AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, May 1, 2016

Курабийките на мама с ядки и сушени плодове и Великден 2016 / Easter 2016 and Mom's Homemade Biscuits



Христос воскресе!!



Светли и благословени да са домовете и душите, и мислите ни!!




И нека бог ни води в мир и доброта!!!



Яйчицата ни - със симпатичните металик бои за яйца на Lidl и малко златни и перлено бели боички за жълтите и пъдпъдъчите яйца :))


А ето и бърз поглед към сладката страна на празничната ни трапеза :)

Курабийките на мама

По нейната си рецепта, но с "пролетни" добавки :)

Необходими продукти:

3 яйца + 1 белтък
300 г (1 и 1/2 ч.ч.) захар
8 с.л. олио
1 с.л. чист екстракт от ванилия
2/3 ч.ч. кисело мляко
20 г (2 пакетчета) амонячна сода
600 - 800 г брашно, или колкото поеме - до меко тесто
10 г (1 пакетче) бакпулвер
50 г шоколад за печене
50 г орехи, нарязани на едро
50 г стафиди
2 с.л. захаросани корички (или сушени плодове по избор)
1 жълтък + 1 ч.л. захтин + 1 ч.л. прясно мляко, за намазване
3-4 с.л. кафява захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе 2 тави с хартия за печене.
Пресяваме брашното, заедно с бакпулвера, два пъти.
Изсипваме пресятото с бакпулвера брашно в по-широк съд (тава) и оформяме "кладенче" по средата.
Отделяме един жълтък от яйцата, тазбиваме го със зехтина и прясното мляко и оставяме настрани за намазване.
Разбиваме останалите 3 яйца и белтъка с ванилията и захарта и изсипваме в оформеното в брашното кладенче.
Добавяме олиото и разбъркваме с яйцата и захарта.
Добавяме амонячната сода към киселото мляко и разбъркваме, докато "шупне".
Прибавяме към яйчената смес в кладенчето, разбъркваме и замесваме меко тесто.
Покриваме с памучна кърпа и оставяме 20-тина минути.
Върху леко набрашнен работен плот разточваме кора с дебелина около 1-1.5 см, поръсваме с шоколадоеи капки, орехи, стафиди, захаросани корички или сухи плодове и разточваме леко, доакто почти потънат в тестото
Изрязваме с формички или чаша курабийките.
Подреждаме в застланите с хартия за печене тави, намазваме с жълтъчената смес и поръсваме с кафява захар.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, или до златисто.
Изваждаме от фурната и оставяме върху решетка да се охладят.



Козунак със заквасена сметана

По любимата рецепта :) с плънка от орехи, пияни стафиди и захаросани портокалови корички...







to be continued :)



7 comments:

  1. Нека винаги има топлина, светлина и здраве във вашият дом, Мина!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Христинка!! Благословен да е домът ви!!

      Delete
  2. Воистина Воскресе, Мина! Бъдете здрави!
    Много красиви снимки, яйца, курабийки и козунак!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Веси!! Много здраве и на вас :)

      Delete
  3. Христос Воскресе, Мина! Здраве и благоденствие пожелавам на цялото ти семейство!
    Приказна трапеза и снимки!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Во истина воскресе, Светле!! Светлина в душите и дома ви!!
      Благодаря и поздрави и от мен :)

      Delete
  4. Не мога да подмина тази публикация и да не ви пожелая отново да бъде светлина в дома ти,скъпа!Козунакът ти е като картинка,а курабийките вярвам са убийствено вкусни,поздрави на мама!Симпатични са тези падпадъчи малчовци,следващата година ще нашаря и аз!

    ReplyDelete

Blogging tips