КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, May 4, 2015

Патешко магре с карамелизирани ябълки и бренди сос / Duck Breasts with Caramelized Apples and Brandy Sauce




Леко, бързо, лесно и изключително вкусно предложение, с което можете спокойно да посрещнете и член на кралското семейство на трапезата си ;)
Нямам търпение да се появат отново прасковите и нектарините, с които за разнообрзие могат да се заменят ябълките в рецептата...


Необходими продукти за 2 порции:

За патешките гърди:
2 бр патешки гърди с кожата
1 ч.л. сечуански пипер, или едро смлян черен пипер (или на вкус)
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус

За салатата от зелен боб със запечени лешници:
200 г зелен боб (от оня кръгличкия)
1-2 с.л. зехтин
1-2 ч.л. балсамов оцет
сол и пипер на вкус
50 г запечени лешници, нарязани на едро

За какрамелизираните ябълки и бренди соса:
100 г кристална захар
40 мл студена вода
2 зелени ябълки, обелени и почистени от семките, и нарязани на 8
40 мл бренди (или ром)
100 мл патешки бульон (или вода)
сол и пипер на вкус
30 г масло


Начин на приготвяне:

За приготвянето на патешкото магре обикновено се доеврявам на Гордън Рамзи :) човекът прсто е гений!!

На патешките гърди:
Загряваме фурната на 200С.
Поръсваме със солта и сечуанския пипер патешките гърди и втриваме.
Поставяме гърдите с кожата надолу в сух (без мазнина) и студен тиган (така според Гордън Рамзи от постепенното загряване кожата се отпуска и позволява по-лесното отделяне на мазнината, докато в горещ тиган кожата се запечатва и мазнината си остава вътре) и оставяме на средно силен огън за около 5 минути, докато кожата стане хрупкава.
Обръщаме гърдите и запечатваме за около 2 минути.
Обръщаме отново с кожата надолу и прехвърляме с тигана* в предварително загрята до 200С фурна за 6 до 8 минути.

*Ако тиганът е с пластмасова или дървена дръжка и на може да се ползва във фурна, можем да прехвърлим гърдиъте в тавичка, но трябва да я загреем предварително във фурната, а не да е студена.




Докато магрето се приготвя, бланшираме зеления боб във вряща подсолена вода за 1.5 минути, отцеждаме и докато е още топъл подправяме с оцета, зехтина, солта и пипера и поръсваме със запечените лешници.

Изваждаме готовото магре от фурната и оставяме да отпочине за няколко минути, преди да го нарежем, а мазнината отливаме в подходящо съдче и запазваме за следващия път, когато ще сотираме картофки, което според Гордъм Рамзи, ще ги принесе на съвсем различно ниво :)

Междувременно карамелизираме захарта и студената вода и внимателно добавяме нарязаните ябълки. Разбъркваме да се карамелизират от всички страни - за 2-3 минути, добавяме брендито и след като леко се загрее - фламбираме.
Изваждаме ябълките от карамела в отделен съд и оставяме настрани.
Към карамеления сос с бренди добавяме бульона, солата и пипера и оставяме соса да се редуцира наполовина.
Отстраняваме от огъня, добавяме маслото и матираме соса.

Разрязваме отпочиналото магре под ъгъл на не съвсем тънки парчета и поднасяме със салата от зелен боб и лешници, карамелизирани ябълки и бренди сос.


2 comments:

  1. Изключителен финес в поднасянето на едно прекрасно блюдо,Мина!Страхотна е комбинацията от ябълките и сочното патешко,а в допълнение със зеления боб се е получило невероятно цветово сходство!Другият път ще пробвам на студен тиган,щом го препоръчват велики кулинари,трябва да им се има доверие,а най-вече на другарче като теб!
    Честит празник на цялата фамилия!Бъдете здрави и нека в делниците ви има повече поводи за усмивки!Прегръщам ви!

    ReplyDelete
  2. Роси, благодаря ти, мила!! Надявам се сте си изкарали чудесно празника и вие - целувки за всички от нас :)
    А за тигана на Рамзи :) и аз много му се учудих на идеята, но май има логика, а и като се върнах да прегледам предишната му рецепта, по която съм правила магре, забелязах, че и там е заложил на постепенно покачване на температурата при отцеждането на маста... Аз и още една негова "патешка" рецепта съм си харесала - ама следващия път...
    Поздрави и прегръдки, мила!!

    ReplyDelete

Blogging tips