КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Friday, April 6, 2012

Козунак с шоколад и лешници "Гуинет" / Chocolate and Hazelnuts Easter Bread



Ето това ще е вероятно рецептата за тазгодишните ни козунаци :) вариация по предложението на Гуинет - уникално вкусна е!!!


Необходими продукти:


За тестото:
200 мл топло прясно мляко
30 г свежа мая (или 10 г суха)
100 г меко масло
2 големи яйца, леко разбити
130 г захар
1 ч. л. сол
600 г бяло брашно 

1 ч.л. чист екстракт от ванилия
1/2  ч.л. пекарска емулсия ром, или аромат по избор

За плънката:
30 г разтопено масло
кафява захар, на вкус
100 г едро настърган шоколад
100 г едро нарязани лешници, леко запечени

За намазване и поръсване:
20-30 г разтопено масло, за намазване
кристална или декоративна захар , за поръсване



Начин на приготвяне:

Нямах нерви да изчаквам програмата на хлебопекарната и забърках отново тестото с миксера, но може и на ръка ;)

И понеже нямах търпение да пробвам новата си тавичка за козуначета, а и плетката на Гуинет е добре позната вкъщи, реших да пробвам различен начин на оформяне...



В голяма купа или купата на стенд миксер смесваме топлото мляко, наронената жива мая, маслото,  леко разбитите яйца, захарта, ванилията и солта и разбъркваме с миксер на средна скорост, докато се смесят.
Добавяме постепенно от брашното, докато се получи меко тесто.
Размесваме с миксера и приставките за тесто около 10-12 минути,  докато тестото стане гладко.
Прехвърляме тестото в голяма купа, намаслена с 2-3 с.л. зехтин и обръщаме неколкократно - да се покрие с тънък филм.
Покриваме купата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втаса на топло, докато удвои обема си (или оставям да втасва в предварително затоплена до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурназа около 15-20 минути).
Изсипваме втасалото тесто върху намаслена с олио работна повърхност и размесваме около 3-4 минути.
Разточваме тестото на кори с размери около 60 х 40 см и с дебелина около 0.5 см.
Намазваме с разтопеното масло, поръсваме с кафявата захар, нарязаните лешници и настъргания шоколад.
Навиваме на стегнато руло и нарязваме на четен брой рулца с ширина около 5-6 см (или около 3 пръста).
Поставяме 2 от рулцата едно върху друго, притискаме плътно и леееееко разтегляме или разточваме.



Хващаме долния ляв ъгъл на наложените рулца и завиваме навън на 180 градуса (демек ;) осукваме  половин оборот) и подпъхваме дватя края отдолу - да не се върне обратно тестото при втасването и печенето.


Подреждаме в предварително намаслена тавичка, покриваме с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втаса на топло, докато удвои обема си (или в предварително затоплената до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за около 15-20 минути).


След като са вече втасали, намазваме козунаците с половината от разтопеното масло, превключваме фурната на 100С или 80С с вентилатор и печем около 10 минути така, след което - без да отваряме фурната - превключваме на 185С или 165С с вентилатор - и печем още 15-20 минути.


Последните 10 минути покриваме козунаците с пекарска хартия или алуминиево фолио - да не прегарят.


Намазваме козунаците с останалото разтопено масло и поръсваме с кристална или декоративна захар.


Рецептата е наистина уникалана - тестото е лесно за работа и козунаците са невероятно вкусни, пухкави и на дъъълги конци, които аз ;) не успях да снимам читаво...


И така от дозата, разделена на 4 - се получиха кокетни, не толкова малки козуначета, които са идеални за подарък, например :)


И дори и студени, си останаха дъхави и пухкави - дори не успях да се класирам да ги снимам в разрез :)))



No comments:

Post a Comment

Blogging tips