AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, April 16, 2018

Бърз чийзкейк Тирамису с козунак и без печене / No Bake Tiramisu Cheesecake with Sweet Easter Bread



Ако все още ни се намират поизостанали от Великден козунаци, или сме си напекли нови и се чудим как да ги инкорпорираме в нещо ново, по-различно и вкусно за семейството, вариантът за бърз чийзкейк тирамису няма да ни подведе :)


Необходими продукти:

750 г козунак, или колкото ни се намира
500 г маскарпоне
2-3  с.л. течен мед, или на вкус (или кафява захар)
1 с.л. емулсия кафе, или 1 ч.л. нес кафе
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
3-4 капки концентрирана есенция каула кафе, или 1-2 с.л. ликьор кафе (или алкохол по избор)
5 г желатин + 30 мл студена вода, или агар-агар
400 мл млечна сметана
2 с.л. фина пудра захар, или на вкус
100 + 100 мл силно кафе
20-50 г тъмен шоколад, за поръсване
1-2 с.л. какао, за поръсване


Начин на приготвяне:

Нарязваме козунака на тънки филийки с дебелина около 0.5 - 1 см.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Разбиваме маскарпонето с меда и есенциите (или нескафето, разтворено в 1-2 с.л. топла вода).


В отделна купа разбиваме сметаната с пудрата захар до меки втъхчета.
Приготвяме кафето, като отделяме 100 мл за сиропиране на козунака, а към останалите 100 мл добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Ако ползваме агар-агар, прибавяме директно към 100-те мл кафе и оставяме да покъкри за няколко минути на слаб огън.


Оставяме кафето с желатина да се охлади за кратко, и добавяме на тънка струйка към маскарпонето, каро разбъркваме непрекъснато.
Добавяме разбитата до меки връхчета млечна сметана и разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното ѝ усвояване.


Фиксирмае ринг за торти с размер 20-22 см върху поднос или тортена чиния.
Подравняваме, ако е необходимо< козуначените филийки и напръскваме с останалите 100 мл кафе, с помощта на  сладкарска четка или лъжичка и подреждаме плътно една до друга по борда на ринга.


Покриваме дъното на формата плътно с филийки козунак и отново поръсваме с кафе.
Изсипваме около 1/3 от крема, заравняваме, подреждаме нов ред филийки и сиропираме с кафе.
По избор поръсваме с настърган шоколад и какао на прах през цедка - аз забравих ;)


Изсипваме останалия крем, заравняваме, покриваме ринга със свежо фолио и оставяме поне за 4-6 часа в хладилника да стяга, или най-добре за през нощта.
Ако козунакът ни е повече, подреждаме и втори ред, като разделяме крема поравно между слоевете.


Освобождаваме охладения чийзкейк от ринга, пореъсваме с настърган шоколад и какао на прах през цедка и декорираме с шоколадови яйчица, бонбони, ядки или трохи от козунак...


Поднасяме с горещо кафе или любима напитка :)


Бърз, лесен, свеж и изкусителен десерт, който можем да си приготвяме целогодишно - с козунак, с кекс или дори с бишкоти ;)
...и резултатът винаги ще е УАУ!!


1 comment:

  1. Красиви снимки и вкусен десерт, Мина!

    ReplyDelete

Blogging tips