AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, December 8, 2013

Торта Рафаело / Raffaello Cake


За 15-ия рожден ден на порасналото ни момче, който беше вчера, но едва сега успявам да споделя виртуално тортата за случая...

Необходими продукти:

200 гр бадеми, смлени
2 белтъка
120  г пудра захар
1 с.л. чист екстракт от ванилия

400 г подсладено кондензирано мляко
200 г бял шоколад
80 г масло
100 г кокосови стърготини
1 с.л. чист екстракт от ванилия
200 мл сметана за разбиване

За декориране:
100 г бял фондан
2-3 с. л. кокосови стърготини
златна сладкараска боичка на прах

*** За изрязването на снежинките от фондан - резци и щампи с бутало - Снежинки 

Ingredients:

200 g almonds, ground
2 egg whites
120g caster sugar
1 tablespoon pure vanilla extract

400 g sweetened condensed milk
200 g white chocolate
80 g butter
100 g coconut shreds
1 tablespoon pure vanilla extract
200ml whipping cream

For Decoration:
100 g of white fondant
2-3 tablespoon Coconut shreds
Metallic Lustre Dust Gold Sparkles


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе с хартия за печене дъното на 22 см форма с подвижен борд и намасляваме стените.
Разбиваме на сняг белтъците с миксер на средно силна скорост.
Добавяме постепенно пудрата захар, като продължаваме да разбиваме - до лъскаво и гладко тесто.
Прибавяме постепенно смлените бадеми и ванилията и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица (от долу нагоре).
Изсипваме тестото в предварително подготвената форма, заравняваме и печем в предварително загрята на 180С или 160С с вентилатор фурна за 15-20 минути, или до златисто кафяво (забодена в центъра тестер клечка, трябва да излиза суха).
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади върху решетка.

На водна баня разтопяваме начупения на парченца бял шоколад и нарязаното на кубчета масло, като непрекъснато разбъркваме.
В съд с тежко дъно загряваме на средно силен огън кондензираното мляко и прибавяме разтопения шоколад и маслото.
Прибавяме постепенно кокосовите стърготини и ванилията и разбъркваме, докато получим гъст тестоподобен крем.
Отстраняваме и оставяме настрани да се охлади, като разбъркваме от време на време.
В купа разбиваме сметаната до остри връхчета.
Прибавяме постепенно към охладената кокосова смес и разбъркваме от долу нагоре със силиконова шпатула или дървена лъжица, докато сметаната се поеме от сместа.

Поставяме охладената бисквита в подходящ поднос и стягаме с ринг за торти.
Изсипваме отгоре кокосовата смес, заравняваме, покриваме с еластично фолио и оставяме поне за 4 часа в хладилника.
Отстраняваме ринга и декорираме отстрани тортата с предварително изрязани от фондан снежинки и поръсваме с кокосови стърготини.
На клечка за заби нанизваме внимателно 10-ина фонданови снежинки, като започваме от най-големите и оформяме като заснежена елхичка.
Прикрепяме като акцент към тортата и на върха на елхичката закрепваме позлатена малка снежинка.
Поднасяме тортата охладена.


Method:

Preheat the oven to 180C or 160C fan.
Line a 22 cm spring form with baking paper.
Beat the egg whites with a mixer on medium high speed.
Gradually add the caster sugar, while continue beating, until getting shiny and smooth dough.
Gradually add the ground almonds and pure vanilla extract and fold in with a silicone spatula or wooden spoon.
Pour the dough into the spring form, flatten the mixture and bake in a preheated to 180C or 160C fan oven for 15-20 minutes or until golden brown (pinned in the center stick tester should come out dry).
Remove from the oven and leave to cool on a wire rack.
Melt the white chocolate and the butter over a double boiler, stirring constantly.
Heat the sweetened condensed milk in a heavy bottom pan on medium heat and add the melted chocolate and butter.
Gradually add the coconut and pure vanilla extract and mix until getting a thick sticky creamy mixture.
Remove and leave aside to cool, stirring occasionally.
In a bowl, whip the cream to sharp peaks.
Fold in gradually the whipped cream to the cooled cocoa mixture.
Place the cooled biscuit in a suitable tray and tighten with a cake ring.
Pour over the coconut mixture, level, cover with foil and leave at least 4 hours in the refrigerator.
Remove the ring and decorate the cake side with precut fondant snowflakes and sprinkle with coconut.
String up together about 10 precut fondant snowflakes on a toothpick, starting from the largest one and shape as a Christmas tree, ending with a small golden snowflake.
Fix the tree as an accent to the cake.

Serve the cake chilled.


Истински огромен бонбон Рафаело :)

Тортата е отличена на страницата на Ferrero Range UK & Ireland - чувствам се специална wink emoticon




17 comments:

  1. Каква нежност... Като майчината обич. :) Да ти е честит празникът, Мина, жив и здрав да ти е рожденикът!
    Всичко добро, бъдете здрави. :

    ReplyDelete
  2. Прекрасна е, Мина!
    Обичам тази основа за торти!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  3. Да ви е здрав и много да ви радва младежът! А тортата е едно снежно бижу! Хубава седмица!

    ReplyDelete
  4. Жив и здрав да е, синът ви, Мина! Много успехи му пожелавам от сърце! Тортата е невероятна! Поздрави!

    ReplyDelete
  5. Мина,тортата е вълшебна и нежна като пухкав бял сняг!
    Страхотно сочна,креместа,богата на вкусове!
    На Станимир всички у дома изпращаме нашите поздрави за отминалия рожден ден!
    Нека е все така готино момче,с прекрасно чувство за хумор,да жъне успехи в училище и най-вече нека е здрав!
    Хиляди прегръдки от мен и нека е една успешна нова седмица! :)

    ReplyDelete
  6. Мина, прекрасна торта Рафаело! И страхотна визия! Една снежна, зимна приказка!

    ReplyDelete
  7. И пожелания към детето ти за здраве и сбъднати мечти, за успехи и късмет във всяко начинание!


    P.s.От прехлас по тортата, за малко да забравя повода за почерпката :)

    ReplyDelete
  8. Любимият ми вкус под спираща дъха торта! Здраве, безброй успехи и сбъднати мечти желая на порасналото ти момче, Мина!

    ReplyDelete
  9. Честит рожденник! :) Тортата е невероятно красива с тези снежинки!

    ReplyDelete
  10. Ох, ох, ох, какво изкушение!
    Здраве, приключения и приятели за порасналото момче.
    Празничен и уютен декември!

    ReplyDelete
  11. Здравей,
    първо искам да кажа, че това е ЕДИНСТВЕНИЯ кулинарен блог, от когото никога нямам фалове (а не съм начинаеща готвачка) и всичко се получава винаги фантастично! Благодаря :)

    Ще правя утре Рафаело-то. Но имам въпрос относно количеството - трябва да стигне за около 8 човека, като да има и две-три парчета за допълнително. Да направя ли доза и половина? И ако да, ще се събере ли във форма с диаметър 26см? Мерси.

    ReplyDelete
  12. Нямам думи! Това е най-красивата торта, която съм виждала! Браво, нямам търпение да я пробвам!

    ReplyDelete
  13. Разкош! Наистина изглежда като торта от ангелска кухня. Самите снежинки по нея са ги ръсили ангели сякаш :)

    ReplyDelete
  14. Прекрасна торта! Да ти е жив и здрав рожденикът! :)

    ReplyDelete
  15. Здравейте!Поздрави за невероятния блог! Искам да попитам от къде са страхотните чинии от снимките?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!! :)
      Чиниите са от Студио Шкафа (http://shop.studioshkafa.com/), но от времето, когато имаха магазин на Скобелев и малко след като си ги бях взела исках да купя и за моя приятелка, но вече нямаха от тях, но може пак да ги предлагат...

      Delete

Blogging tips