КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Friday, February 13, 2015

Отворени кроасани с шоколад и ягоди / Strawberry Chocolate Croissants




Ако искате да приготвите нещо романтично и вкусно за любимите си хора за Св. Валентин, или държите да те изживяват всеки един ден като празник на любовта, като се чувстват специални и обичани :), можете да им приготвите бързите, изключително лесни и невероятни вкусни отворени кроасани от многолистно тесто с Нутела и ягоди.

Денят на влюбените, 14 февруари, започва като литургично честване на един от ранните християнски светци на име Валентин. В житието на Свети Валентин от Рим се споменава, че е бил затворен за бракосъчетаването на войници, на които им е било забранено да се женят, както и и за отслужване на християнски ритуали. Според легендата, по време на престоя си в затвора той успява да изцели дъщерята на тъмничаря си и преди екзекуцията си й пише писмо за сбогом, което подписва  с "Твой Валентин".

Днес, Денят на Свети Валентин е официален празник в Римокатолическата, Англиканската и Лютеранската църква. Източноправославната църква също чества Деня на Свети Валентин, макар и на 06 юли в чест на римския презвитер Свети Валентин и на 30 юли в чест на свещеномъченик Валентин, епископът на Интерамна (днешен Терни). В Бразилия, Денят на Свети Валентин се почита на 12 юни.

В наши дни, размяната на 14 февруари на лакомства, картички "Валентинки" и подаръци с формата на сърце е осъвременена традиция в много страни по света :)

Рецептата е публикувана и в кулинарния блог La Vita e Bella


Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр)
150-200 г ягоди, на резенчета
200 г Нутела
2-3 с.л. пудра захар


Подготовката отнема около 15 минути, а приготвянето на кроасаните - около 15-20 минути.

Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка тава с хартия за печене.

Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на резец изрежете сърца с размер 10-12 см.
С по-малък резец - сърце или кръг прорежете изрязаните сърца по средата без да изрязвате тестото до края, а само около 2/3 от него.
Прехвърлете оформените вече кроасани в покрита с хартия за печене тава и с разстелете по 1 ч.л. шоколад в прорязания център на всеки от кроасаните.
Подредете върху шоколада по няколко резенчета ягоди, като се стремите да не излизате от очертанията на прорязаната по средата на кроасаните форма.
Печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 10-12 минути, или до златисто кафяв загар на бутер тестото.
Поръсете кроасаните още топли с пудра захар.
Поднесете веднага или до няколко часа.


Ягоди, шоколад и хрупкаво запечено многолистно тесто се допълват и преплитат взаимно, за да избухнат в неописуем букет от вкусови усещания и превръщат кроасаните в незабравимо кулинарно изживяване - истинска любов от първа хапка ;)




11 comments:

  1. Невероятни са! Благодаря за идеята!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Страхотни и много красиви!

    ReplyDelete
  4. Hello I'am Chris !
    this is not a "spam"
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 17 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.fr/
    Happy Blogging
    ****************
    i followed your blog, please follow back

    ReplyDelete
  5. Празнични и красиви :)
    Хубав, слънчев и Валентински ден!

    ReplyDelete
  6. Днес правих подобни сърчица, но солени, с хайвер. И твоите са апетитни!
    Хубав завършек на вечерта пожелавам!

    ReplyDelete
  7. Muito bom o seu blog, estive a percorre-lo li alguma coisa, porque espero voltar mais algumas vezes, deu para perceber a sua dedicação em partilhar o seu saber.
    Se me der a honra de visitar e ler algumas coisas no Peregrino e servo ficarei radiante.
    E se gostar e desejar comente.
    Que Deus vos abençõe e guarde.
    António.
    http://peregrinoeservoantoniobatalha.blogspot.pt/

    ReplyDelete
  8. Несъмнено вкусно и безкрайно красиво и празнично предложение,мила!А и толкова лесно за изпълнение,рецепта-мечта!Пожелавам усмихната и много ползотворна нова седмица!И прегръдки за цялото фемили!

    ReplyDelete
  9. Мина, блогът е станал още по-красив и замечтан с тия сърчица. Страхотно изкушаващо предложение. Много са ти красиви снимките, поздравления :*

    ReplyDelete
  10. These strawberry chocolate croissants look delicious!!
    Hugs,
    Jody

    ReplyDelete
  11. So cute!!!
    Well done :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete

Blogging tips