КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, December 27, 2015

Канелени рулца с ябълки и карамел /Caramel Apple Cinnamon Rolls







За имения ден на младежа :)

Да ни е жив и здрав и да е благословено името му!!

Необходими продукти:

За тестото:
100 мл хладка вода
200 мл затоплено прясно мляко
30 г жива мая (или 11 г суха)
160 г захар
2 големи яйца
50 мл разтопено масло
50 мл олио
1 с.л. чист екстракт от ванилия
1 ч.л. сол
700 г брашно, пресято

За карамела:
100 г захар
60 г масло
60 мл животинска семтана, затоплена

За плънката:
2 средно големи кисели ябълки
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
100 г стафиди, накиснати предварително в 2 с.л. ром
100 г орехи, начупени на едро
60 г кафява захар + 1 ч.л. канела на прах

За глазурата:
3 с.л. пудра захар, пресята
1 с.л. студена млечна сметана
1 с.л. охладен карамел, по избор



Начин на приготвяне:

Смесваме в контейнера на хлебопекарната течните продукти и захарта.
Включваме на програма "тесто" и прибавяме на части пресятото брашно и солта, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на гладко тесто, което само се отделя от стените на контейнера.
Изчакваме края на програмата и ако тестото не е втасало достатъчно, изчакваме, докато удвои обема си.
Междувременно приготвяме карамеления сос, като карамелизираме захарта, остраняваме от огъня и добавяме постепенно маслото и разбъркваме непрекъснато.
Добавяме на струйка сметаната и разбъркваме, докато се усвои от карамела, връщаме на котлона и бъркаме до желана гъстота.
Отстраняваме и оставяме да се охлади.
Обелваме ябълките, почистваме от семките, нарязваме на дребни кубчета и поръсваме с лимоновия сок, да не потъмняват.
В малка купа смесваме кафявата захар и канелата.
Загряваме фурната до 50С или 40С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на две 22 см форми с подвижен борд с хартия за печене, намасляваме (или предпочитан дълбок съд за печене) и оставяме настрани.
Изсипваме готовото тестото върху леко набрашнен работен плот и размесваме за кратко.
Разстиламе на правоъгълна кора 40х40 см, намазваме с охладения карамел, от който по избор отделяме 1 с.л. за глазурата.
Поръсваме равномерно с нарязаните на кубчета ябълки, стафидите, ядките и канелената захар.
Навиваме на стегнато руло и фиксирме края на тестото с прищипване към рулото.
Нарязваме на 12 равни парчета с дебелина 3-4 см и подреждаме в подготвените форми за печене.
Покриваме със стреч фолио и оставяме в затоплената до  50С или 40С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато удвоят обема си.
Отстраняваме фолиото и превключваме фурната на 180С или 160С с вентилатор и печем 25-30 минути, или до златисто кафяво.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят върху решетка, като след 4-5 минути освобождаваме от ринговете на формите.
Междувременно разбиваме пресятата пудра захар със сметаната и заделения карамел.
Преди да поднесем, поръсваме охладените рула с глазурата.



На младежа са му любими :)




8 comments:

  1. Мина, чести имен ден на патерица на младежа, и нашия младеж празнува на този ден:)
    Обичам и аз такива канелени кифлички, с ябълки, а твоите са толкова фотогенични...
    Честита да е и Новата Година, с пожелания за късмет и здраве!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Веси!! Да са ни живи и здрави млдежите и успешна да е за всички годината :)

      Delete
  2. Честит празник на младежа, Мина и честита нова година! Да бъде мирна, здрава, плодотворна, изпълнена с много доброта и щастие. Прегръдки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Дани!! Много здрава и шестлива година и аз ти желая - на теб и обичните ти хора, и малкото човече :) <3

      Delete
  3. Честит да е именника и винаги с добро споменавано името му!Да е здрав и с късмет дарен от съдбата!
    Страхотни кифлички си му направила,скъпа,толкова пухкави и с ароматна,сочна плънка!
    А снимките-истинска съблазън!Не мога да им се нагледам и вече няколко минути ги скролвам с наслада!
    Нека е честита новата година на цялото семейство!Да е благословена за добри дела,доходна и успешна!Всичко що захванете да е на берекет!
    Със здраве и усмивки да я посрещнете и пак така да я изпратите!
    Специални поздрави и целувки от нашето фемили!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси!! Голямо празнуване се заформя у нас през този период от годината :)
      Кифличките са му много любими - едно от най-предпочитаните от него лакомства - и винаги, когато намеря врме - му ги приготвям :)
      Честита да е годината и за вас, мила и всичко, с което се захванете да е успешно и на берекет!!
      Прегръдки и целувки, Роси - за всички ви!!

      Delete
  4. hmmm, amazing its new one for me.

    www.myaktion.com

    ReplyDelete

Blogging tips