Още щом прочетох коментара на Гери за сладкото от вишни на мама, ми беше ясно, че на този чийзкейк няма да му се размине... И добре че не му се размина! Пристрастяващо вкусен е :)
Необходими продукти:
За основата:
200 г бисквити с масло (или чаени)
80-100 г разтопено масло
За пълнежа:
400 г крем сирене (ползвала съм крем сиренето на Лидл - Класик, от 200 г)
400 г заквасена сметана (на Данон)
200 г захар, или на вкус
1 с.л. чист екстракт от ванилия
2-3 с.л. прясно изцеден сок от лимон
20 г желатин на прах (2 пакетчета), или около 4 ч.л. агар-агар (ако предпочитате растителен желиращ агент)
60-80 мл студена вода
400 г млечна сметана (Pilos на Лидл)
За гарниране:
300-350 г домашно сладко от вишни
Начин на приготвяне:
Покриваме дъното на 22 см форма за торта с подвижен борд с хартия за печене.
Смиламе в блендер бисквитите до ситни трохи, добавяме разтопеното масло и размесваме до получаването на хомогенна маса.
Изсипваме в приготвената форма, притискаме (ползвам дъното на дозиращата лъжица от кафе машината) до оформянето на плътен блат, покриваме с фолио и оставяме във фризера да стегне, докато приготвим пълнежа.
Накисваме в студената вода желатина за 5-10 минути.
Разбиваме в купа с миксер на ниска степен крем сиренето, заквасената сметана, захарта, ванилията и лимоновия сок до гладък крем.
Разтваряме желатина на водна баня и добавяме на тъъъничка струйка към чийз крема, като не преставаме да разбиваме с миксера.
В отделна купа разбиваме с миксера на висока скорост сметаната до меки върхове и добавяме постепенно към чийз крема.
Изсипваме готовия крем върху охладената подложка, покриваме с фолио и оставяме за поне 2 часа в хладилника (или 30-40 минути във фризера) да стегне.
На водна баня леко загряваме сладкото от вишни, за да се отпусне, ако е необходимо - охлаждаме до стана температура, нанасяме равномерно върху стегналия чийзкейк и връщаме обратно в хладилника за около час (или около 20 минути във фризера), за да стегне и сладкото от вишни.
Преди да освободим готовия чийзкейк от формата, прекарваме остър нож между кейка и стената на формата и освобождаваме от ринга.
Прехвърляме в подходящ поднос или тортена чиния и съхраняваме в хладилника.
Поднасяме охладен.
Невероятно фин и пухкав като текстура, лек на вкус - с освежаващо киселееща нотка от вишните - и неустоимо вкусен!!!
Вкъщи категорично беше обявен за "Перфектния чийзкейк!" от главния дегустатор, който като човек, недолюбващ смесването на вкусове, дори не е запален фен на чийзовете във всевъзможните им форми ;)
Леле, ами аз като един не запален, ами изгорял вече техен фен... Какво да правя сега?!
ReplyDeleteНаправо си глътнах езика... Мина, вълшебен е!
И на мен ми се върти идея за такъв без печене, ама ще гледам да изтърпя още няколко дни, че да му се порадваме повече хора. Прекрасен е твоят, наистина се е получил перфектно!
Да ви е много сладко вкъщи! Аз и със снимки се нахраних, голяма красота. :)
Усмихнат и спорен ден, Мина! :)
Гери, абсолютно виновна си за направата и унищожаването на този чийзкейк, мила :), откакто ми подхвърли идеята - все търсех да открадна малко време и да приготвя нещо чийзкейкесто със сладко от вишни... Но съм ти и адски благодарна, че голяма вкусотия излезе!!
DeleteНа вид е далече от приличен даже, че го правих по бързата процедура (във фризера) и снимах набегом, но виж на вкус се получи абсолютно прекрасен - поне според нас.
Прекрасна нова седмица ти желая!! :)
Мина, нямам никава заслуга, изцяло си е твое творение този красавец. ;)
DeleteБраво, наистина! :)
А, имаш, Гери :), имаш!!! Посмъртно нямаше да се сетя да мацна това сладко върху чийз, ако не беше споменала, но идеята ти така ми допадна, че мира не ми даде, докато не я реализирах :))
DeleteАбсолютно съм съгласна, Мина. Това е един перфектен чийзкейк! Много, много примамливо изглежда. Браво!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Йоли!! На вид, да си го каем честно си е направо неугледен :), но на вкус е наистина, ако не съвършен, то съвсем близо до съвършенството :)
DeleteУсмихната седмица от мен!!
Страхотен е, Мина! Изглежда толкова изкушаващо... Снимките също са перфектни!
ReplyDeleteПоздрави и успешна седмица!
Светлана, благодаря сърдечно :)
DeleteПоздрави и от мен и прекрасна седмица!!
Много е очарователен, Мина! Самото съвършенство!
ReplyDeleteПоздрави!
Габи, благодаря!! На вкус поне (за вид и през ум не ми минава) наистина е близо до абсолютното съвършенство - според експертите вкъщи, де ;)
DeleteПоздрави и от мен!!
Гарантирано перфектен е,Мина!Точно в същия състав бе и моя,скоро ще го покажа,но аз сложих само 1 пакетче желатин и бе повече кремест и не така стабилен.Твоят е перфектен не само на вкус,но и на визия-невероятен и умопомрачителен на квадрат!Пък щом е и с онова божествено сладко на мама Дими,спор няма-това е чийз за милиони!
ReplyDeleteГоляма прегръдка от мен за всички у дома,а аз отивам да скролна снимките още веднъж-заслужават го!
Благодаря ти, Роси!! И едва ли е случаен изборът на състав на чийзовете ни - нали знаеш - "великите умове мислят еднакво" ;)
DeleteАз съм си взела и агар-агар да го пробвам вместо желатина, но нещо пак бързах и се отвях, и забравих, и остана за следващия път, та пробвам ли го, непременно ще споделя... Но сладкото на мама наистина перфектно му "лепна" :)
Поздрави, прегръдки и целувки и от нас, мила и спорна и усмихната седмица ви желая!!!
Перфектен е отвсякъде- визия, вкус- много ми харесва, Мина! Обожавам сладко от вишни!
ReplyDeleteХубава нова седмица и много усмивки!
Благодаря, бети!!! И у нас сладкото от вишни е супер любимо :)
Deleteпрекраснанова седмица и на теб!!!
И аз го правя така чийзкейка и е абсолютен фаворит. Понякога запичам блата за повече хрупкавост. С това сладко обаче е неустоим!
ReplyDeleteАз май само на печени чийзое запичам блатовете, но идеята за повече хрупкавост много ми допада и вероятно следващия път ще се възползвам от идеята :) А сладкото наистина страхотно прилегна на рецептата...
DeleteПоздрави и прекрасен ден от мен!!
Здравейте ,може ли да посочите каква марка крем сирене и заквасена сметана сте използвали,Благодаря
ReplyDeleteГотово :), добавих го като пояснение към рецептата, че не открих читави снимки.
DeleteКрем сирене напоследък ползвам Класик на Лидл от 200 г, млечна сметана - Pilos на Лидл, а заквасена сметана ползвам обикновено на Данон...
Рецептата е супер,но защо желатина ми стана на бучки?Благодаря!
ReplyDeleteВероятно сместа с крем сиренето и заквасената сметана е била по-студена и желатинът е станал на бучки от прекомерната разлика в температурата...
DeleteСиренето и сметаната извадих от хладилника,а желатина разтворих на водна баня.Как трябва да го направя,бихте ли ми обяснили,тъй като за пръв път работя с желатин!Иначе се получи страхотно и така го харесаха децата,а това е най-важно в моя случай. :)
ReplyDeleteВероятно трябва да го добавя към описанието на рецептата - благодаря ви, че ми обърнахте внимание! :)
DeleteТа без да съм професионалист и без претенции за експертно мнение - ако продуктите са на стайна температура или охладите до стайна температура разтопения вече желатин, преди да го добавите към сместа - не би трябвало да възниква проблема с бучиците.
Радвам се, че децата са го харесали!! - те са най-експертното жури :)
А без желатин дали ще се получи?
ReplyDeleteСпоред мен и на външен вид се е получил идеален! Обожавам чийзкейк, рецептата е отлична.
ReplyDeleteБлагодаря :), много бърза и лесна е реептата...
DeleteИзпробвах рецептата! Невероятен стана. Само да вмъкна, че следващия път ще сложа 400гр бисквити, т.к. домочадието обича по-дебел блат. Адмирации за рецептата! :)
ReplyDeleteБлагодаря, Ели!! И едно от най-хубавото на домашно приготвените сладкиши е :) че можем да си ги модифицираме на воля, както на нас ни харесва - сигурна съм, че и с повечко бисквити ще е чуден!!
DeleteПоздрави :)
Здравейте! Искам да ви попитам, възможна ли е замяна на желатина с агар-агар и какво трябва да е неговото количество, ако може да се използва? Благодаря!
ReplyDeleteЗдравейте, спокойно можете да замените желатина с агар-агар, като за 250 мл/г продукт използвате 1 ч.л. агар-агар на прах (или малко повече за цитрусови смеси), приготвен според инструкциите на опаковката, или като го накиснете във вода (плодов сок) и след това обаче оставите да къкри 5 минути, като разбърквате до пълното му разтваряне и сместа, към която го добавяте не бива да е студена :)
DeleteПоздрави!!
А защо се слага хартия за печене на дъното на формата?
ReplyDeleteАз слаган хартия за печене, че ми е по-лесно да го прехвърля в тортена чиния и за да не си наранявам дъното на формата, ако режа директно :)
DeleteЗдравейте!
ReplyDeleteИскам да изкажа искрената си радост и силна гордост от себе си! Аз, жената с две леви ръце, за която кухнята е онази страшна стая в нас, се реших да опитам да сготвя чийзкейка (не за друго, ами защото Лидъл е под прозореца ми, а в нас прелива от сладко от баба) и резултатът е - "Мила, ще направиш ли още един?" :))))))
Искам да питам как разтваряме желатина точно ако може да кажете
ReplyDeleteНакисваме в студената вода желатина за 5-10 минути и разтопяваме на водна баня, докато сместа стане бистра и прозрачна, като внимаваме да не завира...
DeleteСметаната трябва да е сладкарска нали?
ReplyDeleteАз полвам млечна сметана (на Лидл) - и за разбиване, и за готвене :)
DeleteБлагодаря много за рецептата! Получи се уникално вкусен чийзкейк!
ReplyDeleteАз благодаря за доверието!! :)
DeleteЗдравейте!
ReplyDeleteКрем сиренето 2х200 ли е или 1 опаковка от 200г?
Здравейте,
Delete400 грама е - 2 опаковки по 200 грама.
Здравейте!
ReplyDeleteМоже ли мнение, дали сместа е подходяща за гарниране с бял и млечен шоколад вместо сладко? Просто защото сезона на тези плодчета мина, а не ми се иска да купувам готово.
Здравейте, споконо можете да гарнирате с шоколад - бял, мнечен, натурален, миксиран - както и с карамел, карамелизирани или фламбирани сезонни плодове (ябълки, круши, портокали, ананас...) или каквото ви се намира домашно сладко :)
DeleteНаправих го вчера <3 невероятен стана. Учудващо тъй като всичко разбърквах на ръка /така е при липса на миксер/. С рожденика изядохме едно парченце, всичко останало беше пратено на работа за почерпка. И трохичка не е останала.
ReplyDeleteАз бих променила малко някой неща следващия път за да не е толкова сладък. Иначе беше божествен. Благодаря за рецептата <3 Успях да зарадвам любимия човек.
Чудесен е!
ReplyDeleteЗдравейте, може ли крем сиренето да се смени с маскарпоне?
ReplyDeleteМоже :) с маскарпоне, с рикота, с извара - или каквото меко сирене Ви харесва или Ви се намира...
DeleteНевероятен сладкиш! Поздравления!!!
ReplyDeleteСтрахотен сладкиш! Сладко-киселия вкус е прекрасен!
ReplyDeleteБлагодаря за рецептата! Вчера го направих и се получи страхотно! Даже си похапвах от крема по време на приготвянето му, много вкусен беше. Единствено замених ваниловия екстракт с две от познатите "прахчета".
ReplyDeleteЕдинственият проблем беше, че основата, при разрязване се разпадна на малки трохи. Недостатъчно масло ли съм сложила?
Предполагам маслото е "дошло" малко за бисквитките или не се е разнесло равномерно и не ги е споило...
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteМомичета, а ако не се стегне крема след фризера :-(
ReplyDeleteВероятно нещо се е смахнал желатинът и вариантите не са особено много, за съжаление - или замразявате и поднасяте като сладоледена торта или смело дегустирате с лъжицата, а ако е за гости - приготвяте нов :(
DeleteДали ще се получи ако го залея с карамелизирано мляко ,или е прекалено гъсто ?! Благодаря!
ReplyDeleteАко имате предвид "дулсе де лече" мисля, че ще се получи прекрасно!! :)
DeleteЗдравейте,каква е тази млечна сметана? Трима служителя в лидъл не са чували и ми казаха,че е готварска сметана.
ReplyDeleteЗдравейте,
Deleteкато се прибера от работа ще я снимам и ще кача снимка в публикацията, но засега качвам снимка от нета...
Здравей те да попитам защо не можах да отделя бисквитките тоест блата от тавата много съм натиснала ли или маслото нещо е проблем
ReplyDeleteМожете да опитате да оставите за 5-6 минути чийзкейка на стайна температура, преди да разрежете и сервирате - да се поотпусне маслото в блата и да се отделя по-лесно от съда, в който е. Или да увеличите леко количеството на маслото в блата :)
DeleteПоздрави!!
Забърках го и в момента стяга,заедно с блата, за пръв път правя чийзкейк без печене. Доста бързо стана, надявам се и на вкус да се е получило! 💖Благодаря за идеята!
ReplyDeleteI am really happy to find this information.A good website with interesting
ReplyDeletecontent,this is what I need Thank you for maintaining this site
https://www.facebook.com/1115550610/posts/10224018601228931/
ReplyDeleteПривет, Мина!!! Обичам тези рецепта! Пробвах няколко пъти с различни пропорции и всички единодушно решихме, че с 600 гр. Крема сирене е нашият Чийзкейк. Правя го без захар, еритритол 5 с. Л. Разделям на две и към едната смес добавям домашно желе от малини, добавя свежест и аромат. Отново благодаря!
Яна, не успявам да отворя линка и да се насладя виртуално на чийзкейка ти, но звучи мноооого апетитно и искрено се радвам, че сте открили вариант, който най ви допада на вкус - магията на кулинарията в действие!! И аз благодаря, че сподели :)
DeleteЧийзкейка е перфектен браво!
ReplyDeleteThis information is very helpful, Thank You for sharing such valuable information with us.Read more
ReplyDeletewhats up, 토토위젯
ReplyDeletei absolutely thanks for the valuable data in this great problem and stay up for greater notable posts. Thanks a lot for gaexplorer, it’s had been given some overlapping troubles. I absolutely desired to provide you a short heads up! Apart from that, extraordinary net website! 먹튀검역소
ReplyDelete