AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, February 20, 2011

Двойно шоколадова торта без брашно / Flourless Double Chocolate Cake


Това е първата ми торта без брашно :) и много си я харесвам!! Мноооооого шоколадова отвътре и покрита с мноооого шоколад отвън :) нещо като "мечтата на шоколадохолика"...

Въпреки че вероятно не темперирах шоколада за ганаша, както трябва - и предателски малки балончета въздух се промъкнаха в текстурата :)) - тортата пак си стана мноооого вкусна... Поне според моите хора вкъщи де ;)

Заимствах идеята от Martha Stewart и напълно подкрепям отзивите за рецептата й - невероятна е!!! И си признавам, че приготвих тортата преди Червеното кадифе, но не успях да се оранизирам да я кача в бога на време...

This is my first flourless cake :) and I like it really much!! Veeeeery chocolate inside and coated with loooooots of chocolate also :) something like the "chocolatoholic dream"...

Even I probably haven't temper the Ganache chocolate properly - and tiny air bubbles treacherously have appeared into the texture :)) - the cake is still veeeeery tasty... At least acording to my people at home ;)  

I've borrowed the idea from Martha Stewart and completely support the comments about her recipe - it is amazing!!! And to be completely  honest, I have made this cake before my Red Velvet one, but I haven't organized to post it here on time...  


Необходими продукти:

За тортата:

225 г шоколад според предпочитанията (моят беше млечен, заради синът ми)
85 г (6 с.л.) бесзолно масло
6 големи жълтъка
6 големи белтъка
1/2 чаша захар
1 ампула ванилия (или 2-3 прахчета)

За ганаша:

275 г полусладък или горчив шоколад (аз използвах останалите 75 грама млечен шоколад и добавих 200 грама полусладък)
30 г (2 с.л.) масло
1 чаша  течна сметана (неподсладена)

За декорация:

10-ина пресни ягоди (по желание)

Ingredients:

Cake:

225 g (11/2 cups chocolate chips or 8 ounces chopped chocolate) – the kind of chocolate you prefer (mine is milk, as my son prefers so)
6 tablespoons unsalted butter, plus more for greasing
6 large egg yolks
6 large egg whites
1/2 cup granulated sugar
1 tablespoon pure Vanilla extract
1 tablespoon cocoa powder, for dusting the pan

Ganache:

275 g semisweet or bittersweet chocolate
30 g (2 tablespoons) butter
1 cup heavy cream

Decoration:

About 10 fresh strawberries (optional)


Начин на приготвяне:

Предварително загряваме фурната до 135 С.

Покриваме дъното на 22 см форма за торти с подвижен ринг с хартия за печене, намасляваме добре и хартията, и стените на ринга и поръсваме леко с  какао.

В голяма термоустойчива купа изсипваме начупения на дребно шоколад (или шоколадовия чипс) и маслото и разтопяваме на водна баня. Разбъркваме,  докато се получи гладка маса и оставяме да поизстине.

В друга купа разбиваме белтъците на пяна, добавяме ванилията и добавяме постепенно и захарта. Разбиваме, докато се получи твърдо и гладко тесто за целувки.

Внимателно добавяме жълтъците към поизстиналата шоколадова маса, един по един и разбъркваме добре след всяко добавяне.

Смесваме около ¼ от разбитите белтъци и захарта с шоколадовата смес и разбъркваме внимателно. Внимателно добавяме имостаналото целувчено тесто и разбъркваме докато сесмесят напълно.

Изсипваме сместа в намаслената форма за печене и заглаждаме. Печем в предварително загрята на 135 С около 45-50 минути.

Охлаждаме напълно върху решетка.

Междувременно приготвяме ганаша. 

В съд с двойно дъно или термоустойчива купа на водна баня изсипваме течната сметана и маслото и загряваме добре. Добавяме около ¾ от начупения на дребно шоколад (или шоколадов чипс) и разбъркваме, докато шоколадът се разтопи напълно - ако е необходими, връщаме за малко сместа на слаб огън или във водната баня . Добавяме останалата ¼ шоколад и разбъркваме, докато се получи лъскава гладка маса.

Обръщаме напълно изстиналата торта върху решетка, заливаме с около ½ от ганаша и го разнасяме внимателно, да покрие тортата равномерно. Оставяме известно време да стегне и покриваме с останлата част от ганаша, леко затоплен на водна баня, като този път може да разнесем сместа като гладък и равномерен слой или да напръскаме или декорираме тортата с ганаша, както ни каресва.

Оставяме да се охлади напълно и внимателно прехвърляме върху поднос или тортена чиния. Режем тортата с остър, предварително затоплен, но сух нож. 


Method:
Preheat oven to 135 C.

Line the bottom of 22 cm (9-inch) spring form of cakes with baking paper, grease well the paper and pan sides and sprinkle lightly with cocoa powder.

In a large heat-resistant bowl pour chopped chocolate (or chocolate chips) and butter and melt over double boiler. Stir until smooth and leave to cool.

In another bowl beat egg whites to soft peaks. Add Vanilla extract, gradually add sugar and beat until stiff and gloss.

Carefully Whisk yolks in the chocolate mixture, one at a time and mix well after each addition.

Whisk about 1/4 of the beaten whites into chocolate mixture and mix gently. Gently fold remaining beaten whites into the mixture.

Pour into the prepared pan and smooth the top. Bake into preheated to 135 C for approximately 45-50 minutes - until cake pulls away from sides of pan and is just set in center.

Cool completely on a wire rack.

Meanwhile, prepare the Ganache.

In a heavy pan or heat-resistant bowl over a double boiler pour the heavy cream and butter and heat right before bringing it to a boil. Add about 3/4 of the chopped chocolate and stir until chocolate gets melted completely - if necessary, bring the mixture back for a while to low heat or over the double boiler. Remove and add remaining 1/4 chocolate and mix until smooth glossy.

Turn completely cooled cake over a wire rack, pour about 1/2 of the Ganache and spread it carefully to cover the cake evenly. Leave for some time to cool and cover with the rest of the Ganachea, slightly warmed over a double boiler, as this time the Ganache could coat the cake smooth and evenly or sprinkle and decorate the cake with the Ganache as preferred.

Leave to cool completely and carefully transfer onto a serving tray or cake plate. Cut the cake with a sharp, pre-warmed, but dry knife.


Сервираме гарнирана с пресни ягоди или плодове по избор.

Serve garnished with fresh strawberries or fruits of choice.



23 comments:

  1. Una tarta deliciosa.
    La pinta es fantastica.
    Besitos.
    ;-D

    ReplyDelete
  2. мина, изглежда божествено, а за вкуса само като си представя...непременно ще пробвам рецептата, вкъщи всички много обичаме шоколад!
    Хубава неделя!

    ReplyDelete
  3. Страхотна е! Аз също правих подобно торта, но с 1 чаша брашно. У нас също е на почит шоколадът- колкото повече, толкова повече!
    Поздрави от мен!

    ReplyDelete
  4. What a gorgeous cake!!! So beautiful with the chocolate glaze and berries...Mina, you shared another winner!

    ReplyDelete
  5. WOW! Truly looks amazing. And very chocolaty :) I love cakes full of chocolate, so I'll be using this recipe... I just hope mine looks at least half as good as this one. Поздрави !

    ReplyDelete
  6. Ah this looks heavenly...I love all that chocolate!! I would "харесвај" this, too! :-) Поздрав!

    ReplyDelete
  7. При такова шоколадово изкушение, забравям за диети :-) Вълшебство!

    Поздрави, Милена :-)

    ReplyDelete
  8. This is the cake of the cakes..I know I am saying that for all your tasty and pretty cakes, but really this one look amazing! Love your photos, making this cake even more delicious!

    ReplyDelete
  9. Мина,въпреки че не съм шоколадохолик,тортата ти много ми харесва!Особено декорирана с ягоди е супер!
    Само се питам как успяваш да опазиш парчето и тортата от юнака,докато трае фотосесията,защото у дома това често е мнооого трудно:)!

    ReplyDelete
  10. Фантастично изглежда!
    Записвам веднага рецептата :)
    Седмица изпълнена с хубави преживявания ти пожелавам, Мина!

    ReplyDelete
  11. Your flourless chocolate cake looks gorgeous. I love the chocolate glaze, and the pretty strawberry decoration.
    Mina, your photos are also superb!

    ReplyDelete
  12. What a treat to be greeted with the smooth satin ganache on your cake. Love the way you applied it. The inside looks dense and fudgy Truly a chocoholic's dream.

    ReplyDelete
  13. Мина,страхотно изглежда това двойно шоколадово изкушение!Не мога да устоя аз на шоколад и това си е:).
    Усмихната седмица ти пожелавам!!!

    ReplyDelete
  14. МИНА поздравления за шоколадената ти фантазия .
    Толкова е шик че чак погледа ми събра.
    Поздрави и прегръдки....

    ReplyDelete
  15. Simple beautiful! This would hit the spot.

    ReplyDelete
  16. Изглежда страхотно! А е и без брашно :))) Веднага отива в списъка за правене!
    Поздрави с пожелание за усмихната седмица, Мина! :)

    ReplyDelete
  17. Мина, това еневероятно шоколадово изкушение!
    Следващата съм, която го слага в списъка за правене, без отлагане :))
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  18. Мина,
    това е вълшебсто от шоколад!
    Прекрасна рецепта, изкушаващо представяне и снимки.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ReplyDelete
  19. Мина, очите ми останаха в тази торта. Представям си колко е вкусна:)

    ReplyDelete
  20. så smaskig chokladkaka jag älskar det jag vill få ett av det på min födelsedag

    ReplyDelete
  21. Здравей,

    Тортата изглежда ВЕЛИКОЛЕПНО и предполагам е такава и на вкус. Бих искала да я приготвя, но ако може да споделите на колко милилитра е равна 1 ч.ч. в съответната рецепта, както и за млечната торта, и там питах същото, но никой не ми отговори :-(
    Лека Вечер :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ползвам мерна чаша от комплект с мерни лъжички и чашки, снощи проверих и е равна точно на 200 мл течност - за брашно и захар ще премеря възможно най-скоро и ще уточня... Извинявайте за липсата на отговор до сега, но едва снощи открих, че по някаква причина имейлите с коментарите от блога ми отиват в спама, а се досещате, че не преглеждам ежедневно всички стари постове за въпроси :(

      Delete
  22. Здравейте,

    Приготвих тортата и стана изключително вкусна. Благодаря за прекрасната рецепта.
    Хубава вечер :-)

    ReplyDelete

Blogging tips