КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, September 13, 2015

Панакота с малини / Raspberry Panna Cotta


Лека и и пристрастяващо вкусна панакота :) с чистите продукти на малки български ферими от farmhopping.

Необходими продукти:

За желето:
400 г малини (моите бяха от Еко Ферма Мокрище)
300 мл вода
100 мл сухо бяло вино
прясно изцеден сок от 1 лимон
100 г захар
20 г желатин + 100 мл студена вода

За панакотата:
600 мл прясно мляко (домашно)
200 мл млечна сметана
100 г бял шоколад за топене
200 г захар
20 г желатин + 100 мл студена вода

50 г свежи малини* и листенца свежа мента, за гарниране

*Малините могат да се заменят с предпочитани сезонни плодове.



Начин на приготвяне:

На желето: 
Почистваме и измиваме малините и отцеждаме през гевгир.
Накисваме 20 г желатин в 100 мл студена вода и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В подходящ съд загряваме на слаб огън водата, виното и захарта и разбъркваме, докато захарта се разтвори напълно.
Добавяме желатина и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Подреждаме около 1/4 част от малините на дъното на форма за кекс с вместиомост около 2 литра и внимателно добавяме с голяма лъжица (или малък черпак) от желатиновата смес, за да не плувнат плодовете, и оставяме в хладилника да стегне желатина.
Повтаряме процедурата с останалите малини, докато и сиропът, и малините свършат.

На панакотата:
Накисваме 20 г желатин в 100 мл студена вода и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В малък съд загряваме на слаб млякото и захарта и разбъркваме, докато захарта се разтвори.
В отделен съд кипваме сметаната, отстраняваме, прибавяме начупения на парчета бял шоколад и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме желатина и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Добавяме млечната смес към сметановата, разбъркваме и оставяме да се поохлади на стайна температура.
Внимателно добавяме млечно-сметановата смес върхи стегналото малиново желе и оставяме в хладилника да стегне напълно.
Преди сервиране потапяме формата за няколко секунди в гореща вода и обръщаме десерта върху поднос или тортена чиния.
Поднасяме панакотата гарнирана със свежи малини и листенца свежа мента.




8 comments:

  1. Красиво и стилно до съвършенство! Изключителни снимки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Светлана ЛазароваJune 25, 2016 at 6:24 PM

      Няма две мнения :) СЪВЪРШЕН !!!

      Delete
  2. Бих повторила Йоли, Мина, наистина съвършена работа - всичко! :)
    Поздрави. :)

    ReplyDelete
  3. Каква красотааааа само???

    ReplyDelete
  4. Много красив десерт и страхотни снимки!

    ReplyDelete
  5. These look adorably delicious! :D
    - Regine

    ReplyDelete
  6. Çok nefis ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    ReplyDelete
  7. Направо не мога да отлепя очи от монитора,голяма красота си сътворила,Мина!Кадрите са направо вълшебни,омагьосващи и запомнящи се!Всичко си аранжирала с много финес!Чак не е за вярване,че се желират малините на няколко етапа,толкова идеално изглежда ръбчето на желето и сякаш мога да преброя малините,кристални кадри!Голям майстор си,поздравления,а десертът без съмнение е убийствен!Прегръдки от мен за цялото семейство и успешна година на младежа!

    ReplyDelete

Blogging tips