КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, October 30, 2016

Бисквитена торта Капучино и шоколад / Cappuccino Chocolate Biscuit Layer Cake



Най-вкусната бисквитена торта EVER!! :)

За имения ден на мама :)  отпреди няколко дни - с радост да си носи името!!

Необходими продукти:

1 опаковка (450 г) френски бисквити с масло Petit Beurre
200 мл силно кафе, студено
100 г +1 с.л. меко масло
240 г пудра захар, пресята
500 г маскарпоне
2 ч.л. чист екстракт от ванилия
2-3 капки есенция каула кафе + 1 ч.л. пекарска емулсия кафе (или 1 с.л. нес кафе на прах, разтворено в 1 ч.л. студена вода)
100 г  тъмен шоколад за топене (или предпочитан шоколад)
400 мл млечна сметана

За глазурата:
100 г + 50 г тъмен шоколад за топене (или предпочитан шоколад)
60 мл млечна сметана
1 с. л. какао, за поръсване
перлички, за декориране


Начин на приготвяне:

Разбиваме маслото с пудрата захар, ванилията и есенциите (или нескаето) до пухкав крем.
Добавяме на части маскарпонето, като не преставаме да разбиваме - до получаването на гладък крем и разделяме на 2 равни части.
На водна баня разтопяваме 100 г шоколад и оставяме да се охлади, но да не стяга.
Добавяме малко по-малко от половината маскарпоне крем към шоколада на чати и разбъркваме до гладък крем.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета и разделяме на 2.
Добавяме едната част разбита сметана постепенно към останалия маскарпоне крем, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, до пълното им смесване.
Втората част сметана добавяме постепенно към шоколадовия крем и отново разбъркваме с шпатула от долу нагоре, до пълното им смесване и разделяме на 3 равни части
Фиксираме на 20 см регулеруем ринг за торти върху подложка за торта, поднос или тортена чиния и покриваме стените с ацетатна лента (или хартия за печене), за по-лесно освобождаване на тортата.
Поради липса на време за отлежаване, предпочетох бисквитите млени в блендер, но цели определно биха стояли по-добре на тортата...
Та, смиламе 10-12 бислвитки и 1 с.л.меко масло в блендера до едри трохи, изсипваме в подготвения ринг (лил форма с падащо дъно), с лъжица за дозиране на кафе притискаме до оформянето наравномерен блат и поръсваме леко със студенотокафе.
Ако ползваме цели бисквити - потапяме за кратко в кафето и подреждаме, докато запълним ринга (начупваме последните 1-2 бисквитки, за да запълним  плътно ринга).
Изсипваме първата част от маскарпоне крема и заравняваме.
Смиламе отново 10-12 бисквитки - поръсваме равномерно върху крема и поръсваме леко със студено каде.
Изсипваме отгоре едната част от шоколадовия крем и заравняваме.
Редуваме отново: бисквитки - маскарпоне крем, бисквитки - шоколадов крем, бисквитки - маскарпоне крем...
Покриваме ринга със стреч фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа, илинай-добре за през нощта.


След като тортата е отлежала достатъчно приготвяме глазурата.
Разтопявмаена водна баня 100 +50 г шоколад и с помошта на лъжица оформяме върху ацетатна лента или хартия за печене нещо като венчелистчета на цвете (10-12 бр), прегъваме леко лентата и оставяме шоколада да стяга (може и в хладилника), докато приключим с глазурата.
Към останалия шоколад добавяме 60 мл затоплена сметана, разбъркваме до гладка смес и оставяме да се поохлади.
Освобождаваме тортата от ринга и ацетатната лента, отделяме си -2-3 с.л.от глазурата за декорация и поливаме с охладената, но все още течна глазура (моята беше твърде изстинала и стана :) рошава) и оставяме отново за 20-30 минути в хладилника да стяга.


Междувремено, върху парче ацетатна лента или хартия за печене сглобяваме "цветето" от шоколад, като мацваме малко от глазуеата върху лентата и редим артистично венчелистчетата, като ги слепваме отново с капчици от глазурата и за финал в центъра на цветето цвъкваме отново глазура и поръсваме няколко перлички.
Преди да поднесем, поръсваме през цедка част от тортата с како, поръсваме няколкко надлъжни ивици от глазурата през фунийка от ацетатна лента или хартия за печене с леееко отрязан връх, боцваме цвтето отгоре, като внимателно го пренасяме от лентата с нож - и поръсваме фриволно перлички и шоколадови листенца насам-натам по тортата...


Разрязваме тортата със затоплен сух нож и декорираме всяко от парчетата, по избор - с перлички и шоколадови венчелистчета :)


Категорично най-вкусната бисквитена торта, която някога съм приготвяла и опитвала!!

Да е сладко името на мама :)










5 comments:

  1. Мина, прекрасен вариант на бисквитената торта!! Изглежда великолепно!!
    Нека да е жива и здрава майка ти и за напред да се радва на такива подаръци от милото си момиче!!
    Просто си открадвам идеята (ако позволиш), много ме впечатли!! За декорацията нямам думи - шоколадово цвете и златни перли - какво по-впечатляващо за такъв повод и скъп човек!!
    Поздрави и прекрасен ден!!

    ReplyDelete
  2. Не съм фен на бисквитените торти, но ако ми поднесат такава, няма да я върна :)
    Много красиво изпълнение, както винаги, Мина!
    Поздрави и усмивки :)

    ReplyDelete
  3. Мина, много вкусно ми звучи:)
    Нека се изрича името на майка ти само с добри мисли, нека ти е жива и здрава, зарадвала си я с това произведение!

    ReplyDelete
  4. Mexicanfoodmenu Provide Mexican popular food & Mexican popular recipes, traditional food, street food, it's the food Information and recipes web.

    ReplyDelete
  5. Пробвах два пъти да я направя и ми се пресече.. Каква е тайната? ��

    ReplyDelete

Blogging tips