AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, July 22, 2014

Вита баница с мляко и сирене в Мултикукър / Bulgarian Milk and Cheese Phyllo Pie a.k.a. Banitsa in Multicooker


От маса време планирах да стартирам в блога рубрика за децата в кухнята, но дакато реализирам проекта, то детето си стана младеж, затова и ми се стори по-подходящо новата рубрика да носи името "Мъже в кухнята" :)

Който си има подрастващи мъже вкъщи знае, че това са обикновено едни вечно гладни създания, способни да поемат неописуеми количества храна, която, освен че никога не е достатъчна, сякаш автоматично се трансформира в енергия, изразходването на която пък отново води до необходимост от нови неуписуеми количества харана... Общо взето, кръгътр е омагьосан, а гладът на подраствашия мъж - вечен :)! А ако, не дай Боже, въпросният мъж расте и в обкръжението на родител кулинарен блогър - положението е съпоставимо с природен катаклизъм - освен вечния нестихващ глад, културата му на хранене вече е култивирана до сериозни висоти, а самочувствието за собствените му кулинарни умения и познания почти съизмеримо с глада му (че малко ли е гледало, помагало и чакало детето родителят кулинарен блогър да приготвя и най-вече снима храната му, точно когато е ама най-неистово гладно?!)!!! Та когато и посиняването от игра на компютъра вече не помага да се залъже поредният пристъп на неистов глад, младежът се сеща, че може и сам да се справи прекрасно в кухнята и да си приготви (без да снима!!!) нещо бързо, лесно и вкусно, та да успее да оцелее до обикновено късната вечеря... То не са бъркани яйца с карамелизиран лук, омлети в лучени кръгчета, хрупкав бекон или пилешко филе на тиган, мъжки тост сандвичи с всички налични видове сирена и свежи зеленчуци, фроузън (разбирай "охладен", че кой ти чака да се замразява) йогурт с мед, орехи, бисквитки и каквито се намират плодове... И всеки път кухнята след това изглежда сякаш френският легион е готвил вътре - чак недоумявам откъде в скромните 2.50 на 3 сме съумели да поберем толкова съдове, уреди и джаджи?!

И когато от Philips ме поканиха да тествам мултифункционалния им кухненски уред :), първата ми мисъл беше най-после да приведа в действие отколешната си идея за мъжете в кухнята и да проверя, дали новият им Мултикукър, освен спестяването на дежурене край печката и улеснененията при приготвяне на по-здравословна храна, може да ми спести и почистването на купища съдове, котлони и фурни, особено след като и детенце се е вихрило кухнята! Обикновено съм много взискателна при избора на уредите и съдовете, които влизат в домакинството ни, но сега си признавам, че съм дори по-взискателна по отношение на този уред (доколкото това е възможно), защото многобройните функции, които предлага - варене пържене, задушаване, печене, притопляне, готвене на пара, че и приготвяне на кисело мляко - предполагат и по-активното му използване, включително и от младежа... Затова ще споделям своевременно и обективно личните си впечатления :)

И след като за първата ни семейна среща с Philips Multicooker бе единодудушно решено да приготвим нещо любимо, лесно, вкусно и ;) засищащо глада,  се спряхме на "Млечна баница с яйца и сирене", която младежът да приготви сам и като за първи път - пред зоркия ми поглед и ... обектив.


Необходими продукти:

2 бр дърпани кори на сач
300 г сирене
3 + 2 бр яйца
200 мл прясно мляко
100 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
60 г масло, разтопено



След 5-6-минутнтното им взаимно опознаване с мултикукъра, се пристъпи към действие...

Начин на приготвяне:

В купа нароняваме сиренето.
Добавяме 3 от яйцата и разбъркваме с вилица.

Добавяме содата към киселото мляко и разбиваме.





Прибавяме към сиренето и яйцата и отново разбъркваме с вилица.




Разгъваме първата кора и намазваме с разтопено масло.
Поръсваме равномерно с половината от сиренето и яйцата.
Навиваме на руло и завиваме на спирала.



Намазваме дъното и около 1/3 височина стените на съда на мултикукъра с рзтопено масло.




Пренасяме завитата кора в центъра на съда.
Повтаряме намазването с масло и поръсването със сирене и с втората кора, нанвиваме на руло и завиваме около първата кора в съда на мултикукъра.


В отделна купа разбиваме с тел за яйца млякото и останлите 2 яйца и със сместа заливаме навитите кори.




Включваме мултикукъра на програма "Печене", задаваме температура 180С и време за печене - 1 час, затваряме капака на съда и стартираме програмата.






След като баницата е изпечена, я изваждаме от съда с помощта на приставката за готвене на пара и я прехвърляме в подходящ поднос или чиния. *** Последните няколко кадъра по изваждането на баницата ми се загубиха по трасето, но обещавам, като ги намеря - да ги кача и тях. 

А ето и клипчето как бързо и лесно да си приготвите баниата в мултикукър - Guest Star - младежът :)



И си имаме най-вкусната и абсолютно професионално приготвена баница с мляко яйца и сирене, на която може да завиди и майстор баничар ;)


Лесно като детска игра ;)



15 comments:

  1. Мина, с най-голямо удоволствие и интерес ще следя какво приготвя малкият ти мъж. :) Чудесно е, че има желание да готви. Според мен всеки може, само се иска мерак. Та да ви е сладка баничката, справил се повече от прекрасно! Да не забравя - и честита нова придобивка.
    Поздрави сърдечни!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, благодаря и от името на младежа за ласкавите отзиви и интереса към подвизите му в кухнята!! То готвенето е малко като плуването - неможещите да плуват, уж по-рядко се давят - та който не се захваща да готви, няма как и да се изложи :)
      Сърдечни поздрави и от мен и хубава вечер :)

      Delete
  2. Браво на младежа за желанието и упоритостта. Има хляб в това момче, така да знаеш :) Баницата е чудесна, идеята ти за тази рубрика също - ще взема да абонирам и моя младеж за нея - белким дочакам един ден, като се прибера, и на мен някой да ми е направил такава добрина :) Поздрави, Мина, за теб и отделно за младежа!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Нели!! Благодаря за поздравите и комлиментите!! И не ти завиждам за чистенето, слад като и твоят младеж някой ден реши да си поготви на воля в твое отсъствие - особено ако е свободна душа като моя :))
      Поздрави и от мен!!

      Delete
  3. Ееее,най-после момчето само ще си приготвя това,което му се хапва,без да трябва да чака пазаруване,прибиране,готвене,снимане(най-вече) и чак тогава да седне на масата.
    Даже не мога да повярвам,че си успяла да го накараш да направи това упражнение,но страшно много ви се радвам,скъпа!
    Станимир,поздравявам те,мило момче,справил си се перфектно!
    А вечния тийн глад не е запазен само за мъжката част,споко.
    Ние с наближаването на абитуринтската успяхме да го сложим на втори план след суетата :) ,иначе младша започваше да пита какво има за ядене още от гаража.
    Баницата е толкова пухкава,фантастична е!Поздравления и да си ползвате уреда със здраве,мила!
    Хиляди прегръдки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ох, Роси, това снимане ни е голям проблем - чак ми е гадно като се случи да сервирам храната поизстинала от що е снимане... Колкото до упражнението - знаеш, че е добро дете и като видя с колко дини съм се награбила под една мишница ;) склони да ми помогне! А и баницата си е баница - готова ли е, ще се яде - без значение кой я е готвил. И сърдечни благодарности поздравленията ти към него, мила!!! :)
      За тийн глада не се притеснявам, но виж, яко ме е дерт, че не иска да се мръдне и поне лятото да спортува, наместо да е цял ден залепен за компютъра, но всичките му приятели са така - и от стария, и от новия клас :(, а сам, като го знам, нама да се разспортува...
      Иначе баницата се получи нещо средно между традиционна и млечна баница (каквато аз сладка много обичам), така че ще има и упражнение и в сладък вариант!!
      Поздрави и прегръдки и от нас и целувки за девоийката!!!

      Delete
  4. Браво! Поздрави и за новата рубрика, и за чудесната рецепта и уменията на младежа! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря и от негово име, Ева!! Както писах и на Роси, баницата се получи нещо средно между солена млечна и класическа баница и на всички много ни хареса :)
      Прекрасна вечер ти желая!!

      Delete
  5. Блазе ти! :) Младеж - мечта! Ама то крушата не пада далеч от дървото! :) Но най-важното е желанието, което явно го има.
    На такава вкусна и пухкава баница никой не би отказал!
    Поздравления за новата рубрика и придобивката, която с удоволствие да си ползвате за направата на такива вкусни ястия!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Тили!!! Той младежът ми е главният дегустатор и кулинарен критик вкъщи, така че е добре от време на време да застава и от другарта страна - да е наясно колко му е лесно и на приготвящия храната ;)
      Поздрави и от мен!!!

      Delete
  6. Толкова са ти красиви снимките от етапа на работа, а за финалът нямам думи, резултатът е просто великолепен! Баницата е разкошна, пухкава, вкусна и много съблазнителна:). Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Кате - и от мое име и от името на младежа!!! Ама как само ме подсети да си спретнем пак набързо една такава баничка :)

      Delete
  7. Моля помогнете, как да „зачервя” баницата и отгоре? Обръщането ми изглежда

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Обръщайте я без да се притеснявате - няма нищо сложно - синът ми тогава беше на 15 г и се справи с обръщането без проблем...
      Разбира се можете да я зачервите допълнително и в обикновена фурна, но не си струва усилията :)

      Delete
  8. Здравейте, чудя се, може ли мултикукърът да замести обикновената фурна. Какво е вашето мнение, защото от това, което видях, ми се струва, че не би могъл? :(

    ReplyDelete

Blogging tips