AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, June 18, 2024

Свински джолан в гювеч със зеленчуци / Pork Shank in a Clay Pot

Вечна класика, за по-дъждовните и прохладни дни, дори и през лятото :)

Необходими продукти:

1 свински джолан
1 глава лук
2 големи моркова
4-6 по-големи картофа
1 зелена чушка
1-2 домата
1 глава чесън, разрязана напречно на две
200 г зелен боб, може и замразен
200 г грах, може и замразен
1-2 стръка свеж розмарин
2-3 стръка свежа мащерка
2-3 стръка свеж магданоз
1 дафинов лист
2-3 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1/2 ч.л. сладък червен пипер, или на вкус
100 мл бяло вино
400 мл пилешки бульон, или вода
2-3 с.л. зехтин


Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и нарязваме картофите и зеленчуците на едро и подреждаме морковите на дъното на гювеча.
Измиваме и подсушаваме джолана, обтриваме със сол, черен и червен пипер и поставяме върху морковите по средата на гювеча.
Аранжираме наоколо останлалите зеленчуци и поръсваме стръкчетата свежи и сухите подправки.
Добавяме отстрани виното и бульона и поръсваме със зехтина.
Похлупваме гювеча и поставяме в студена фурна на долна скара.
Печем за 30 минути на 200С, след което превключваме на 180 и печем още 2 часа, като последните 15-20 минути отстраняваме капака, за да добие ястието апетитен загар.
Отстраняваме стръкчетата подправки, зърната бахар и пипер и дафиновия лист, преди да сервираме.
По избор, поръсваме със ситно нарязън магданоз.


Месото се отделя само от костите, поело вкуса и аромата на виното, подправките и зеленчуците...
А зеленчуците??! Зеленчуците се топят в устата, буквално!
Абе, всичко приготвено в гювеч е по-вкусно ;)


No comments:

Post a Comment

Blogging tips