Но пък какъв по-удачен повод от Хелоуин ;) да изненадам всички с нещо нетипично???
А за рецептата заложих на предложението за "най-добрата морковена торта" от Southern Living , вероятно защото по състав ми напомни на друга торта, която се прие с огромна охота.
Необходими продукти:
За блатовете:
2 чаши брашно
2 чаени лъжички сода за хляб
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. канела
3 големи яйца
2 чаши захар
3/4 чаша растително масло
3/4 чаша мътеница (или пълномаслено прясно мляко, пресечено с 1 ч.л. лимонов сок или оцет)
2 ч.л. екстракт от ванилия
2 чаши настъргани на ситно моркови
1 малка консерва ананас на кубчета, отцедени
100 г кокосови стърготини
1 чаша нарязани орехи
За заливката с мътеница:
1 чаена чаша захар
1 1/2 ч. л. сода за хляб (бога ми, чисто психологически, толкова много сода ми дойде с няколко идеи повече, затова следващия път - повече от 1/2 ч. л. :)) не слагам, въпреки че в готовата торта не се усещаше - но пък аз си знаех, че е там!!)
1/2 чаша мътеница (или пълномаслено прясно мляко, пресечено с 1 ч.л. лимонов сок или оцет)
110 гр (1/2 чаша) масло или маргарин
1 с.л. царевичен сироп (инвертна захар, или дори мед)
1 ч.л. екстракт ванилия
За глазурата с крем сирене:
250 до 300 г масло
600 г крем сирене
3 чаши пудра захар
1 1/2 ч. л. екстракт ванилия
За захаросаните морковени цветчета:
2-3 по-едри моркова
1 чаша вода
1 чаша захар
1/2 ч. л. екстракт ванилия
Начин на приготвяне:
На захаросаните морковени цветчета:
Загрейте фурната до 110С.
Нарежете по-дебелата част на измитите и обелени моркови на тънки кръгчета и с помощта на дребна формичка за сладки изрежете цветчетата.
В малък съд кипнете водата, захарта и ванилията и варете морковените цветчета в продължение на 15-20 минути.
Отцедете и подредете в застелена с хартия за печене тава.
Печете в загрята предварително на 110С фурна в продължение на 35-40 минути.
Извадете и оставете да се охлаждат върху решетка.
На заливката:
В съд с двойно дъно оставете първите 5 съставки да заврят на средно висока температура.
Варете в продължение на 4 минути, като разбърквате често.
Отстранете от огъня, добавете ванилията и разбъркайте. Оставете настрани.
На глазурата с крем сирене:
Разбийте маслото и крем сиренето с миксер на средна скорост до получаването на кремообразна смес.
Добавете постепенно пудра захарта и ванилията и разбийте с миксер до гладък крем.
На блатовете:
Загрейте фурната до 175С.
Застелете 3 бр 22 см форми за торта с падащо дъно с хартия за печене, напръскайте със Спрей за печене с противозлепващ ефект и оставете формите настрани.
Разбъркайте заедно първите 4 съставки.
Разбийте яйцата и следващите 4 съставки на средна скорост с електрически миксер, до гладка смес.
Добавете брашнената смес, разбивайки на ниска скорост, докато се смесят съставките.
Прибавете морковите и следващите 3 съставки.
Изсипете сместа в подготвените форми.
Печете на 175С за 25 до 30 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра излиза чиста.
Сглобяване на тортата:
Поръсете равномерно изпечените блатове със заливката с мътеница и оставете да се охладят във формите върху решетка за 15 минути.
Извадете блатовете отформите и оставете да се охладят напълно върху решетка.
С половината от глазурата с крем сирене слепете блатовете, а с останалата половина покрийте равномерно тортата.
По избор оформете "бодлички" с помощта на шпатула или лъжица.
Аранжирайте със захаросаните морковени цветчета.
Тортата е невероятно сочна и вкусна!!
И явно въпросната заливка някакси я запазва сочна и през следващия ден-два ;) ако остане...
А морковените цветчета изненадаха дори и мен с почти неоновия оранжев оттенък, който придобиха при варенето :) и си запазиха дори и след изсушаването - определено обраха овациите и придадоха кокетен вид на тортата!!
Само съжалявам, че направих твърде малко цветчета и не успях да покрия с тях тортата и отстрани, че първоначалната идея за подредбата им :)) беше друга...
No comments:
Post a Comment