AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, May 7, 2021

Френска селска торта с козунак / Honey Layer Cake with Sweet Easter Bread

 


По традиция след Великденските празници често се оказваме с повече козунак или панетоне от предвиденото. В желанието си да не лишим любимите си хора от празничните лакомства, се презапасяваме, а след това неволно ги неглижираме на изобилната празнична трапеза.

Като човек, който експериментира и обича импровизациите, и тази година реших да преобразя остатъците от десертите на трапезата. За целта си помогнах и с пазаруването, което благодарение на Гастроном, беше също толкова приятно, колкото и самото готвене след това! За тези от вас, които сега се запознават с този онлайн магазин - това е чудесно подредено и лесно за всички потребители виртуално пространство, което предлага възможност за онлайн пазаруване на разнообразни хранителни продукти и напитки.

Именно оттам и аз се сдобих с всичко необходимо, за да се развихря с кулинарни идеи, които се надявам да бъдат вдъхновяващи и за вас. 

Връщаме се на любимия, но позасъхнал козунак, който трябва да се превърне в нов, вкусен и интригуващ десерт, за който освен подходящи продукти, е нужна и доза креативност. Няма нищо по-лесно от това да комбинираме ароматния обреден хляб с изкусителни сосове, кремове, мусове или плодове, но трябва и изобретателност! Старият козунак, съчетан с набързо разбити яйца, мляко и захар, или пък сметана и крем сирене, за нула време може да се превърне в сочен карамелен сладкиш или бърза торта с маскарпоне и боровинки, чийзкейк в бурканче или екзотично тирамису в чаша със свежи плодове... За тези вкусни вълшебства обаче ще си говорим друг път. 

Моето предложение тази година е неустоима френска селска торта с козунак - перфектният десерт за цялото семейство. Лек и свеж Великденски прочит на вечната класика, който няма да остави никой на масата безразличен. 

Вече знаете откъде можете да намерите качествени продукти бързо и лесно, ето и всичко необходимо което ви трябва :)

Необходими продукти:

500 г Панетоне със стафиди и портокалови корички (или козунак)
400 г Цедено кисело мляко Маджаров
440 г Заквасена сметана Маджаров 20% (2 опаковки от 220 г)
200 мл Млечна сметана OLYMPUS (35%)
100 г Тръстикова захар KRINA (или кафява захар)
3 + 8 с.л. Натурален Мед ПЧЕЛИНЪ, разтопен
1 ампула Есенция ванилия Dr. Oetker
настърганата кора от 1 лимон
140 г Сурови орехи ELIT 

За декориране, по избор:
50 г бял шоколад
1 ч.л. Натурален Мед ПЧЕЛИНЪ, разтопен

Начин на приготвяне: 

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
На водня баня разтопяваме внимателно меда, без да го прегряваме.
Нарязваме панетонето на 8 блата с дебелина около 1.5 см всеки и оставяме капачето за декориране на тортата с трохи.
Подереждаме блатовете в плитка тава, застлана с хартия за печене, покриваме ги с хартия за печене и притискаме с втора плитка тава, за да останат равни.
Ако не успеем да съберем всички блатове в една тава, подреждаме останалите във втората тава, с хартия за печене отдолу и отгоре - и притискаме с трета :)
Печем 15-20 минути в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, изваждаме и оставяме да се охладят върху решетка.


В голяма купа разбиваме заквасената сметана, цеденото кисело мляко, тръстиковата захар, 3 с.л. от меда, ванилията и лимоновата кора, до постигане на гладък крем.
В отделна купа разбиваме млечната сметана до меки връхчета и добавяме на части към крема, като разбъркваме с шпатула отдолу нагоре, докато се смесят.
Поставяме първия блат в подходящ поднос, поръсваме с 1 с.л. мед, и около 1/9 част от крема, заравняваме и покриваме със следващия блат.


Повтаряме, като завършваме с последния блат, покрит с крем, като си оставяме една част от крема за измазване на тортата.


Стягаме с регулеруем ринг за торти или стреч фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилника да стяга.
Разтопяваме белия шоколад на водна баня, разстиламе с шпатула върху почистено опаковъчно фолио на балончета и оставяме в хладилника да стегне.
Смиламе орехите и "капачето" на панетонето в блендер или кухненски робот до едри трохи.
Освобождаваме тортата от ринга или фолиото, измазваме с останалия крем и покриваме щедро с орехови трохи.
Декорираме по избор с натрошени парчета бял шоколад, който от опаковъчното фолио придобива вид на пчелна пита, поръсен с капчици течен мед.
И имаме най-бързата, лесна и вкусна френска селска торта, от която всички са възхитени!!


Поднасяме с предпочитана топла или студена напитка :)


No comments:

Post a Comment

Blogging tips