AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, March 17, 2018

Шоколадови мъфини с тиквички и Бейлис Ганаш / Chocolate Zucchini Cupcakes with Baileys Ganache


Да почетем деня на Св. Патрик с нещо зелено, ирландско и вкусно ;)
... или иначе казано - най-пухкавите двойно шоколадови мъфини с тиквички (да има все пак нещо зелено!) и Бейлис ганаш!!

Необходими продукти:

За мъфините:
180 г брашно (може и 50 на 50 пълнозърнесто и бяло)
60 г какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
2 яйца
200 г кристална захар (може и кафява)
100 мл прясно мляко
50 мл захтин (или олио)
2 - 3 с.л. Бейлис
1 с.л. чист екстракт ванилия (или 3-4 капки концентрирана есенция ванилия)
200 г настъргана тиквичка
80 -100 г млечен шоколадов дропс за печене

форма за 12 бр мъфини
хартиени форми за мъфини, по желание
пош и накрайник #4B (на Wilton)

За Бейлис ганаша:
200 г млечен шоколад за топене
100 мл млечна сметана
2-3 с.л. Бейлис



Начин на приготвяне:

На мъфините:
Загряваме предварително фурната на 180С.
Смесваме в купа брашното, какото, бакпулвера, содата и солта.
В отделна купа разбиваме яйцата, захарта, прясното мляко, зехтина, ванилията и Бейлиса.
Добавяме сухите съставки и разбъркваме с шпатула.
Прибавяме настърганата тиквичка и шоколадовия дропс и отново разбъркваме.
Поставяме хартиените формички във формата за мъфини или намасляваме формата, ако не ползваме хартийки :)
С лъжица за сладолед разпределяме тестото, като пълним не повече от 2/3 капсулките.
Печем в предварително загрята до 180С фурна за 20-25 минути (забодена в ценъта на мъфинката клечка (или дървено шишче) тябва да излиза суха.
Изваждаме мъфините от формата и оставяме върху решетка да изстиват


На  ганаша:
Начупваме шоколада в термоустойчива купа на дребно и добавяме към него Бейлиса
В малък съд кипваме сметаната и изсипваме върху натрошения шоколад.
Разбъркваме с шпатула до гладък крем (ако случайно шоколадът не успее да се разтопи напълно, можем за кратко да го доразтопим на водна или парна баня) и оставяме на стайна температура да се охлади напълно и леко да стегне, но да е подходящ за шприцоване - с консистенция като на плътен маслен крем :)
Можем да приготвим ганаша от предната вечер или да пъхнем , докато стегне, в хладилника, покрит със свежо фолио.
Прехвърляме шоколадовия ганаш в поша, предварително окомплектован с накрайника и декорираме охладените мъфини.
Поднасяме с ирландско кафе ... или чаша Беилис ;)


... to Celebrate All Things Irish!!  :)


1 comment:

Blogging tips