AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, October 5, 2015

Карамелено-шоколадова торта Черно кадифе / Caramel Chocolate Black Velvet Cake



За рождения ден на баща ми :) да ни е жив и здрав и още мнооого години да похапваме заедно торта за рождения му ден!!!

Една неистово вкусна и драматично нефотогенична торта, забъркана (и снимана) още вчера - с много шоколад, маскарпоне крем (който успя да ми скъса нервите до полуда), фантастичен карамелен сос, френски макарони и много любов <3 <3 <3

Заимствах идеята от halfbakedharvest.com, но заложих на крем маскарпоне с карамел и шоколад - и вместо да си направя тортата, както първоначално си мислех, "гола" - с кремче между блатовете, полята с шоколадово ганашче и чак тогава декорацийките - нещо се отвях и я изпонамазх с крем отвсякъде, та да си скъсам нервите на макс... То не беше разтичане, то не беше свличане, то не беше разпадане :) всички, капризи, които една торта може да прояви, моята ги покри, че и отгоре!! Ама, нейсе...
Но пък карамеленият сос е категорично най-вкусният и точен като консистенция, който някога съм приготвяла!!

Необходими продукти:

За блатовете:
280 г брашно
280 г захар
140 г какао на прах
2 1/4 ч.л. сода бикарбонат
2 1/4 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3 яйца
200 мл затоплено пълномаслено прясно мляко, пресечено с 1 с.л. бял оцет
50 г кисело мляко
180 мл олио
1 1/2 с.л. чист екстракт от ванилия (или 3-4 прахчета)
200 мл силно кафе, охладено

За карамела:
200 г захар
100 г масло, на кубчета
150 мл млечна сметана
2-3 капки есенция карамел, по избор
2 с.л. бърбън, по избор
щипка сол

За крема:
500 г маскарпоне
100 мл от карамления сос по-горе
180 г шоколад за топене (аз ползвах с вкус на карамел)
20 г масло
400 мл млечна сметана, разбита с 2-3 с.л. пудра захар
2-3 капки есенция карамел, по избор

За шоколадовия ганаш:
70 г шоколад за топене (аз ползвах с вкус на карамел)
30 г Кулинарен шоколад 60% Гайо от farmhopping.com, нарязан на ситно
60 мл млечна сметана
1-2 капки есенция карамел, по избор (или предпочитан ликьор)

За декориране:
12 френски макарони, домашни или купени (моите са по рецептата на Ирина, само сведох какаото до 1 ч.л. за сметка на пудрата захар)
50 г настърхан  Кулинарен шоколад 60% Гайо
3-4 с.л. карамелен сос


Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на 3 форми за печене 22 см с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме стените и хартията (или печем блатовете един по един - последователно).
пресяваме заедно брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта, добавяме захарта - смесваме и оставяме настрани.
В голяма купа разбиваме - на ръка или с миксер на ниска степен, яйцата, пресеченото прясно мляко, киселото мляко, олиото и ванилията, докато се смесят напълно.
Добавяме сухите съставки и разбъркваме до гладка смес.
Добавяме кафето и разбъркваме, докато се усвои от сместа.
Разделяме на 3 равни части и печем всеки от блатовете в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 20-25 минути.
изваждаме от фурната и оставяме около 5 минути да се поохладят върху решетка, прокарваме остър нож покрай стената на формата и блата и обръщаме върху 3 равни покрити с хартия за печене подноса (или тортени чинии) и оставяме да се охладят напълно преди да сглобим тортата.

На карамела:
Междувременно приготвяме карамеления сос като карамелизираме в подходящсух  съд захарта до наситено кехлибаренкарамел.
Остраняваме от огъня и добавяме постепенно маслото, като разбъркваме непрекъснато.
Добавяме на струйка сметаната и разбъркваме, докато се усвои от карамела.
Връщаме на котлона и бъркаме, докато сосът се посгъсти - около 3 до 5 минути.
Остраняваме, добавяме карамелената есенция, бърбъна (ако използваме) и щипката сол, разбъркваме и оставяме да се охлади.

На крема:
На водна баня разтопяваме шоколада с маслото, рабъркваме до хомогенна смес и оставяме да се охлади.
Разбиваме маскарпонето, охладения карамелен сос, охладения разтопен шоколад и карамеленета есенция до гладка смес.
Разбиваме с миксер на висока скорост сметаната и пудрата захар до меки върхове и постепенно добавяме към маскарпонето с карамела и шоколада, като разбъркваме с шпатула или дървена лъжица, от долу нагоре, докато получим пукав крем.

Сглобяване на тортата:
В поднос или тортена чиния поставяме първия блат, с главата надолу и покриваме с около 1/4 от крема.
Похлупваме със следващия блат и отново нанасяме крем.
Завършваме с последния блат, с дъното нагоре, покриваме равномерно с крем цялата торта, като си оставим част от крема за декориране на тортата и отгоре и оставяме в хладилника да стегне за поне 1 час.

Горещо препоръчвам, ако тортата се измазва цялостно с въпросния крем, първо да се стегне в рин и да престо така поне няколко часа, преди да се измаже цялостно - след което да се остави в хладилника за поне още няколко часа - да стегне... А още по-горещо препоръчвам кремът да се разпредели между блатовете и за декорация, вместо да се измазва тортата с него, за да си спестите драмата пшо разтичането и деформирането!!! :)

В подходящ съд кипваме сметанат, добавяме двата вида шоколад и разбъркваме от центъра навън до получаването на гладка смес.
Добавяме есенцията карамел и оставяме ганаша да се охлади - трябва да се разлива, но да не е твърде топъл, за да не стопи крема.
Оставяме тортата отново в хладилника да стегне ганаша.
С пош и накрайник 12 (на Wilton) декорираме тортата със заделения крем.
Добре е даоставим тортата да отлежи за през нощта или поне зе 3-4 часа.
Преди сервиране, доукрасяваме с френски макарони и поръсваме с останалия карамелен сос и шоколадови стърготини.



П. П. Тази сутрин тортата вече се държеше далеч по-добронамерено пред камера - в смисъл, не се разпадаше в движение, поне ;)

11 comments:

  1. Голямо изкушение! Да ви е жив и здрав!

    ReplyDelete
  2. Тази торта, макар да ти е скъсала нервите - изглежда разкошно! И честно казано, прияждат ми се торти, които изглеждат като наистина правени от човешка ръка, не с цялото си съвършенство и да са изпипани до детайл. Съвършените също ги харесвам, но на тях гледам по друг начин. Като произведения на изкуството, които да не докосна. А на тази красавица горе гледам по начин, който ми идва да забода виличката в монитора :)
    Дефектът за мен се е превърнал в ефект.

    ReplyDelete
  3. Поздравления за рожденика! А тортата е..... нямам думи! <3
    Поздрави :)

    ReplyDelete
  4. Мина, да е жив и здрав баща ти!
    Неволите с тортата ми припомнят, преди 2 години, като правих на мама за юбилея...направо си отрових предпразничното настроение - едно след друго валяха несгоди - с крем, с блат, с украса...май, влагайки толкова любов и старание предизвикваме неудачите. Но пък тортата ти изглежда безумно вкусна, което е по-важна, а несъвършения вид дори е чаровен!

    ReplyDelete
  5. Ако това са нефотогенични снимки, представям си как изглежда тортата в действителност! Прекрасна е на вид, а и на вкус със сигурност при тези съставки :) Да е жив и здрав рожденика, Мина! Много усмивки и приятно настроение при всяка следваща торта - приготвена с по-малко несгоди, но пък така чудно вкусна!
    Поздрави, Мина! Приятна вечер!

    ReplyDelete
  6. Тортата си е прекрасна! И колко желание и търпение само си вложила, а обичта - тя е доказана. :) Мина, да ти е жив и здрав татко, винаги да се подслаждате така семейно. :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  7. Ах,колко ми е познато това разтичане под ганаша и то за тортата на милото за по-предния му РД.Ей така и аз я измазах с крема и постоя в хладилника да стегне,но не много дълго,нямаше време и като започнах да заливам с ганаша и гледай каква лава потече и се свлече в подноса.Добре,че поне малко се беше охладил крема и като започнах да връщам всичко нагоре с опакото на лъжица и шоколадът взе да стяга.И в крайна сметка стана мазало голямо,но пък тортата бе много вкусна,обра овациите на гостите.Та,все за поводи ще ни се случат такива перипетии да им се не знае,ама здраве да е и по карамел и масло да му върви на рожденика,здрав да е и честит,и и още дълго,дълго напред да си похапвате и празнувате заедно,скъпа!С макароните и розите се е получило перфектно и много ефектно!А в разрез е...достойна за сънища!Много целувки от мен за всички у дома!

    ReplyDelete
  8. Здравейте и адмирации за прекрасната торта. Мисля да пробвам да я направя и бих искала да Ви попитам точно 69 мл млечна сметана ли е количеството за шоколадовия ганаш? Благодаря!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 60 мл е сметаната, съжалявам - неволна печатна грешка при набирането на рецептата... Ще се радвам да споделите дали ви е харесала тортата :)

      Delete
    2. Благодаря Ви! Очаквайте тази седмица мнението на цялото ми сладколюбиво семейство! :)

      Delete
    3. Надявам се да се харса, колкото и на нас :)
      Ше чакам да споделите и весел празник!!

      Delete

Blogging tips