AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, May 10, 2024

Агнешка супа с лапад и гъби / Lamb Soup with Mushrooms and Dock

 

Правилно или не :) топлите супи ги предпочитам варени, без сотиране или запържване на продуктите.
И не, варени не ми стоят "измити" :))
По-скоро ми въздействат като ... отвари, в които се открояват по-осезаемо вкусовете и ароматите на отделните продукти.
Предпочитам ги дори без застройка, въпреки че застойката обикновено успявам да я преживея :)
Със сотиране или запържване на лука, на месото, на зеленчуците, ми идват по-тежки и манджести.
Умерени компромиси правя с крем супите, като предпочината техника и при тях е по-скоро задушаване, пред сотиране и запържване.
Но като цяло залагам на студени и варени супи :)

Необходими продукти:

500 г агнешки месца и дреболии (бъбрече, черен дроб, далак, момици), нарязани
1 малка глава лук, обелена и почистена
2-3 с.л. зехтин
1 дафинов лист
2-3 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
50 г ориз
5-6 гъби, нарязани на филийки
1-2 стръка пресен лук, нарязан
5-6 големи листа лапад, нарязани
1 яйце
2 с.л. кисело мляко, или  на вкус
сол и пипер, на вкус
1/2 с.л. пресен джоджен, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

В тенджера или касерола кипваме  около 2 литра вода, добавяме агнешкото месо и дреболиите, и главата лук, леко цепната в горния край на кръст и оставяме да къкри  на средна степен без капак, за да не се задържа миризмата от месото 10-15 минути, като от време на време "препенваме" бульона (обираме с решетъчна лъжица пяната).
Отстраняваме главата лук, чиято цел е да поеме допълнително миризмата от месото, и ако е необходимо, прецеждаме бульона.
Добавяме зехтина, дафиновия лист, бахара, зърната черен пипер и 2-3 щипки сол и оставяме да къкри на средна степен още около 20 минути, докато месото се свари.
Добавяме ориза, гъбите, пресния лук и лапада и оставяме да къкри още 10-15 минути, или докато оризът се свари.
Отстраняваме дафиновия лист и застройваме с разбито кисело мляко и яйце, като първо добавим на тънка струя около 1/2 чаша от булона към яйчената смес при непрекъснато разбиване, за да темперираме застройката и след това я добавяме при непрекъснато разбъркване към супата.
Овкусяваме със сол и пипер и поръсваме със ситно нарязан пресен джоджен преди да поднесем.

No comments:

Post a Comment

Blogging tips