AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, December 25, 2015

Богат Коледен тиквеник / Rich Christmas Pumpkin Phyllo Pie



Богата на вкусове и аромати баница с тиква, ядки и сушени плодове - короната на коледната трапеза :)

Необходими продукти:

1 опаковка точени кори Белла
1 кг белена тиква, настъргана на едро
2 средно големи ябълки, обелени, почистени и настъргани на едро
100 г орехи, начупени на едро
1-2 шепи стафиди
1 шепа сушени череши, нарязани на едро
1 шепа сушени вишни,  нарязани на едро
5-6 сушени кайсии, нарязани на дребно
3-4 сушени смокини, нарязани на дребно
2-3 резенчета захаросан джинджифил, скълцан на много ситно
натърганата кора от 1 лимон
10 г канела, на прах
семенцата от 1 шушулка ванилия
2 големи щипки индийско орехче, на прах
1 щипка карамфил, на прах

100 мл олио
200 г кафява захар
2-3 с. л. пудра захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене (ползвах тавата от фурната).
В голяма купа смесваме съставките, без олиото, захарта и пудрата захар - и разбъркваме, докато се смесят.
Отброяваме корите - две по две - и разделяме сместа според броя на двойките.
Застиламе първата кора върху равна работна повърхност и намазваме леко (или поръсваме) с олио с помощта на четка.
Покриваме с втората кора, намазваме отново леко с олио и поръсваме равномерно с тиквената смес.
Поръсваме с кафява захар (1- 1 и  1/2 с.л.) и навиваме откъм дългата страна на корите на стегнато руло.
Пренасяме в застланата с хартия за печене тава и подреждаме откъм късата страна на тавата, като леко свиваме на хармоника навититие на руло кори.
Повтаряме с останалите двойки кори и плънката.
Намазваме с олио подредените вече в тавата кори и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор вурна 35-40 минути, или до златисто кафяво.
Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар.



Светли и благословени празници!!

2 comments:

  1. Не короната, а кралицата на трапезата! Тук блести, както винаги! Честита Коледа, бъдете здрави и щастливи!

    ReplyDelete
  2. Красота ... уникална снимка!
    За вкуса изобщо не се съмнявам :)
    Честита Коледа и светли и благословени празници и от мен!

    ReplyDelete

Blogging tips