леееко покафенеят – около 10 минути.


Method:

In a large bowl mix together flour and salt. Add chopped cold butter and mix until the mixture turns to "crumbs."

Add sugar, egg yolks, lemon zest, lemon or vanilla extract and water and knead coarse dough. Shape it into a disk, wrap in plastic wrap and chill in refrigerator for at least 30 minutes.

Once the dough is ready, remove from the refrigerator and leave for 3-5 minutes at room temperature.

Preheat oven to 200C.

Grease 26-28 cm pie pan, or a suitable baking tray.

Roll the dough, as wrapped, into a 35-36 cm round crust and transfer into the greased pie pan, press gently against pan sides and fold edge under.

Line the pastry shell with baking paper or foil and fill with dried beans or rice, to prevent shell deformation.

Bake in preheated to 200C oven for about 10 minutes or until crust edges are lightly toasted.

Remove the paper/foil with the beans and bake for another 5 minutes, or until the bottom turns lightly golden.

Remove from oven and cool on a wire rack. Once the crust is completely cool, remove carefully from the pie pan, but the lemon pie could be baked further directly into the pan also.

Once the pie shell is completely cool, prepare the lemon curd filling, which must be thicker than regular lemon curd.

In a heavy pan (or heat resistant bowl suitable for double boiling) mix 1 cup sugar, 1/2 cup cornstarch, 1/4 tsp salt, egg yolks and lemon juice and mix well. Add 2 cups water and whisk until blended.  Cook over medium heat - in heavy pan or over double boiler, stirring constantly to avoid burning until mixture turns creamy thick. Add lemon zest and butter and stir until dissolve. Increase heat and stir constantly right until curd brings to a boil. Remove and leave for 3-4 minutes to cool, again stirring constantly.

Pour the curd into the completely cooled pie shell, while it is warm, but not hot and cover with a wrap foil, until the meringue dough is ready.

Preheat oven to 170 C.

In a dry large bowl poure egg whites and 1/4 tsp salt and whisk until soft pick forms. Add vanilla and gradually add 2/3 cup sugar. Whisk for another 10-15 minutes or until stiff peaks form.

Remove the plastic wrap from lemon filling top and carefully and pile on the meringue. Carefully spread meringue dough to slightly overlap the edge of the pie shell and seal the edge, to prevent meringue shrinking inward over the lemon filling. Optionally, using a spoon finish the meringue top, making some curls.

Bake on middle rack in a preheated to 170 C oven , until top turns pale golden and curls turn lightly brown – for about 10 minutes.



Изваждаме и оставяме да изстине на стайна температура върху решетка, след което охлаждаме поне 2 часа в хладилник.

Режем пая с остър нож, предварително потопен в гореща вода.


Remove and let cool at room temperature on a wire rack, then chill for at least 2 hours in a refrigerator.

Slice the pie with a sharp knife, previously dipped into hot water.


Сервираме със силно кафе или ароматен чай... Или като специален десерт за любими хора...

Serve with strong coffee or fragrant tea... Or as a special dessert for dear people... 


Или :) си го похапваме по всяко време - без угризения!! 

Or :) enjoy it any time - without any  compunction!!


Като не пропускаме да си хапнем и кремчето от пълнежа до последната лъжичка ;)

As we do not miss to enjoy the lemon curd to the very last spoon ;)





25 comments:

  1. Мина, много ти е апетитен пая! Имам слабост към сладкиши с много крем. :)) Добре, че вечерях по-обилно, че иначе имаше да обикалям около хладилника и да се чудя с какво да заместя твоя пай.

    ReplyDelete
  2. Изглежда фантастично! Любим пай е и нас заради свежия аромат :-)

    Весел уикенд! :-)

    ReplyDelete
  3. Благодаря Таня!! Само подаваш знак :)) и ти изпращам парче пай...

    Благодаря Милена!! Ние обожаваме киселият му привкус :)

    Не можех да повярвам, че се получи :)) и на вид и на вкус

    ReplyDelete
  4. Beautiful lemon pita....looks so fresh.

    ReplyDelete
  5. Mina-What an amazing perfect lemon meringue pie. One of my all time favorites. I love the meringue topping the way you made it.
    Superb!

    ReplyDelete
  6. Stunning as always..love beautiful lemony yellow color, and recipe is to die for! Yummy!

    ReplyDelete
  7. Lemon meringue pie is one of my all time favorites. Yours looks delicious! I love how you finished the top with all of the curls.

    ReplyDelete
  8. So pretty Mina and love that fluffy meringue.

    ReplyDelete
  9. Picture perfect, taste buds pleasing! Thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  10. Мина, обичаме сладкиши с вкус на лимон,
    а твоят е станал чудесен.
    Майка ми правеше пандишпанено руло с лимонов крем, който като дете обожавах!
    От там остана любовта ми към този кисел, ароматен вкус!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ReplyDelete
  11. Мина, разкошен е! Обожавам цитрусовия аромат и вкус в сладкишите, така че скоро ще се възползвам от рецептата.

    ReplyDelete
  12. Оо, това е прекрасно, много вкусно изглежда.
    Искрено те поздравявам!:)

    ReplyDelete
  13. Мина, знам, че е много приятен десерт. Дори и да не го е опитвал човек, видът му говори за твърдението, което изказах :))
    Много, много вкусно изглежда!
    Чудесни снимки си направила :)

    Усмивки :)

    ReplyDelete
  14. Изглежда повече от разкошно!
    Обичам много лимоновият вкус, а десерта обещава и да не е много сладък, точно според моите предпочитания :)
    Благодаря за великолепната рецепта, Мина!
    Хубава неделя!

    ReplyDelete
  15. Hands down, one of the best pies out there, and you did an amazing job with it!! I am going to eat up your photos!

    ReplyDelete
  16. Поздравления! Изглежда невероятно!

    ReplyDelete
  17. Mina!!! Such an incredibly beautiful pie! This is one of my husband's favorites...and I'm long overdue in baking one...he would LOVE a big slice of yours! Your meringue is just perfect :)

    ReplyDelete
  18. Your lemon Meringe pie looks amazing! Exactly how a lemon meringue pie should be with a thick layer of meringe and tart lemon filling! I can almost taste it :)!

    ReplyDelete
  19. Dear Mina, congrats on top 9!!! Looks amazing as I said before:))

    ReplyDelete
  20. my mothers favorite pie was always lemon meringue, I know she would have loved your pie!! It looks so very very good! Congrats on your top 9 today!
    Dennis

    ReplyDelete
  21. So happy that your hard work has been recognized. Congratulations on Top 9!

    ReplyDelete
  22. What a beautiful pie. Your lovely post has made me crave a lemon pie!

    ReplyDelete
  23. Hello Mina! Your photos are looking AMAZING!! And that is one gorgeous Lemon Meringue Pie, I really wish I can have a sliceee... *drool* so tempting!!

    ReplyDelete
  24. Ухаааа,страхотен е този пай!И с толкова много крем - точно по мой вкус!Мина,пак си сътворила чудесен десерт!Поздравления!

    еликсир

    ReplyDelete
  25. Well, after this post, I promise to never doubt the combination of lemon curd, fruit pies, and meringue! This looks absolutely delicious!

    ReplyDelete

Blogging tips