AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, January 19, 2022

Лимонова торта с малиново кули и бял шоколад / Lemon, White Chocolate and Raspberry Coulis Cake

 


Въздушна, свежа, нежна и изящна като мама...
Тортата за рождения ѝ ден - дано поне малко съм успяла да се доближа до намеренията си :)

Необходими продукти:
... за форма с диаметър 18-20 см


За малиновото кули:
350 г малини, свежи или замразени
160 г захар
50 мл прясно изцеден лимонов сок
3 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.л. емулсия малина
5 г желатин на прах + 20 мл студена вода - по избор (за стабилизиране на кулито)

За блатовете:
120 мл прясно изцеден лимонов сок
200 мл прясно мляко
360 г кристална захар
настъргана кора от 2 лимона
360 г брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
4 големи яйца
100 г заквасена сметана
200 мл олио
1 с.л. екстракт ванилия

За крема:
250 г меко масло
500 г фина пудра захар
2 ч.л. екстракт ванилия
600 г крем сирене
200 г бял шоколад за топене
3-4 капки концентрирана есенция лимон
10 г желатин + 30 мл студена вода - по избор (за стабилизиране на крема)

За декориране:
50 г от масления крем
розова и зелена сладкарска гел  боя
2 бр пош за еднократн а употреба
накрайници  #224 или #352 на Wilton


Начин на приготвяне:

На малиновото кули:
В средно голяма тенджерка смесваме малините и захарта и готвим на средна степен, като разбъркваме, докато се разтопи захарта - ако малините са пресни и е необходимо, добавяме 1-2 с.л. вода :)
В малка купа разбиваме царевичното нишесте и лимоновия сок и добавяме с непрекъснато бъркане към малините и оставяме да къкри на средно-ниска степен, като не преставаме да разбъркваме 1-2 минути, или докато се сгъсти.
Отстраняваме, добавяме малиновата емулсия и разбъркваме.
Ако решим да ползваме желатин, добавяме накиснатия предварително за 5-10 минути в студената вода желатин и разбъркваме, докато се разтвори напълно, но ако тортата е за домашна консумация, горещо препоръчвам желатинът да се пропусне :))
Оставяме да се охлади.

На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 170С или 160С с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене или спрей против залепване дъното и стените на 3 форми за печене с пдащо дъно и размер 18-20 см (ако разполагаме само с 1 форма - печем блатовете последователно един след друг).
В купа разбъркваме прясното мляко и лимоновия сок, разбъркваме и оставяме за 10-ина минути млякото да се пресече.
В купа смесваме захарта и настърганата лимонова кора и разбъркваме, за да се ароматизира захарта.
Добавяме пресятото брашно със содата, бакпулвера и солта и разбъркваме.
В голяма купа разбиваме яйцата, млякото с лимоновия сок, олиото, заквасената сметана и ванилията до хомогенна смес.
Добавяме сухите съставки и разбиваме за кратко, до гладко тесто.
Разделяме тестото на 3 равни части и печем в подготвените форми и печем в предварително загрята до 170С или 160С с вентилатор фурна за 25-35 минути, или докато забит в средата тестер излиза сух и без полепнали трохи и върховете се връщат обратно при леко докосване.
Оставяме готовите блатове с формите върху решетка, покриваме с чиста кухненска кърпа и оставяме да се охладят напълно.

На крема:
В купа разбиваме с миксер на средна скорост маслото, пудрата захар и ванилията до пухкав бял крем, за около 3 минути.
Отделяме 50 грама от масления крем в малка купа и покриваме плътно по повърхността на крема със свежо фолио.
В голяма купа разбиваме с миксер на средна скорост крем сиренето и лимовата есенция до гладка смес.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад.
Ако ползваме желатин, добавяме накиснатия предварително за 5-10 минути в студената вода желатин и да разбъркаме, докато се разтвори, но отново препоръчвам, ако тортата е за домашна консумация, желатинът да се пропусне.
Охлаждаме на ледена баня (до телесна температура, около 35-36 градуса) и добавяме на части към крем сиренето, като разбиваме с миксер на средно-ниска скорост, докато се смесят.
Добавяме на части масления крем към крем сиренето с шоколад, като продължаваме да азбиваме с миксер на средно-ниска скорост, до гладък крем.
Разделяме крема на 3 равни части, като едната част отделяме в купа - за измазване на тортата, покриваме със свежо фолио, плътно по повърхността на крема, и оставяме в хладилника.

На декорацията:
Отделяме около 1/3 от заделения маслен крем и оцветяваме със зелена сладкарска гел боя и прехвърляме в пош с накрайник #352 на Wilton.
Останалите 2/3 оцветяваме с розова сладкарска гел боя и прехвърляме в пош с накрайник #224 на Wilton.
Върху застлана с хартия за печене работна дъска шприцоваме малки цветя с листенца и оставяме да стегнат.


Сглобяване на тортата:
С изравнител за блатове или дълъг остър нож за хляб изравняваме блатовете, като изрязваме капачетата.
Поставяме първия блат върху подходящ поднос и фиксираме около него регулеруем ринг за торти.
Нансяме върху блата половината от малиновото кули, като оставяме 1- 1.5 см по периферията непокрити.
Прехвърляме половината от крема в пош с голям кръгъл накрайник #1A или #2A на Wilton и нанасяме, като започваме от непокритата част в пвриферията и продължаваме, докато покрием напълно малиновото кули.
Аз нещо се отнесох и смених местата на малиновото кули и крема, но си беше неволна грешка :)
Поставяме отгоре втория блат и повтаряме с нанасянето на втората част от малиновото кули и крема.
Ако е необходимо, удължаваме регулеруемия ринг с ацетатна лента или хартия за печене :)
Поставяме последния блат, с дъното нагоре, покриваме със свежо фолио и оставяме торетата да стяга в хладилника за 10-12 часа, или за през нощта.
Освобождаваме готовата торта от ринга и ацетатната лента или хартия, ако ползваме.
Разбъркваме заделения за измазване маслен крем, да се поотпусне леко и прехвърляме в голям пош с кръгъл накрайник #1A или #2A на Wilton.
Нанасяме глазурата с поша, като започваме от основата, покриваме борда и цялата торта.
Заглаждаме с шпатула или широк кухненски нож, като изтегляме леко глазурата над горния ръб на тортата.
С върха на шпатулата, или лъжица, оформяме леко вдлъбнати линии в глазурата, като отново започваме от основата.
Декорираме с цветчетата от маслен крем и съхраняваме в хладилник, до самото разрязване.
Поднасяме с любима гореща или студена напитка - според ситуацията и сезона :)

Така и не се научих да режа съвършените парчета торта, но пък за вкуса гарантирам с две ръце ;) Пухкави сочни блатове, които не се нуждаят от допълнително сиропиране, с дъх на лимон, в комбинация със свежо и тонизиращо малиново кули с вкус на сбъдната мечта и фин като коприна крем, който буквално се топи в устата - очарователна финална нотка на изкусителната симфония от вкусове, аромати и усещания!!

6 comments:

  1. Страхотна е тортата ти, Ина, наистина е свежа, нежна и изящна!

    ReplyDelete
  2. Тортата изглежда превъзходно! Имам такова питане в тортата излиза че има 1020 г захар и 200 г бял шоколад, не е ли много сладка? Да няма грешка в грамажа?

    ReplyDelete
  3. Проверих грамажа, толкова е :))
    500-те г пудра захар в масления крем "гелпи" аритметиката, но пък може да се замени - например с ванилов пудинг, а шоколада да пропуснете и да измажете с бита, стабилизирана сметана - там пудрата захар е 1-2 лъжици :)

    ReplyDelete
  4. Здравейте, моге ли желатина да се замени с агар-агар и к-вото същото ли да е?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Да, обикновено го заменям със същото количество агар-агар, само е необходимо да покъкри 4-5 минути в течност, например с малините за кулито и с малко прясно мляко, ако решите да стабилизирате крема :)

      Delete

Blogging tips