AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, March 5, 2018

Ръжен хляб с квас / No Knead Sourdough Rye Bread


След нвколкократни неуспешни опита да си отгледаме у нас домашен квас от нахут, се предаохме с мама и решихме да пробваме с био квас от ръжено брашно на Зоя - за отскок :)
Поверих отглеждането му на мама, че на мен търпението за тоя тип начинания не е сред най-силните ми качества, както неведнъж съм споменавала...
Доверих се изцяло на нея и за избора на рецепта, която тя "не помни откъде" си харесала и уж записала - и която аз не прочетох дори и по диагонал.
Оказа се, разбира се, че поне две от стъпките за приготвянето на въпросното ръжено хлебче сме пропуснали или тотално объркали, но то пък въпреки това взе, че се получи - и то удивително добре и вкусно ;)
Но следващия път съм си обещала да го приготвя стриктно по рецептата на Ванчето, която впоследствие си спомних, че много си бях харесала!!
И квас съм решила да си отгледаме пак по нейната рецепта :)


Необходими продукти:

300 г пълнозърнесто ръжено брашно
200 + 100 г бяло брашно
300 мл затоплена вода
200 мл ръжен квас
1/2 с.л. захар
1/2 с.л. сол


Начин на приготвяне:
На ръжения квас:
В подходящ стъклен съд (буркан) смесеваме съдържанието на пакета био квас от ръжено брашно на Зоя с топла вода до получаване на гъста каша.
Разбъркваме с дървена лъжица, покриваме със свежо фолио или капак и оставяме на топло.
На следващия ден подхранваме кваса с малко пълнозърнесто ръжено брашно и топла вода. Повтаряме процедурата, докато не забележим, че квасът е станал активен - т.е.набъбва и образува мехурчета - при нас това се случи на 4 ден.
И вече е готов за употреба.
Всеки път след като вземем от ръжения квас, подхранваме с около 3 с.л. пълнозърнесто ръжено брашно и топла вода - до получаване на гъста каша - и така поддържаме квасът активен.
Ако не ползваме кваса, можем да го приспим в хладилника за доста дълго време.
за да го активираме отново, изваждаме 24 часа преди употреба и подхранваме наново с пълнозърнесто ръжено брашни и топла вода, до получаване на позната вече консистенция (гъста каша).


На хляба:
Разтваряме квасът в купа с топлата вода и захарта.
Пресяваме бялото брашно и солта, добавяме пълнозърнестото ръжено брашно и разбъркваме добре с лъжица - да се смесят.
Добавяме квасът към пресятот брашно и замесваме меко тесто.


Прехвърляме в набрашнена купа, покриваме с памучна кърпа и оставяме 10-12 ч (или за през нощтта) да втасва.
Прехвърляме втасалото тесто върху набрашнена кърпа или хартия за печене и оформяме хлебчето в желаната форма.
Завиваме с кърпата и оставяме на топло да втаса, докато удвои обема си - ние тоя момент  неволно го пропуснахме :)
Загряваме фурната до 200С.


Прехвърляме хлебчето в дълбок съд, покрит с хартия за печенеи с остър нож офомяме плитки нарези - на спирала, или по избор.
Печем в предваритевлно загрята до 200С фурна за 15 минути, след което редуцираме температурата на 150С и печем още 30 минути.
Изваждаме готовия хляб, завиваме в памучна кътпа и оставяме върху решетка да отпочине.


И си имаме домашно приготвен, здравословен и невероятно вкусен ръжен хляб :)
А следващия път ше му добавим и семена ;)


No comments:

Post a Comment

Blogging tips