AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, April 10, 2021

Козунак с карамел и бадеми / Sweet Easter Bread with Caramel and Almonds

 


Не е нов, от по-миналата година е, но след запитване конкретно за него, забелязах, че го нямам като самостоятелна рецепта, та реших да го отчета и него като дейност :D

Необходими продукти:

за 4 козунака по 500 г или 2 по 750 г

За тестото:
3 големи яйца + 1 жълтък, леко разбити
200 г захар
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл зехтин
1/2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. екстракт от ванилия
настърганата кора от 1 лимон
700-800 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
1 щипка сол
10 г суха мая, или 30 г (3/4 кубче) свежа
мазнина за оформяне

За плънката:
200 г сгущьонка или домашно приготвен карамел
200 г бадеми, нарязани на едро
100 г стафиди, по избор

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
3-5 с.л. перлена захар
3-5 с.л. шоколдов дропс
3-5 с.л. ситно нарязани бадеми

Начин на приготвяне:

В контенейра на хлебобекарната добавяме последователно продуктите - първо течните, след което половината от брашното, щипка сол и сухата мая.
Стартираме хлебопекарната на програма "Тесто" - моята е с продължителност 150 минути.
Изчакваме продуктите да се смесят започваме да добавяме втората половина от брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на тесто, което само се отделя от стените на контейнера и не се "маже" под бъркалките. 
Може да е необходимо малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от големината на яйцата или гъстотата на сметаната.
Ако тестото не е втасало достатъчно след приключване на програмата - необходимо е поне да удвои обема си - оставяме във включената хлебопекарна, докато втаса до желаното състояние, или изваждаме контейнера, покриваме със стреч фолио или  памучна кърпа и оставяме за 10-15 минути в предварително загрята до 40-50 С фурна с метална купичка вода на дъното.

Ако замесваме на ръка, стартираме първо в малка купа маята с 1-2 с.л. заквасена сметана, захар и брашно, а в голяма купа или тава добавяме първо сухите продукти, след това течните продукти и активираната маята - и месим поне 15-20 минути, след което оставяме тестото, покрито със стреч фолио или памучна кърпа, на топло, или в предварително загрята до 40С-50С фурна с метална купичка вода на дъното.

Загряваме предварително фурната до 40-50С.
Намасляваме избраните форми за печене, или покриваме с хартия за печене (аз ползвах еднократни хартиени форми).
Изсипваме втасалото вече тесто върху намаслен работен плот и разделяме на четири (или две) равни части, като всяка от тях разделяме на още три.
Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на правотгълна кора с размери около 30-15 см, намзаваме тънко с карамел, поръсваме с бадеми и стафиди (ако ползваме) и навиваме на руло, като прищипваме края на тестото към рулото, за да не се развива. 
Разтегляме леко всяко от рулата, като междувременно усукваме "на фитил" и сплитаме на плитка.
Прехвърляме във формата за козунак и оставяме за 30-40 минути (или докато поне удвои обема си) на топло или в предварително загрятата до 40С-50С и изключена фурна да втасва.
Загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме с перлена захар, шоколадов дропс и нарязани на ситно бадеми.
Печем на средна скара 35-40 минути при вертикални форми или 25-30 минути при хоризонтални - или докато забито в тестот дървено шишче излиза сухо, като след 15-20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегарят.  


No comments:

Post a Comment

Blogging tips