AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, April 19, 2024

Козуначено руло с шипков мармалад / Rose Hip Jam Swirl Easter Bread

 

Преди всеки Великден се мисля как ей сега ще завия някое и друго козуначено рулце с шипков мармалад и все не успявам :))

Затова тази година реших поне като проба да го отчета... 

И естествено, наместо да си го завия по класическия начин, пробвах разни засукани врътки, за да видя къде как ще се държи мармаладът - чупихме, рязахме, топло, студено, но така и не успяхме да излъчим фаворит...

Явно ще са нужни още проби ;)

Рецептата за тестото е многократно проверена и винаги се получава страхотно - пухкав и ароматен козунак на конци, а плънката - въпрос на личен избор и настроение :)

Необходими продукти:
... за 4 рула по 500 г

За тестото:
200 мл млечна сметана
200 г захар
3 големи яйца + 1 жълтък
60 г масло, разтопено
40 мл олио
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. коняк, или алкохол по избор
настърганата кора от 1 лимон
800 г. брашно, пресято 
1 голяма щипка сол
10 г суха мая

За плънката:
400 г шипков мармалад (ползвах 300 г шипков и 100 г портокалов, за последното руло )

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
6-8 с.л. млени лешници
5-6 с.л. кафява захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

В контенейра на хлебобекарната добавяме първо течните, след това и сухите съставки - и стартираме програма "Тесто".
Ако е необходимо добавяме със супена лъжица по малко пресято брашно или сметана, докато получим тесто, което само се отделя от стените на контейнера и не се замазва под бъркалките.
След сигнала за добавяне на ядки - при мен е мисля след 30-тата минута, изключваме програмата и я стартираме отново - за повторно измесване :)
След като програмата приключи, ако тестото не е удвоило обема си, покриваме със свежо фолио и оставяме в загрята до 40С - 50С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното.

При замесване на ръка, в голяма купа или тава смесваме първо сухите съставки, след което добавяме към тях течните - и месим 15-20 минути.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в предварително загрята до 40С - 50С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното, докато удвои обема си.

Загряваме предварително фурната до 40-50С с с термоустойчива купа с вода на дъното.
Намасляваме избраните форми за печене, или покриваме с хартия за печене (ако не ползваме еднократни хартиени форми).
Премесваме за съвсем кратко втасалото тесто и разделяме на четири равни части.
Разтегляме с ръка всяка от частите на кора с размери около 40-35 см, нанасяме около 100 рама от шипковия мармалад и разстиламе равномерно с палетен нож или лъжица.
Навиваме на стегнато руло и надлъжно разрязваме през средата с остър нож.
Идеята за оформянето на 2 от рулата съм заимствала от тук, между 6.52-та и 7.27-та минута, но спокойно можем да си го увием, както си знаем :)
Прехвърляме в избраната форма и оставяме за 30-40 минути, или докато поне удвои обема си в предварително загрятата до 40С-50С фурна с термоустойчива купа с вода на дъното.
Намазваме втасалите рула с разбит на сняг белтък и поръсваме с кафява захар и смлени лешници и връщаме във фурната, като ги покриваме с хартия за печене.
Превключваме фурната на 180С или 160С с вентилатор, и печем на средна скара 30-35 минути, или докато забит в тестото тестер излиза сух.

Тестото за третото руло разделих на 2 и оформих две малки датски плитки, за да видя как ще стой шипковия мармалад по средата и не се получи никак зле...


Оформено на даска плитка, рулото носи дори и на още мармалад :))


И последното руло гарнирах с портокалов мармалад, че шипковият ми свърши, као само усуках на "фитил", за проба :)
И даже успях да го попрепека, че беше в края и не го бях покрила добре...

 
На руло или традиционна плетеница, козунакът е не просто обреден хляб, а кулинарна субкултура със съпътстващите я ритуали, поверия и градски легенди...

И всеки път неповторимо вкусен и белязващ възприятията ни с нови и неподозирани вкусови усещания :))


No comments:

Post a Comment

Blogging tips