КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, February 28, 2011

Koзунак в машината за хляб - Еликсир / Kozunak aka Sweet Easter Bread





Вдъхновител на този ми опит, приготвен изцяло в хлебопекарната, е неустоимият козунак на Еликсир - не се сещам да съм виждала по-изкусително :) творение от нейното!! А и идеята напълно съвпадаше с намеренията ми да пробвам всевъзможни варианти и рецепти за козуначено тесто тази година, така че - смело, разопаковах машината, която иначе стои дълбоко в шкафа, че нямам нерви да чакам по 3 часа да приготвям каквото и да е с нея... Както неведнъж съм споменавала :)) търпението не е сред най-силните ми страни... 

Но опитът категорично си струваше!!  Благодаря още веднъж на Еликсир @ Кулинарен еликсир, че сподели готината си рецепта!!!


The inspirer of this bread machine experiment is the irresistible Elixir’s Easter BreadI’ve never seen such a tempting creation :) before!!

And the idea has been completely matching my plans for trying any type of Easter breads dough this year, so I've bravely unpacked my bread machine that usually resides the bottom of the cupboard, as I am quite impatient to wait for about 3 hours for the machine to prepare whatever… As I’ve probably mentioned already :)) patience is not among my strengths…

But this attempt definitely worth it!! Thanks one more time Еликсир @ Кулинарен еликсир, for sharing her recipe!!!
 


Необходими продукти:

За тестото:

100 мл топло прясно мляко
1/3 кубче жива мая
1 чаша захар
50 мл кисело мляко, на сайна температура
2 яйца + 1 белтък, на сайна температура, леко разбити
40 г масло, разтопено 
50 мл олио
1 еснция ванилия (или 2-3 пакетчета)
3 с.л. ром
5 1/2 чаши брашно


За плънката:

1 чаша орехи, едро нарязани
100 г стафиди
1/3 чаша сушени череши, накиснати в ром и добре отцедени
2/3 чаша цветен локум, нарязан на дребно


За топинга:

1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко, разбити
1/4 чаша филирани бадеми
1/4 чаша кафява захар

Програма:

Сладък хляб - 2ч 52 мин + 10 мин за доизпичане 


Ingredients:
For the dough:

100 ml warm milk
1/3 cube (15 g) live yeast
1 cup sugar
50 ml yogurt, beaten, at room temperature
2 eggs + 1 egg white, lightly beaten, at room temperature
40 g butter, melted
50 ml vegetable oil
1 teaspoon pure Vanilla extract
3 tablespoons dark rum
5 1/2 cups flour


For the filling:

1 cup walnuts, coarsely chopped
100 g raisins
1/3 cup  dried cherries, soaked in dark rum and well drained
2/3 cup of Turkish delight, chopped


For the topping:

1 egg yolk + 1 teaspoonp milk, beaten
1/4 cup sliced almonds
1/4 cup brown sugar

Bread Machine Program: 

Sweet Bread - 2h 52 min + 10 min extra baking


Начин на приготвяне:

Вероятно защото беше първи опит ;) подходих по-внимателно и изпълнително от всеки друг път към грамажи и изисквания... Нещо, което иначе няма как да ми се случи - за съжаление стриктното спазване на рецепти не ми се удава успешно, въпреки дибрите минамерения...

Разтварвме в топлото мляко маята и изсипваме в контейнера на машината (или както там се казва). 

Добавяме захарта,  киселото мляко, разбитите яйца, разтопеното, но не горещо масло, олиото, ванилията и рома.

Включваме машината на програма слядък хляб и постепенно добавяме брашното, докато се получи стегнато еластично тесто, което се отлепва от стените на съда, но не е прекалено твърдо. На мен ми пое 5 1/2 чаши бяло брашно, но вероятно зависи и от влажността на климата, затова ако тестото е твъерде меко добавяме още няколко лъжици брашно, или ако се получи твърдо - добавяме няколко лъжици затоплено прясно мляко.

При звуковия сигнал за добавяне на ядки, прибавяме едронарязаните орехи и стафидите, но си признавам, че при следващи опити вече ще ги добавям при сплитането на козунака, защото ми оцветяват тестото, а и се раздробяват, а ние ги предпочитаме по-едри... :)

Probably because it’s been my first attempt ;) I’ve approached more carefully and willingly than any other time to weights and requirements within this recipe ... Something that can’t happen to me otherwise - unfortunately I am not quite successful with the strict observance of recipes, despite my good intentions...

Resolve the live yeast within the warm milk and pour into the bread machine container (or whatever it names).

Add sugar, yogurt, beaten eggs, melted but not quite warm butter, vegetable oil, vanilla and rum.

Turn on “Sweet Bread” program and start gradually add flour until a tight elastic, but not quite fixed dough forms.  It has taken me 5 1/2 cups all purpose flour, but that probably depends on the humidity of the region, so if the dough is quite soft - add few tablespoons of flour, or if it gets too fixes - add few tablespoons of warm milk.

After the acoustic signal for adding nuts, add coarsely chopped walnuts and raisins, but I confess that in my next trials I will add those to while braid the bread, because they colore the dough, if added while kneading it.

След последното размесване, изсипваме тестото върху леко набрашнена равна повърхност, като оставяме капа на машината затворен - да не изстива.

After the final kneading, pour the dough onto a lightly floured flat surface, leaving the cover of the machine closed – to prevent cooling.
С остър нож разделяме тестото на три равни части.


With sharp knife, divide dough into three equal parts.
Оформяме на три "фитила" с дължина около 55-60 см.

Form three dough ropes about 55-60 cm long.
Добавяме добре отцедените от рома сухи череши и нарязания на дребно кокум (или каквито предпочитаме добавки - сухи плодове, шоколадов чипс, ядки - като фиксираме с притискане към тестото.

Add well-drained soaked in dark rum dry cherries and finely chopped  Turkish delight (or any other prefeered dried fruits, chocolate chips, nuts) and fix those by pressing them to the dough.
Сплитаме тестото на плитка.

Braid the dough.
Притискаме добре в двата края.

Fix well at both ends.
И завиваме на нещо като кръг :), за да го поберем в контейнера на машината...

And twist into something like a circle :) to place it easier into the container...
Връщаме обратно в контейнера - аз открих в послдствие, че би било да се опитам да свия тестото така, че плънката да остане от вътрешната страна, ане към стените на съда...

Get back into the container - I've found afterwards it would be much better to fold the dough leaving the dried cherries and the delight remain on the inside…
Намазваме с разбития жълтъки прясното мляко и поръсваме обилно с филираните бадеми и кафявата захар.

Spread on top with beaten egg yolk and milk and sprinkle with plenty of sliced almonds and brown sugar.







Връщаме обратно в машината и изчакваме приключването на програмата. На мен козунакът ми, нищо че беше изпълнил съда доволно, ми се стори леко блед отгоре - и въпреки че ми беше ясен потенциалния риск от прегаряне в осноата удължих печенето с още 10 минути, докато доби златисто кафеникав цвят...

Get back into the bread machine and wait for the program to complete. If necessary keep baking for another 10 minutes until golden brown...


Резултатът :) дундесто козуначе с препечена коричка и карамелизирани локумчета отвън...

The result:) puffy sweet bread with crispy crust and caramelized delights outside... 


И пухкаво, ароматно и влакнесто блаженство отвътре!!!

And fluffy, fragrant and fibrous bliss inside! 




18 comments:

  1. Ехааа,тъкмо писах в моя блог дано да си снимала козунака да го видя,и ето го в цялата си прелест,чудесен е,Мина!!!
    А изобилието на локум в твоя ми действа хипнотизиращо,че много го обичам!И коричката хрупкава,и конци бол,мога да отдъхна вече!
    Радвам се,че се е получил и си доволна!

    Поздрави сърдечни!

    ReplyDelete
  2. Прекрасен е станал, Мина:)
    Поздравления и за двете!
    Моя само го омесвам и втасва в машина, а после пека във фурната!
    Поздрави !

    ReplyDelete
  3. This is beautiful and love all the flavors!

    ReplyDelete
  4. Гледай сега как ще изкушаваш :-) Като се сетя за моят първи и последен опит за козунак в машината за хляб....не ми се правят нови експерименти :-) Но твоят козунак изглежда просто божествено!

    Усмихната и спорна нова седмица :-)

    ReplyDelete
  5. Еликсирче, попрекалихме с локума по искане на детенце, че ;) да се усеща... Ама то по твоето съвършено козуначе си личеше, че рецептата ти е супер! Благодаря ти пак, че я сподели с нас :)

    Дани, благодаря ти - заслугата е изцяло на ЕЛИКСИР!!!! И аз мисля да пробвам същата рецепта, като само оставя тестото да се омеси и втаса в машината :) и да го пека после във фурната..

    Sandra - thank you!! That's been my first attempt to make Easter Bread into the Bread Machine :)) Have a lovely week!!

    Милена, благодаря ти!! :) И аз не очаквах да се се справя, но гледайки вкусното чудо не Еликсир - не устоях и реших да пробвам :))

    Желая прекрасна седмица на всички!!!!

    ReplyDelete
  6. This reminds me how much I miss BG...Your kozunak is beautiful!

    ReplyDelete
  7. Леле! Просто фантазия!

    ReplyDelete
  8. It'a beautiful Mina. You have so much patience with bread and as usual pretty pictures.

    ReplyDelete
  9. Mina, what a superb Easter bread...so full of yumminess!

    ReplyDelete
  10. My favorite bread!!! You did such a good job with that braid... I love this stuff!
    We call it, Козењак или Милиброд, and I was planning on posting a recipe for it in the coming weeks. :)

    ReplyDelete
  11. Looks absolutely delicious and yummy! great photos and directions!

    ReplyDelete
  12. Mina-Another winner bread you have made. Looks almost like a Pannetone. So lovely, colorful, and moist. Thanks for the photo directions. Easter is here soon, and we have a bread machine, which needs to be put in use!
    Gorgeous, as always!
    Kisses to you!

    ReplyDelete
  13. Wow Mina, this bread looks so beautiful!!! And taste wise it sounds devine! Thank you for sharing and have a great weekend :)

    ReplyDelete
  14. Искам да направя козунак в моята машина, но този не виждам да има конци. Как се постигат конците?

    ReplyDelete
  15. Eeee - има си бол конци козуначето :)провери и публикацията на първоизточника - Еликсир - дала съм линка горе... А ефекта на така наречените конци ;)) си е вид алхимия - и това, че следваш перфектно дадена рецепта, не ти гарантира, че ще постигнеш същия резултат, защото продуктите ти може да са различни като качество, състояние и т.н.

    ReplyDelete
  16. Вдъхновител на този ми опит, приготвен изцяло в хлебопекарната, е неустоимият козунак на Еликсир - не се сещам да съм виждала по-изкусително :) творение от нейното!! А и идеята напълно съвпадаше с намеренията ми да пробвам всевъзможни варианти и рецепти за козуначено тесто тази година, така че - смело, разопаковах машината, която иначе стои дълбоко в шкафа

    ReplyDelete
  17. Здравейте, прочетох рецептата и ме спечели локума в козунака ... невероятно предложение, в комбинация с орехите ще стане страхотно. Бих искала само да попитам, когато казвате 1/3 жива мая какво точно количество имате предвид, защото маята която купих днес е в пакетче от 25грама и се чудя дали трябва да отмеря 1/3 или трябва да сложа цялото кубче мая. Ще ви бъда благодарна, ако споделите опита си с мен. Желая ви прекрасна вечер.

    ReplyDelete
  18. От чаша до чаша има разлика, а при хлебопекарните е много важно пропорцията между брашно и течната съставка. Би било добре да се знае брашното в грамове !

    ReplyDelete

Blogging tips