ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

Sunday, October 31, 2010

Шарлота с тиквен мус за Halloween (Halloween Pumpkin Mousse Charlotte)

Pumpkin Mousse Charlotte on FoodistaPumpkin Mousse Charlotte

Никога не съм си представяла, че голям черен паяк ще го играе черешката на моя торта... Но тъй като това е нашата Шарлота с тиквен мус за Вси Светии, големият черен паяк си е точно на мястото J. Разбира се тортата може да бъде декорирана според случая...

I've never thought a big black spider would ever act the cherry of my cake!!! But now that's our Halloween Pumpkin Mousse Charlotte, so the Spider Guard is just fine...


Подготовка: 80-100 минути
Приготвяне: 20 минути
12 сервирания


Preparation Time: 80-100 minutes
Cook Time: 20 minutes
12 servings

Необходими продукти:

За основата:

400 гр. бишкоти
¼ ч.ч. студено прясно мляко
¼ ч.л. канела или нес кафе – по избор

INGREDIENTS

For the base:

·         400 g lady finger biscuits
·         ¼ cup cold milk
·         ¼ teaspoon ground cinnamon (or instant coffee)


За Тивения мус:

Рецептата за муса е адаптирана по
Pumpkin Mousse Parfaits на Ina Garten, но съм променила някои от съставките, според вкуса на сина си.

¼ ч.ч. тъмен ром
10 гр. (2 ч.л.) желатин
500 гр тиквено пюре (получава се като сварим около 1 кг обелена и нарязана тиква с 1 ч.ч. вода и след като водата се изпари – пасираме сместа на пюре)
½ ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. кристална захар
¼ ч.ч. студена вода
3 жълтъка
½ ч.л. канела 
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. джинджифил 

¼ ч.л. карамфил (по желание)
½ ч.л. сол
1 ½ ч.ч. течна пълномаслена сметана
1 ампула ванилия 

For the mousse:

The mousse recipe is adapted from Ina Garten’s Pumpkin Mousse Parfaits, but I have replaced some of the ingredients according to my son’s taste.

·         ¼ cup dark rum

·         10g (2 teaspoons ) unflavored gelatin powder
·         15 ounce pumpkin puree (or 1 15-ounce can pumpkin (not pie filling))
·         ½ cup light brown sugar, lightly packed
·         ½ cup granulated sugar
·         ¼ cup cold water
·         3 egg yolks
·         ½ teaspoon ground cinnamon
·         ¼ teaspoon ground nutmeg
·         ¼ teaspoon ground ginger
·         ¼ teaspoon ground clove (optional)
·         ½ teaspoon salt
·         1 ½ cups cold heavy cream
·         1 teaspoons pure vanilla extract

 
За декорацията:
 

½ ч.ч. кристална захар + 3 с.л. студена вода
1 ч.ч. течна пълномаслена сметана + ¼ ч.ч. кристална захар (или 1 ч.ч. подсладена течна сметана)
1 прахче ванилия
1 ч.ч. филирани бадеми
¼ бишкота
8 клечки за зъби - за крака на паяка
30 гр. черен шоколад (по желание) + 4-5 с.л. течна сметана
For the Frosting: 

·         ½ cup granulated sugar + 3 tablespoons cold water
·         1 cup cold heavy cream + ¼ cup  granulated sugar (or sweetened whipped cream)
·         teaspoons pure vanilla extract
·         1 cup sliced almonds
·         ¼ lady finger biscuit
·         8 toothpicks
·         30 g dark chocolate (optional) + 4-5 tablespoons heavy cream



Начин на приготвяне:
 

На основата:
 

Затопляме леко ¼ ч.ч. прясно мляко, за да го ароматизираме с канела или нес кафе и оставяме да изстине.

Напръскваме половината от бишкотите с ароматизираното мляко (можем да заменим ароматизираното мляко с ром и вода).


Подреждаме внимателно – една по една леко напоените бишкоти в 22 см. форма за торта с подвижен ринг, изправени  от вътрешната страна – с лицевата им страна към  ринга (можем да подрежем леко долната им част, за да са по устойчиви), след което покриваме плътно и дъното на формата с бишкоти. Оставяме в хладилника, докато приготвяме муса.



METHOD


The Base:

·         Preheat slightly ¼ cup milk to flavour it with ¼ teaspoon cinnamon (or ½ teaspoon instant coffee) easily and leave to cool
·         Sprinkle half of the ladyfinger biscuits with the flavoured milk (if you prefer you could replace the milk and cinnamon with water and dark rum)
·         Arrange the slightly soaked ladyfinger biscuits into an 8.75” in diameter spring form cake pan, as firstly carefully set them along - one by one - tightly standing against the wall of the pan (it’s a bit tricky though) and afterwards
cover the bottom with lady fingers also
·         Refrigerate,  while preparing the mousse



На Тиквения мус:

Накисваме желатина в рома в термоустойчив съд за около 10 минути.
Разбиваме тиквеното пюре, ½ ч.ч. кафява захар, ½ ч.л. канела,¼ ч.л. индийско орехче, ¼ ч.л. джинджифил, ¼ ч.л. карамфил (по желание) и ½ ч.л. сол. 


Пастьоризираме жълтъците с помощта ½ ч.ч. захар и ¼ ч.ч. вода и добавяме към пюрето (или оставяме смесените вече съставки и жълтъците на слаб огън да покъкрят за около 10 минути).


На водна баня разтваряме желатина в рома докато сместа се избистри или го затопляме в микровълнова фурна за около ½ минута, като внимаваме да не заври.


Разбиваме разтопения желатин с тиквената смес и оставяме да се охлажда.
Отделно, разбиваме пълномаслената сметана и ванилията.


Добавяме постепенно разбитата сметана към изстудената тиквена смес и разбъркваме.


The Pumpkin Mousse:
 
·         Soak the gelatin powder in the dark rum in a heat-proof cup or bowl for at least 10 minutes
·         Whisk together the pumpkin puree, ½ cup brown sugar, ½ teaspoon cinnamon, ¼ teaspoon nutmeg, ¼ teaspoon ginger, ¼ teaspoon clove and the ½ teaspoon salt
·         Pasteurize the egg yolks with the ½ cup granulated sugar and ¼ cup water and add to the pure (or cook all the ingredients together at low temperature, letting all simmer for about 10 minutes)
·         Set the bowl of gelatin over a pan of simmering water and cook until the gelatin is clear or put it into the microwave for about 1/2 minute, but do not let that start boiling
·         Whisk the melted gelatin mixture into the pumpkin mixture and let all chill
·         Separately, whip the cold heavy cream and the vanilla extract
·         Add gradually the whipped cream into the chilled pumpkin mixture and mix up together

На декорацията:

Карамелизираме ½ ч.ч. кристална захар и 3 с.л. вода до златисто.


Напръскваме леко аранжираните вече бишкоти с малка част от карамела, а с останалата част рисуваме върху хартия за печене паяжина (може предварително от обратната страна на хартията да си начертаем фигурата с плътен молив или химикал и да повтаряме с карамелената смес контура на шаблона) и оставяме да се втвърди.


Натрошаваме черния шоколад, смесваме с 4-5 с.л. сметана в огнеопорен съд и разтопяваме в микровълнова фурна или на водна баня, докато шоколада се разтопи напълно и разбъркваме да се смеси със сметаната.
Внимателно пречупваме наполовина клечките за зъби, за да заприличат на крака на паяк :) и ги прикрепваме към ¼ част от бишкота – по 4 от всяка страна – и потапяме в разтопената шоколадова смес (може да оставим „краката” на паяка и непокрити с шоколад, като преди това потопин само бишкотата). Аз използвах 2 мънички листчета бадем за очите на паяка с 2 капки шоколад, както и няколко сусамени семенца за зъби :), защото нашият паяк трябваше да е „зъбат”!!!


Разбиваме  течната сметана, кристалната захар и ванилията (ако не ползваме подсладена сметана).



The Frosting: 
·         Caramelize the ½ cup granulated sugar and that 3 tablespoons cold water.
·         Sprinkle slightly the top of the lady fingers with a small part of the caramel and “draw” with the rest a spider’s net onto a sheet of baking paper and leave to harden
·         Chop the dark chocolate and mix it with that 4-5 tablespoons heavy cream into a heat-proof bowl and melt into the microwave or set the bowl over a pan of simmering water and cook until the chocolate is melted and the cream is totally absorbed
·         Half-brake carefully the toothpicks, so they would start looking like spider’s legs and fix them to the ¼ of a lady finger biscuit – 4 by 4 and dip into the melted chocolate (if you prefer you could leave the legs natural and dip only the biscuit part). I have used 2 tiny slices of almond for the eyes and 2 drops of the melted chocolate, as well as few sesame seeds for teeth…
·          Whip the heavy cream, granulated sugar and the vanilla extract

Сглобяване:

Напръскваме втората половина от бишкотите с ароматизирано мляко (или ром).


Изваждаме основата от бишкоти от хладилника, изсипваме половината тиквен мус във формата и покриваме муса с прясно напоените бишкоти.


Поръсваме с половината от филираните бадеми
Изсипваме втората част от тиквения мус и оставяме в хладилнкиа да се охлажда (докато приготвяме глазурата).


След като елементите от глазурата са готови, отстраняваме ринга и поръсваме тортата с втората половина от филираните бадеми.


Декорираме с разбитата сметана по свой вкус.


Внимателно поставяме царамелената паяжина върху шарлотата.


Намираме място и на паяка и Шарлотата с тиквен мус за Вси Светии е напълно готова :)



ASSEMBLE:

·         Sprinkle the second half of the ladyfinger biscuits with the flavoured milk (or rum)

·         Get the arranged ladyfinger biscuits out of the fridge, pour half of the Pumpkin Mousse into the spring form and top with some freshly soaked ladyfinger biscuits
·         Sprinkle about half of the sliced almonds
·         Pour the second half of the Pumpkin Mousse and refrigerate (while preparing the icing)
·         When the Frosting elements are ready, remove the pan’s ring and sprinkle the second half of the sliced almonds over the Charlotte
·         Decorate the cake with the sweetened whipped cream, as you like it
·         Place carefully the ready net over the cake

·         Put your spider over the cake 



 
 
Аnd your Halloween Pumpkin Mousse Charlotte is ready



 

Friday, October 29, 2010

Омлет Calzone с шунка и кашкавал









Вероятно всички си имаме вариант за бърз, лесен и любим вкъщи аламинут, който гарантирано спасява положението, когато трябва аварийно да се реагира, а в хладилника, като го отворим, преобладава приглушената светлина... У нас това е Омлет Calzone.


Омлет, защото винаги се намира по някое и друго самотно изостанало, но годно за консумация яйце...


И Calzone, защото към него може да се добави дискретно всичко, което е налично и се възприема от околните като храна...



Необходими продукти за 1 порция:


2 яйца
2 с. л. прясно мляко или вода (по желание)
щипка сол
1 ч.л. краве масло (или друга предпочитана мазнина)
50 гр. шунка или бекон
50 гр. кашкавал




** Можем да добавим и всичко, което обичаме да комбинираме с яйца - гъби, сирене, маслини, лук, кисели краставички, чушки, домат, мерудийки...





Начин на приготвяне:


Разбиваме с вилица яйцата, млякото и солта и изсипваме в добре загрят тиган за палачинки, в който вече сме разтопили маслото. 


Разливаме равномерно по цялата повърхност на тигана и изпичаме до златисто. 


Обръщаме палачинкоподобния омлет и бързо добавяме в едната половина първо кашкавала, а в другата - шунката, за да поемат от топлината и да се овкусят. 


Печем отново до златисто, прегъваме и леко притискаме по краищата.




Сервираме с гарнитура (по избор)...



Tuesday, October 26, 2010

Кекс с канела и локум

Поредната вариация на любимия Фанта кекс...


Отново ползваме рецептата за базово тесто от Фанта кекс, като към основните съставки, вместо орехи и стафиди добавяме около 1 ч.ч. локум, нарязан на дребно и овалян в пудра захар, за да не слепва и да не потъва, като дори можем да го добавим едва след като сме изсипали ¾ от тестото в предварително намаслената и поръсена с брашно форма. Вместо какао, доовкусяваме с 1 ч.л. канела, която пресяваме заедно с брашното и бакпулвера.




Или ако искаме да постигнем мраморен ефект, добавяме ½ ч.л канела към последната ¼ част от тестото и "рисуваме" абстрактни форми по изсипаните вече във формата за кекс ¾ части.



На финала можем да настържем локум и да поръсим кекса заедно с пудрата захар.




Много шоколадов кекс ака Devil's Food Cake

Ето го и моят Devil's Food Cake с шоколадова глазура и филирани бадеми:



Ползваме рецептата за базово тесто от Фанта кекс, като към основните съставки на кексовото тесто добавяме 6-9 с.л. неподсладено какао. Пресяваме заедно с брашното и бакпулвера и добавяме на три части до пълното усвояване на брашното и хомогенизиране на сместа. Изсипваме сместа в предварително намаслена и поръсена с брашно форма за кекс и печем в предварително загрята фурна до 180 градуса C (150 градуса C на вентилатор) за около 35-40 минути (или до готовност).




Докато кексът се пече, приготвяме глазурата.

Съставки на глазурата:

1 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч.захар
2 с.л. брашно
3 с.л. тъмно неподсладено какао
1 прахче ванилия
1/4 масло (около 35 гр.)



Начин на приготвяне:


Смесваме, захарта, брашното и ванилията. Доливаме постепенно прясното мляко до получаване на хомогенна смес и оставяме да заври на слаб огън, като бъркаме непрекъснато, докато получим желаната гъстота. Добавяме маслото и разбъркваме, до пълното му поемане от крема. Оставяме за около 5 минути да изстине, като разбъркваме от време на време - да не хваща коричка.




Заливаме кекса докато е топъл (но не горещ) и поръсваме с филирани бадеми или ядки по желание.




Крайният ефект е един много вкусен и шоколадов кекс с лек бадемов привкус.

Кексчета с ябълки и карамелена глазура

Адаптация по рецептата на Танита за Ябълков кекс в машина за хляб с карамелова заливка


Необходими продукти:





За тестото:

4 бр. Яйца
1 ½ ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч обелена кисела ябълка, нарязана на малки парченца
1 ампула ванилия (или 2-3 прахчета)
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.ч. счукани орехи
1ч.ч. стафиди (може предварително накиснати в ром)






За глазурата:

1/2 ч.ч захар
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч. течна сметана


Начин на приготвяне:



На тестото:

Разбиваме яйцата на пяна и добавяме постепенно захарта. Разбиваме до получаване на пухкава кремообразна смес. 




Добавяме олиото и разбиваме още 3-4 минути. 


Прибавяме на 3 пъти брашното, предварително пресято с бакпулвера и канелата. 




След като съставките се усвоят напълно, добавяме ванилията, орехите, стафидите и накрая - ситно нарязаната на парченца ябълка, за предпочитане на ръка с бъркалка или 
дървена лъжица, за да не се „пасира” ябълката, разбъркваме тестото.



Аз обаче обикновено нямам време и нарязвам малко по на едро ябълката и орехите, защото вкъщи всички предпочитаме да се усещат.



                                
Ако формичките не са силиконови, намасляваме предварително, и сипваме от готовото тесто, като покриваме горе долу 2/3 от обема им. 


Печем в предварително загрята до 175 градуса C (ако е на вентилатор – не повече от 145-150 градуса C) фурна до готовност. 


Аз да си призная винаги пека сладкиши с набухватели на вентилатор на 150-160 градуса C, но никога не загрявам фурната предварително, защото съм решила, че ги „грабва” прекалено бързо и ми се струва, че ми ги запича преждевременно...




На глазурата:


Докато кексчетата се пекат, приготвяме глазурата. 


Карамелизираме захарта, до получаване на златисто меден цвят, прибавяме маслото и сметаната, оставяме на слаб огън да заври, като бъркаме непрекъснато до получаване на еднородна смес. 


Оставяме да изстине и да се сгъсти и заливаме топлите, но не горещи кексчета. 


По желание може да доукрасим с филирани бадеми, счукани орехи или лешници, кокосови стърготини, парченца ситно натрошен шоколад – всичко, което роди въображението ни.





И – консумираме с удоволствие!!!



Monday, October 25, 2010

Фанта кекс - мраморен ефект



Това е любимият кекс на фамилията!!

Съставките му ги ползвам го като един вид базово тесто за всякакви кексове и го приготвям в най-невероятни комбинации. Всъщност съм добавяла към рецептата почти всичко, каквото ми е хрумвало: орехови ядки, ром, стафиди и какао; мюсли, настъргана лимонена кора и сухи екзотични плодове; локум и канела; шоколадова или карамелена заливка с филирани бадеми, кокосови стърготини или счукани орехи и бисквитки...

Вариантите са наистина много...

Необходими продукти за базово тесто:
4 бр. Яйца
1 ½ ч.ч. захар
1 ч.ч. Фанта Портокал
5 с.л. Олио
2 ½ ч.ч. Брашно
1 Бакпулвер
1 Капсула есенция - ванилия, ром, цитрусова (или 2 с.л. тъмен ром)


Добавки (по желание):

½ ч.ч. счукани орехи
½ ч.ч. стафиди или ситно нарязани сушени плодове
2-3 с.л. како


Начин на приготвяне:
Разбиваме добре яйцата и добавяме постепенно захарта. Разбиваме до получаване на пухкава кремообразна смес за около 5-7 минути. Прибавяме фантата, разбиваме около 1 минута, след което добавяме олиото и разбиваме още 3-4 минути. Прибавяме на 3 пъти брашното, предварително пресято с бакпулвера, и разбъркваме до пълното усвояване на съставките и получаване на хомогенна смес, като междувременно добавяме и ванилията (ако е от капсула). Прибавяме орехите и стафидите, които предварително можем да накиснем за около ½ минути в микровълнова фурна с ром, но не бива да са горещи към момента на прибавяне. Разбъркваме за около минута, може и на ръка с бъркалка. Изсипваме около ¾ част от сместа в предварително намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Към останалата ¼ част добавяме 2-3 с.л. какао и разбъркваме енергично до хомогенизиране на сместа. Изсипваме и какаовото тесто като рисуваме произволни фигури. Печем в предварително загрята фурна до 180 градуса C (150 градуса C на вентилатор) за около 35-40 минути (или до готовност).


След като извадим кекса от формата, мажем леко с масло, докато е топъл (но не горещ) и поръсваме с пудра захар.

Пилешки гърди с гъби и заквасена сметана




Бърза, лесна и много приятна рецепта за любителите на провокативни ястия с изискан вкус. Въпреки че е семпла като съставки, комбинацията е невероятна специфично пикантна. Пробвала съм през годините какви ли не вариации с допълнителни подправки, но крайният ефект никога не се е получавал така добре според мен поне, както в оригиналната рецепта..
Необходими продукти:
400-500 гр. Пилешки гърди
250 гр. Култивирани печурки
200 гр. (1 малка опаковка) заквасена сметана
2 с.л. зехтин
½ ч.ч. вода
½ ч.л сол
½ ч.л. черен пипер


Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете пилешките гърди. Нарежете на средни по големина хапки. Измитите и подсушени гъби нарежете на едро, като по-дребните можете да оставите и цели. Задушете на умерен огън за около 20-25 минути с 2 лъжици зехтин и ½ ч.ч. вода, докато остане само на мазнина. Добавете заквасената сметана и разбъркайте добре. Намалете на по-ниска степен и оставетеда поври за още15-20 минути, като разбърквате периодично. Веднага след като свалите от огъня, посолете и овкусете с черен пипер.






Sunday, October 24, 2010

Опит за представяне - или "Как започна всичко"...

Здравейте,

В желанието си да откажа сина си от вафлите, готовите сладкиши и съдържащите бог знае какво пакетирани храни, покрай прелистването на стари бележници с любими рецепти от ученическите години, телефонни допитвания до мама дали си спомня как се приготвя това или онова и ровенето в Интернет за вкусотии, едновременно нетрадиционни и забавни за изпълнение, с които да привлека детенце за каузата ”Домашно приготвена храна”, някакси открих, че готвенето ми е било до сега неосъзната, латентна страст. Винаги съм се справяла добре в кухнята и никога не ми е липсвало самочувствие в тая посока, въпреки че съм далеч от стриктността и прецизността на професиналист по отношение на грамажи, минути и ...съставки...

Иначе казано – импровизацията е моята стихия.

За мен ще истинско удоволствие да обменяме рецепти, мнения, идеи, тенденции и настроения - кулинарни и не само.

Че нали удоволствието било пълно, най-вече когато е споделено...

Благодаря ви,
Мина

Blogging tips